A petíciók működnek!

Írd alá az idei esetek petícióit!

A petíciók hatása

A petíciók sokoldalú eszközök. Hatásuk, még ha ez nem is mindig egyértelmű, többrétű és tagadhatatlan.

A petíciók legegyértelműbb hatása, a bennük megfogalmazott kérés teljesülése.

A petíciók megírásával felszólalunk az igazságtalanságokkalszemben, aktívan téve azok normalizálása ellen. Hiszen a csendes többség sokkal inkább csend, mint többség: használjunk a hangunkat!

Minden aláírás egy szolidaritási üzenet is az érintettek felé, hogy nincsenek egyedül.

Az aláírások továbbá nem csak a döntéshozóknak és az érintetteknek szolgálnak üzenetként: minden aláíró részese lesz a közös kiállásnak, ezzel jelezve a többi aláíró felé is az együttes kiállást. Egy petíció egy hangot képvisel, de minden aláírással hangosabb lesz az üzenet. Senki sincs egyedül az igazságos világért folytatott munkában!

Végül pedig, minden petíciólehetőség a tanulásra. Az ismeretlentől könnyű félni. Ezért fontos, hogy a félelmet a megismerés váltsa fel: egy nagy visszhanggal bíró petíció pedig remek lehetőség, hogy a fókuszban levő ügy a közbeszéd részévé váljon, így megalapozva a megismerést, és elősegítve az elfogadást.

A 2020-AS LEVÉLÍRÓ MARATON SIKERTÖRTÉNETEI

Szabad Nassima, a szaúdi nőjogi aktivista!

Az egész életében a szaúd-arábiai nők szabadságáért kampányoló Nassima al-Sada 2021 júniusában végre szabadon távozhatott a börtönből. Békés emberi jogi munkája miatt 2018-ban tartóztatták le. A börtönben számos atrocitás érte, egy évet töltött magánzárkában, és még az ügyvédjével sem találkozhatott.

A támogatók összesen 777 611 levelet és online üzenetet küldtek a világ minden tájáról. Nassima fia, Mouse al-Sada meg van róla győződve, hogy az édesanyja ügyére irányuló hatalmas nemzetközi figyelem volt az, amelynek köszönhetően végre felmentő ítélet született. Nassima szabadsága azonban sajnos még mindig nem teljes: öt évig nem hagyhatja el Szaúd-Arábiát, ezért az Amnesty tovább kampányol.

Kiszabadult Phaing Phyo, a mianmari ifjúsági aktivista

A 22 éves Paing Phyo Mint 2019-ben 6 év börtönre ítélték, mert Peacock Generation nevű thangyat formációjával (a műfaj a verset és a táncot ötvöző művészeti forma) katonai egyenruhában léptek fel, kifigurázták Mianmar katonai vezetését, és az előadásról készült felvételeket online is megosztották.

A 2020-as Levélíró Maraton keretében százezrek léptek fel a mianmari ifjúsági aktivista kiszabadulásáért. 2021 tavaszán egy széles körű amnesztia keretében két társával együtt kiszabadult a börtönből.

Felmentették a METU LMBTQI aktivistáit

Az ankarai Közel-keleti Műszaki Egyetem (METU) LMBTQI Szolidaritási Csoportjának meghatározó alakjait, Melike Balkan és Özgür Gür biológushallgatókat több társukkal együtt letartóztatták, amikor a betiltott Pride felvonulás helyett 2019 májusában békés ülőtüntetést szerveztek a kampuszon. A nemzetközi tiltakozási hullámnak köszönhetően 2021 októberében mindannyiukat felmentették a vádak alól.

Köszönjük mindenkinek, aki részt vett a kampányban és kifejezte szolidaritását. Jó érzés, hogy számíthattunk rátok!!

Melike és Özgür