A civilek ereje Amerikáig elér – végre az USA is aláírja a Fegyverkereskedelmi Szerződést

Az Amerikai Egyesült Államok nevében az amerikai külügyminiszter, John Kerry szerda reggel aláírja a Fegyverkereskedelmi Szerződést.

usa-signs-ATT 24.09.13

Salil Shetty, az Amnesty International Főtitkára kijelentette: „Az aláírás mérföldkő a  rémtettek és visszaélések sorát okozó, hagyományos fegyverekkel való globális kereskedelem szabályozása területén. Az Amerikai Egyesült Államok a világ legnagyobb fegyverkereskedője, ennek ellenére eddig vegyes képet mutatott az emberi jogokra hivatkozva megtett fegyverszállítmányok korlátozásában.

Jelenleg a mi feladatunk az, hogy megnézzük, az USA – és a Szerződést aláíró többi 86 ország – által vállalt kötelezettségvállalásokat követi-e ennek megfelelő cselekvés. A Szerződésben foglaltakat végre kell hajtani, és véget kell vetni azoknak a fegyverszállításoknak, amelyek népirtás, emberiség elleni bűncselekmény, háborús bűnök és egyéb emberi jogokat sértő cselekmények alapja lehet.

A tragikus szíriai szituáció jól példázza, milyen rettenetes árat fizet az emberiség a nemtörődöm, felügyelet nélküli fegyverkereskedelem miatt. A Szerződés lehetőséget nyújt arra, hogy a jövőben a hasonló emberi szenvedéseknek elejét vegyük. A kormányoknak meg kell ragadniuk ezt az életben egyszer kínálkozó lehetőséget. A világ most arra vár, hogy Kína és Oroszország csatlakozzon az USA által aláírt kötelezettségvállaláshoz”.

Az Amnesty International az 1990-es évektől kampányol a nemzetközi fegyverkereskedelemmel kapcsolatos globális szabályok elfogadásáért, annak érdekében, hogy megállítsa azon fegyverek szabad áramlását, amelyek rémtettek elkövetésére és visszaélésekre nyújtanak lehetőséget. Az Amnesty International hisz abban, hogy a Szerződés jelentős lépés a cél eléréséhez vezető úton, és a fegyverkereskedelem minél hatékonyabb szabályozásához nyújt szilárd alapot.

“Büszkék vagyunk arra, hogy az USA végre aláírja a Szerződést, hisz az Amnesty International Magyarország is kampányol 2006 óta ebben az ügyben, és a petíciókat aláíró magyar emberek nyomásgyakorlása is hozzájárult ahhoz, hogy mindez megtörténjen. Ez a sikertörténet is bizonyítja, hogy minden aláírás számít, és hogy a globális szolidaritás nem ismer határokat” – mondta Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország igazgatója.


A Szerződés megakadályoz minden hagyományos fegyverkereskedelmet, amikor a kibocsátó ország tisztában van azzal, hogy a fegyvereket népirtás elkövetésére, annak megkönnyítésére, emberiség elleni bűntettek vagy háborús bűncselekmények elkövetésére használják.

A Szerződés azt is kötelezővé teszi a kormányok számára, hogy a fegyverek, lőszerek és egyéb felszerelések szállítása esetében felmérjék annak kockázatát, hogy azok nem válnak-e súlyos emberiség elleni erőszak eszközeivé, és nem sértik-e a nemzetközi emberi jogokat. Ahol a túlzott kockázat reális veszély, illetve nem enyhíthető, az országok megegyeztek abban, hogy ez esetben a kiszállítást le kell állítani.

Téma