A lengyel képviselők elhalasztották a törvényjavaslatok elfogadását

A lengyel parlamenti képviselők úgy döntöttek, hogy nem fogadják el a Szejm előtt lévő két olyan törvényjavaslatot, amelyek közül az egyik tovább korlátozta volna az abortuszhoz való hozzáférést, a másik pedig betiltotta volna a szexedukációt az iskolákban. A képviselők a javaslatokat további vitára megküldték a parlamenti bizottságoknak, ezzel pedig előre nem látható időre befagyasztották a további eljárást.

“Miközben szégyenletes, hogy a képviselők nem ejtették a javaslatokat, a mai döntés is jól jelzi, hogy milyen ereje van a tömeges tiltakozásnak még így a koronavírus-járvány idején is.” – mondta Draginja Nadazdin, az Amnesty International lengyelországi igazgatója.

“A több ezer online tiltakozó hangját lehet, hogy tompította a szájuk előtt lévő maszk, de hangjuk és üzenetek hangosan és tisztán hallható volt.”

„Egy olyan országban, ahol a szexuális és reproduktív jogok már így is szélsőségesen korlátozottak, a szexedukációra elképesztően nagy szükség van, hogy a fiatalok értsék, mit jelent a belegyezés fogalma, ismerjék a fogamzásgátlásra rendelkezésre álló módszereket, és tudjanak a szexuális úton terjedő betegségekről. Továbbra is rajta tartjuk a szemünk a képviselőkön, hogy biztosítsuk: amikor újra előkerülnek a javaslatok, ne fogadják el őket.”

Egyelőre nem tudni, hogy a parlamenti bizottságok mikor tárgyalják a javaslatokat