A kormánynak nem lehet korlátlan hatalma járvány idején sem

A hírek szerint hétfőn szavazhat az Országgyűlés a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatról, amely lehetővé tenné, hogy a kormány érdemi ellenőrzés nélkül határozatlan ideig rendeletekkel kormányozzon.

“A javaslat kontroll nélküli és határozatlan ideig tartó rendeleti kormányzást tenne lehetővé Orbán Viktornak és kormányának, és gyakorlatilag korlátok nélkül tenné lehetővé számára az emberi jogok korlátozását. Nem ez a megoldás a koronavírus-járvány kezelésére.” – mondta Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

“Olyan erős garanciákra van szükség, amelyek biztosítják, hogy veszélyhelyzet idején is csak olyan intézkedések születnek, amelyek valóban szükségesek és arányosak. A törvény nem adhat felhatalmazást az ellenőrzés nélküli kormányzásra sem a járvány idején, sem azután.”

“Az elmúlt tíz évben tanúi voltunk a jogállam folyamatos leépülésének Magyarországon, kezdve a független intézmények megszállásától egészen a kritikus hangok elleni hadjáratig. Ha a kormány ellenőrzés nélkül gyakorolhatja a hatalmat, ez a folyamat várhatóan még jobban felgyorsul majd.”

A törvényjavaslatban megfogalmazott, a rémhírterjesztés tényállását kiegészítő módosítás pedig alkalmas lehet a kormánynak nem tetsző újságok és újságírók elleni fellépésre, illetve dermesztő hatással lehet a már igencsak megtépázott magyar sajtószabadságra is.

A törvényjavaslatot a hazai jogvédő civil szervezeteken és ellenzéki pártokon kívül az Európa Tanács, az Európai Parlament LIBE szakbizottsága, a Nemzetközi Sajtó Intézet, a Riporterek Határok Nélkül és az EBESZ is komoly kritikákkal illette.

Az Amnesty International Magyarország, az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért közös állásfoglalása.