A Navalnij-ügyről

Az, hogy a jövőben nem utalunk lelkiismereti fogolyként Alekszej Navalnijra, a világon semmit sem változtat az érdekében végzett munkánkon. Az orosz aktivistát jogellenesen tartják börtönben, az állam koholt vádak alapján üldözi, amiért gyakorolja a véleménynyilvánításhoz való jogát, és kritizálja a kormányt és Vlagyimir Putyint. A Navalnij elleni eljárást a lehető leghatározottabban elítéljük, és ezután is mindent megteszünk azért, hogy azonnal szabadon engedjék.

Az Amnesty International meghatározása szerint lelkiismereti fogoly (prisoner of conscience, POC) az az ember, akit kizárólag vallási, politikai vagy egyéb meggyőződése, illetve származása, szexuális irányultsága, nemi identitása vagy más védett tulajdonsága miatt börtönöztek be, és nem követett el erőszakot és mást, másokat sem buzdított erőszakra.

Nem felelnek meg a valóságnak azok a híresztelések, amelyek szerint az Amnesty döntése, hogy többé nem tekinti Alekszej Navalnijt lelkiismereti fogolynak, külső nyomás eredménye. Ezek a megalapozatlan híresztelések szándékosan figyelmen kívül hagyják a régóta létező belső irányelvünket.

2021 januárjában az Amnesty International a lehető leghatározottabban tiltakozott Navalnij letartóztatása és bebörtönzése ellen, amelyre egy újabb, a békés ellenzékiek és aktivisták elleni brutális leszámolás-sorozat keretében került sor. A Vlagyimir Putyin és kormánya elleni tüntetéseken több tízezer embert vettek őrizetbe, az Amnesty pedig mindegyik esetben a lehető leghatározottabban tiltakozott. Ezen kívül régóta követeljük Navalnij megmérgezésének független kivizsgálását is.

Januárban azért neveztük Navalnijt lelkiismereti fogolynak, hogy kihangsúlyozzuk az őrizetbe vételének igazságtalanságát, és az a lehető legerősebb jelzőkkel ítéljük el az ellene folyó politikai eljárást. Ebben a tekintetben is változatlan a véleményünk.

Később az Amnesty nemzetközi mozgalmán belül többen felvetették, hogy egyes Navalnij által a múltban tett, erőszakot és gyűlöletet támogató kijelentések miatt, vajon az orosz ellenzéki aktivista megfelel-e az Amnesty belső, lelkiismereti foglyokra vonatkozó definíciójának.

Úgy döntöttünk, hogy újra megvizsgáljuk a kérdést, és alaposan áttekintettük a rendelkezésre álló felvételeket és nyilatkozatokat. Alapos mérlegelés után arra jutottunk, hogy hibát követtünk el januárban, amikor lelkiismereti fogolynak neveztük Navalnijt. Ennek az volt az oka, hogy csak és kizárólag a jogellenes letartóztatása és fogvatartása körülményeire koncentráltunk, és nem tulajdonítottunk kellő jelentőséget korábbi kijelentéseinek, amelyeket tudomásunk szerint eddig még a nyilvánosság előtt nem vont vissza. Úgy döntöttünk, hogy ezek közül néhány eléri a gyűlöletbeszéd és az uszítás szintjét, így viszont a szabályaink szerint Navalnij nem lehet lelkiismereti fogoly, ezért a jövőben nem fogunk rá így utalni.

Nem igazak azok a hírek, hogy döntésünket az orosz állam Navalnij elleni lejáratókampánya miatt hoztuk volna. Vizsgálatunkkor azokat a tévesen neki tulajdonított kijelentéseket, vagy csak a lejáratására közzétett információkat nem vettük figyelembe. Az orosz hatóságok propaganda tevékenységét is ilyennek tekintjük.

Az Amnesty maga is gyakori célpontja az orosz hatóságok és az állami média dezinformációs kampányainak. Az orosz kormány által elkövetett jogsértéseket feltáró kutatásaink és emberi jogi munkánk a legfontosabb bizonyítékai, hogy nem vagyunk a Kreml cinkosa.

Tény, hogy Navalnij néhány régebbi kijelentését Putyin elnök és támogatói a januári letartóztatása után elkezdték felhasználni az ellenzéki aktivista lejáratására. Ez nem változtat azon, hogy Navalnij néhány kijelentése ellentétes az Amnesty irányelveiben foglaltakkal, ezt pedig nem hagyhattunk figyelmen kívül.

Azt, hogy kit tekint az Amnesty lelkiismereti fogolynak, azt nem a Twitter, az újságírók vagy az orosz kormány dönti el. Ezt a döntést kizárólag az Amnesty szakértői hozhatják meg egy átfogó vizsgálat után.

Az, hogy a jövőben nem utalunk lelkiismereti fogolyként Alekszej Navalnijra, a világon semmit sem változtat az érdekében végzett munkánkon. Navalnijt jogellenesen tartják börtönben, az állam koholt vádak alapján üldözi, amiért gyakorolja a véleménynyilvánításhoz való jogát, és kritizálja az orosz kormányt és Vlagyimir Putyint. A Navalnij elleni eljárást a lehető leghatározottabban elítéljük, és ezután is mindent megteszünk azért, hogy azonnal szabadon engedjék.

Azonban az is világos, hogy az Amnestynek ez a belső döntése a lehető legrosszabbkor jött, és minden szándékunk ellenére elterelte a figyelmet a valódi ügyről: Navalnij szabadságáról. Nagyon sajnáljuk, hogy ez így alakult, és bocsánatot kérünk a Navalnijtól és a támogatóitól a szabadon bocsátásáért vívott közös küzdelmünkben esetlegesen általunk okozott fájdalom és csalódás miatt.

Az Amnesty döntése körüli találgatások elvonják a figyelmet az emberi jogok egyre kétségbeejtőbb oroszországi helyzetéről, a hatóságok által elkövetett jogsértésekről és a valódi ügyről, Navalnij szabadon engedéséről. Az Amnesty szóhasználata körülötti felháborodást az orosz kormány fegyverként használja nemcsak ellenünk, hanem az orosz kormány minden más kritikusa ellen.

Legyen teljesen világos: semmi, amit Navalnij valaha mondott nem igazolja politikai üldöztetését. Navalnijt önkényesen tartják fogva, mert élt a véleménynyilvánításhoz való jogával, mi pedig ugyanakkora erővel fogunk az azonnali szabadon bocsátásáért dolgozni, mint korábban.