A Litván Elnök kötelessége, hogy támogassa a Baltic Pride felvonulást / Lithuanian President must support Baltic Pride march

Egy vilniusi bíróság holnap dönt az ideiglenes főügyész azon kéréséről, hogy tiltsák be a felvonulást, mivel az veszélyt jelentene a közrendre.

Ez a leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek támogatására megrendezett felvonulás az első lenne az országban és nagyon valószínű, hogy ellentüntetőket is vonzani fog.

„Ha valóban veszély fenyegetné a közrendet a felvonulás napján, az nem a résztvevők miatt lesz,” monsta John Dalhuisen, az Amnesty International európai diszkrimninációért felelős szakértője.

„A hatóságoknak nemzetközi és nemzeti törvények alapján is kötelességük az önkifejezési és gyülekezési szabadsághoz való jog biztosítása mindenki számára. A felvonulást fenyegető veszélyeket kell kezelniük, nem a felvonulást magát.”

Márciusban több mint 50 litván parlamenti tag próbálta betiltatni a felvonulást, azt állítva, hogy az megsértené a Kiskorúakra Káros Hatású Nyilvános Információkra vonatkozó ellentmondásos törvényt, ami idén lépett hatályba.

A vilniusi rendőrség elmondta a szervezőknek, hogy intézkedéseket tesznek annak érdekében, hogy az ellentüntetők által jelenetett veszélyt minimalizálják.

„A Baltic Pride felvonulás egy mérföldkő a litván leszbikusok és melegek jogaiban,” mondta John Dalhuisen.

„Két másik balti állam, Lettország és Észtország és nemzetközi szervezetek, mint például az Amnesty International is támogatják a felvonulást.”

„A felvonulás betiltása, vagy résztvevőinek biztonságának garantálásának elmulasztása azt jelezné minden litvánnak és a világ többi részének, hogy az országban csak szelektíven tartják be az emberi jogokat.”

**************

A Vilnius court is to rule tomorrow on a request by the country’s Interim Attorney General to ban the march on the grounds that it would constitute a threat to public order.

The parade is Lithuania’s first in support of lesbian, gay, bisexual and transgender (LGBT) people and there is a strong possibility that counter-demonstrators may gather.

“If there is a threat to public order on the day of the march it will not come from its participants,” said John Dalhuisen, Amnesty International’s expert on discrimination in Europe.

“The authorities are obliged under international and national law to guarantee rights of freedom of expression and assembly to all. They must tackle any threat to the march and not the march itself.”

In March, over 50 Lithuanian parliamentarians tried to have the march banned alleging that it would violate the controversial Law on the Detrimental Effect of Public Information on Minors, which came into force earlier this year.

Vilnius police have told organizers that measures will be put in place so that the risk of public disorder arising from actions of counter-demonstrators is negligible.

“The Baltic Pride march is a milestone for the rights of lesbian and gay people in Lithuania,” John Dalhuisen said.

“It has the support of activists from the other two Baltic states, Latvia and Estonia, and from international organizations such as Amnesty International”

“The banning of the march, or the failure to ensure the safety of its participants, would send a signal to all Lithuanians, and the rest of the world, that human rights are only selectively upheld there.”