A magyar kormány nem veheti semmibe a közös uniós értékeket

Az Általános Ügyek Tanácsának november 15-i ülése alkalmából az Amnesty International és hét másik szervezet felszólította a tagállami minisztereket, hogy alaposan vizsgálják meg mennyiben tartja tiszteletben a magyar kormány az uniós értékeket.

Közös közleményükben az Amnesty International, a Human Rights Watch, az International Commission of Jurists, az International Federation of Human Rights, az Open Society Foundations, a RECLAIM, a Reporters Without Borders és Transparency International uniós szervezete ismét felszólítatta a Tanácsot, hogy itt az ideje, hogy a 7. cikk szerinti eljárás alapján felelősségre vonják a kormányt a 2 cikkben foglalt közös értékek semmibevételéért.

A politikai átmenetnek ebben a szakaszában létfontosságú, hogy továbbra is figyelemmel kísérjék a jogállamiság, az alapvető jogok és a demokrácia helyzetét Lengyelországban. A szervezetek felszólítanak mindent uniós országot, hogy tartsák életben a 7. cikk szerinti eljárást, ahogyan a többi hasonló folyamatot is, ameddig a jogsértő jogszabályok és eljárások nem változnak érdemben az adott országokban.