Miért működik?

A petíciók hatása

A petíciók sokoldalú eszközök. Hatásuk, még ha ez nem is mindig egyértelmű, többrétű és tagadhatatlan.

A petíciók legegyértelműbb hatása, a bennük megfogalmazott kérés teljesülése.

A petíciók megírásával felszólalunk az igazságtalanságokkal szemben, aktívan téve azok normalizálása ellen. Hiszen a csendes többség sokkal inkább csend, mint többség: használjunk a hangunkat!

Minden aláírás egy szolidaritási üzenet is az érintettek felé, hogy nincsenek egyedül.

Az aláírások továbbá nem csak a döntéshozóknak és az érintetteknek szolgálnak üzenetként: minden aláíró részese lesz a közös kiállásnak, ezzel jelezve a többi aláíró felé is az együttes kiállást. Egy petíció egy hangot képvisel, de minden aláírással hangosabb lesz az üzenet. Senki sincs egyedül az igazságos világért folytatott munkában!

Végül pedig, minden petíció lehetőség a tanulásra. Az ismeretlentől könnyű félni. Ezért fontos, hogy a félelmet a megismerés váltsa fel: egy nagy visszhanggal bíró petíció pedig remek lehetőség, hogy a fókuszban levő ügy a közbeszéd részévé váljon, így megalapozva a megismerést, és elősegítve az elfogadást.

A 2019-ES LEVÉLÍRÓ MARATON SIKERTÖRTÉNETEI

Enyhébb ítélet Iránban

Yasaman Aryanit 2019-ben 16 év börtönbüntetésre ítélték azért, mert fejkendő nélkül osztogatott virágokat egy vonaton. A kiszabott büntetést 2020 februárjában jelentősen enyhítették, a Yasaman szabadulását követelő több mint 1,2 millió levélnek is köszönhetően. Szép eredmény, de addig nem állunk meg, míg a jogvédőt szabadon nem engedik.

Az egészség győzött Grassy Narrowsban

A kanadai Grassy Narrows őslakos közösség évtizedek óta szenved higanymérgezéstől, kormányuk pedig igen keveset tett értük. A mérgezés fokozottan érintette a csoport fiatalabb tagjait, akik nem nézték tétlenül, hogy közösségük haldoklik. A levelek hatására a kormány aláírt egy 19,5 millió kanadai dollár értékű megállapodást, hogy megépüljön egy a higanymérgezésben szenvedőket ellátó intézet – valódi győzelem a helyi közösség számára.

Világszerte összefogunk az igazságtalanság ellen.

Crystal Swain, a Grassy Narrows közösség tagja

Visszavonták a halálos ítéletet

Magai Matiop Ngong mindössze 15 éves volt, amikor halálra ítélték. A levélírók támogatásának köszönhetően a halálos ítéletet 2020 júliusában megsemmisítették. Világszerte több mint 765 000 ember írt levelet, hogy megmentse Magai életét – nem hiába.

Nagyon köszönöm! Fogalmatok sincs, mennyire boldog vagyok. Erre nincsenek szavak!

Magai Matiop Ngong