A gázai lakóépületek elleni izraeli támadások háborús bűncselekmények lehetnek

Az izraeli erők több esetben is semmibe vették a palesztin civil lakosság életét, amikor lakóépületeket bombáztak. Néhány támadásban teljes családok – gyermekek is – haltak meg, és súlyos károkat okoztak az épületekben. Az Amnesty International szerint ezek a támadások akár háborús bűncselekménynek vagy emberiesség elleni bűncselekménynek is minősülhetnek.  

Az Amnesty négy olyan az izraeli erők által végrehajtott támadást dokumentált lakóövezetek ellen, amelyek esetében nem figyelmeztették előre a lakosokat. Felszólítjuk a Nemzetközi Büntetőbíróságot, hogy azonnal indítson vizsgálatot ezekben az ügyekben. Egyre többen halnak meg Gázában: eddig legalább 198 ember, köztük 58 gyermek halt meg, és több mint 1220-an sérültek meg. 10 ember, köztük 2 gyermek halt meg, és legalább 27-en sebesültek a palesztin fegyveresek által elkövetett támadásokban Izraelben.

„Egyre gyakrabban történik, hogy Izrael légitámadásokat intéz gázai lakóépületek és családi otthonok ellen. Többször előfordult, hogy teljes családok rekedtek az összedűlő épületük romjai alá. Az általunk dokumentált esetekben az izraeli hatóságok nem figyelmeztették előre a lakosokat, hogy azoknak legyen idejük elmenekülni. A nemzetközi humanitárius jog szabályai szerint a feleknek el kell választaniuk egymástól a civil és katonai célpontokat, és csak utóbbiakat támadhatják, illetve mindent meg kell tenniük, hogy minimalizálják a civil lakosságnak okozott károkat.” – mondta Saleh Higazi, az Amnesty International közel-keleti és észak-afrikai irodájának igazgatóhelyettese.

„Bár az izraeli hadsereg nem adott magyarázatot arra, hogy milyen katonai célpontokat támadott ezekben az esetekben, nehéz elképzelni, hogy civil családok lakóépületeinek előzetes figyelmeztetés nélküli lebombázása a humanitárius jog szabályai szerint arányosnak minősülhet. Nem gondolhatja senki komolyan, hogy egy több száz méterű sugarú körben robbanó, repülőről ledobott bomba egy sűrűn lakott övezetben nem okoz súlyos veszteségeket a civil lakosság körében.”

„Az izraeli hadsereg előzetes figyelmeztetés nélküli halálos támadásai azt mutatják, hogy számukra nem fontos a palesztin civilek élete. Azoké az embereké, akik a gázai övezet 2007 óta tartó illegális blokádja miatt már így is kollektív büntetést szenvednek el.”

Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy csak katonai célpontokat támad, és ennek kapcsán intéz jogos támadást lakóépületek ellen. Az Amnestynek nyilatkozó lakók azonban elmondták, hogy az általunk dokumentált esetekben sem fegyveresek, sem katonai létesítmény nem volt abban az időben a közelben.

„A civilek, ingóságaik és a lakossági infrastruktúra elleni szándékos támadások háborús bűncselekmények, mivel aránytalan támadásnak számítanak. A Nemzetközi Büntetőbíróság már folytat egy Palesztinával kapcsolatos vizsgálatot, most ezeket a támadásokat is kell vizsgálnia. A büntetlenség csak bátorítja a civilek ellen elkövetett jogellenes támadások elkövetőit, amelyeket már többször dokumentáltak Izrael Gáza elleni különféle katonai műveletei során.” – mondta Saleh Higazi.

Május 11. óta legalább 152 lakás semmisült meg Gázában a helyi emberi jogi civil szervezet, az Al Mezan Center for Human Rights szerint. A palesztin lakhatási és munkaügyi minisztérium adatai szerint 94 épület, összeseb 461 lakó- és kereskedelmi ingatlan semmisült meg, 285 lakóingatlan pedig lakhatatlanná vált.  

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala szerint több mint 2500 ember vált hajléktalanná a bombázások miatt, és több mint 38 000 embert kellett az ENSZ által fenntartott iskolákba költöztetni.

A palesztin fegyveres erők válogatás nélküli, izraeli civil területek ellen indított rakétatámadásai szintén megöltek és megsebesítettek embereket, illetve súlyos károkat okoztak az otthonokban és más civil ingóságokban. A Gázából kilőtt rakéták pontatlanok, használatuk ellentétes a nemzetközi humanitárius jog előírásaival, amely tiltja az ilyen fegyverek használatát. Ezeket a támadásokat is ki kell vizsgálnia a Nemzetközi Büntetőbíróságnak.

Az Amnesty korábbi kutatása szerint az izraeli hadsereg 2014-ben szándékosan vett célba családi otthonokat.

Otthonok elleni pusztító támadások

A legutóbbi konfliktus egyik legsúlyosabb eddigi felvonásában május 16-án hajnali 1 és 2 között az izraeli légierő csapásokat intézett gázai lakóotthonok ellen. A támadás teljesen megsemmisítette az Abu al-Ouf és al-Kolaq családok házait. 30 ember, köztük 11 gyermek halt meg.

A gázai munkaügyi minisztérium épülete is megsemmisült ugyanekkor. A bombázás elzárta az al-Wehda utcát, amely Gáza elszámú kórházába, az al-Shifába vezet.

Az al-Ouf család négy emeletes házát, amelyben lakások és üzletek is voltak, előzetes figyelmeztetés nélkül érte a támadás. Holttesteiket a romok között találták meg.

Youses Yassin, az al-Shifa orvosa az elsők között érkezett a helyszínre a támadás után, ahol segített a Nemzetközi Vörös Félhold munkatársainak a túlélőket kihúzni a romok alól. Később „óriási pusztításként” jellemezte a látottakat.

„Négy halottat találtam, de sokkal többen voltak. Nagyon nehéz volt. Nem figyelmeztették őket előre, az emberek a lakásaikban voltak a támadáskor. Ez egy élettel teli, nyüzsgő része a városnak.” – mesélte.

Május 14-én, éjfél után nem sokkal az izraeli légierő egy háromszintes házat bombázott Beit Lahiában, amelyben az Atar család élt. A támadásban a 28 éves Lamya Hassan Mohammed Al-Atar és három gyermeke, a 7 éves Islam, a 6 éves Amira és a 8 hónapos Mohammed életét vesztette.

Lamyya apja, a polgárőr Hassan Al-Atar azt mesélte az Amnestynek, hogy miután egy rokontól megtudta, mi történt, azonnal egy mentőautóval és egy segélycsapattal a helyszínre rohant. „Azt mondta, hogy a házunkat lebombázták, és ő (a telefonáló rokon) a romok alatt rekedt a feleségével és gyermekeivel.”

„Megérkeztem az egykor három szintes házunkhoz, ahol 20 ember élt, próbáltam embereket találni, de nem ment. Aztán megjött a segélycsapat, akik egy idő után megtalálták a lányomat és három gyermekét a ház egyik betonból készült tartóoszlopa alatt. Meghaltak. A többi lakónak sikerült a romok alól kimenekülniük, és eljutniuk a kórházba. Sokkolt, ami történt.” – mondta.

Lamya Hassan Mohammed Al-Atar és három gyermeke, a 7 éves Islam, a 6 éves Amira és a 8 hónapos Mohammed életét vesztette a támadásban.

A Beit Lahia al-Salatin részén élő Nader Mahmoud Mohammed Al-Thom részletesen elmesélte, hogy a háza, ahol nyolc másik emberrel lakott, hogyan semmisült meg május 15-én éjfél után nem sokkal. Ebben az esetben sem volt előzetes figyelmeztetés.

„Nem volt kopogtatóbomba, figyelmeztető telefon. A házat lebombázták, miközben otthon voltunk. A puszta szerencsének köszönhetően a polgárőrök a közelben voltak, és kiástak minket. Hála istennek, hogy senki sem halt meg. Megsérültünk, de semmi komoly. Amikor kijutottam, láttam, hogy a ház kapuja lángol, majd a mentők kórházba vittek minket. Ekkor veszthettem el az eszméletem. Szerencsére senki sem sérült meg súlyosan, de elvesztettük az otthonunkat. Most az utcán élünk, nem tudjuk, hova mehetnénk vagy mit csinálhatnánk.”

Családja egy ENSZ iskolában keresett menedéket, de amikor odaértek, az zárva volt, így az iskola udvarán töltötték az éjszakát. Mindenét elvesztette: megsemmisült az otthona, a ruhái, a pénze, a hivatalos okmányai és a személyes tárgyai. A lakóépületek mellett az izraeli támadások károkat okoztak a közművekben és az egészségügyi létesítményekben is, és hátráltatják az észak-gázai tengervíz-sótalanító üzem működését, amely több mint 250 000 embert lát el ivóvízzel.