33 ok, hogy szerethessük 2016-ot

Úgy tűnik, bármerre is nézünk, 2016-ról úgy beszélnek, mint egy borzalmas évről. Azonban hála neked, mi megtaláltuk benne a pozitívumokat is.

Idén több mint 650 – majdnem minden nap két – tisztességtelenül bebörtönzött ember kiszabadításában segítettél nekünk. Együtt elértük, hogy több mint 40 országban változtassanak a jogsértő jogszabályokon. Elértük a labdarúgás globális központi szervezetének felelősségre vonását és háborús bűnösök elítélésében segédkeztünk. A bizonytalanságok évében rátaláltunk valamire, amiben biztosak lehetünk: a düh nem elég. Változás akkor lesz, ha közösen cselekszünk.

A következő 33 eset bemutatja, hogyan segítettél abban, hogy a világ majd minden táján életek változhassanak meg

„Amnesty aktivisták! Végtelenül hálás vagyok nektek, akik a támogatásom érdekében kampányt indítottatok. Ez reményt adott nekem, amikor be voltam zárva és élve eltemetve: éreztem, hogy nem vagyok egyedül, az emberek gondolataiban élhettem.” 

Mahmud Husszein, 2016. október

Több mint 650 ember kiszabadulásában segítettetek, úgy mint…

1. Albert Woodfox, Egyesült Államok – februárban szabadult ki. 43 évet és 10 hónapot töltött magánzárkában egy louisianai börtönben. “Nem tudom elégszer elmondani, mennyire sokat jelent, ha a világ minden tájáról érkeznek hozzád a levelek.” – mondta Albert. “ Ez adott értelmet. Ez adott erőt és győzött meg arról, hogy amit tettem, az helyes volt.” A Levélíró Maraton keretében több százezer ember kérte Albert szabadon engedését.

Albert Woodfox

2. Mazen Mohamed Abdullah, Egyiptom – februárban szabadult ki. A 14 éves fiút az őrök megerőszakolták, hogy vallomást csikarjanak ki belőle. Először az Amnesty számolt be a történtekről, nagy média nyilvánosságot kerítve az ügynek és kínos helyzetbe hozva ezáltal az egyiptomi kormányt, amely így elengedte Mazent. “ Nincsenek szavak, amelyek kifejezhetnék, mennyire hálás vagyok az Amnesty Internationalnek azért, hogy visszaadta nekem a fiamat.” – mondta a fiú édesanyja.

Mazen Hohamed Abdullah

3. Kosztantyin Beskorovajnyij, Ukrajna – hála az Amnesty támogatóinak, februárban szabadult ki. 12 másik férfit és nőt bocsátottak szabadon júliusban és augusztusban az Amnesty és a Human Rights Watch intenzív lobbizásának köszönhetően. Mindannyiukat egy titkos, észak-ukrajnai börtönben tartottak fogva, Harkovban. Az egyeztetések során újra és újra átadtuk azt a listát az ukrán hatósáoknak, amelyek Kosztantyin és a többiek nevét tartalmazta. “Köszönöm a munkátokat.” – mondta később Kosztantyin. “Az hittem, soha nem leszek már szabad.”

4. Mahmud Husszein, Egyiptom – márciusban szabadult ki. A 20 éves diák több mint 2 évet töltött fogságban azt követően, hogy 2014-ben, 18 évesen egy ‘Kínzás Nélküli Nemzet’ feliratú pólót vett fel. Bírósági tárgyalása nem volt. A Kínzás STOP kampány keretében 145 000 ember cselekedett világszerte azért, hogy szabadon engedjék.

Mahmud Husszein (balra)

5. Phyoe Phyoe Aung, Mianmar – áprilisban szabadult ki. Az Amnesty támogatói világszerte több mint 394 000 levelet, emailt, Twitter üzenetet rtak a Levélíró Maratonban a lány érdekében. Más diáktüntetőkkel együtt végül szabadon engedték szabadon. “Mindannyiótoknak köszönöm.“ – írta egy korábbi, támogatóihoz szóló levelében. “Nem csak azt köszönöm, hogy a szabadságomért kampányoltatok, hanem azt is, hogy segítettek reményünk és hitünk életben maradásában.”

Phyoe Phyoe Aung

6. Maria Teresa Rivera, El Salvador – májusban szabadult ki. A 33 éves nőt 2011-ben ítélték 40 év börtönre miután elvetélt. Több ezer Amnesty aktivista írt levelet az érdekében, sürgetve az abortusz dekriminalizálását El Salvadorban. “Minden férfinak és nőnek hálás vagyok, aki nyomon követte az ügyemet, és aki remélte, hogy kiszabadulok.” – írta később.

Maria Teresa Rivera

7. José Marcos Mavungo, Angola – májusban szabadult ki. Szeptemberben ítélték el “lázadásért”, mert részt vett egy békés demonstráció megszervezésében.

8. Kadija Iszmajilova, Azerbajdzsán – májusban szabadult ki. A fellebbezést követően a díjnyertes újságíró hét és fél éves börtönbüntetését a legfelsőbb bíróság három éves, felfüggesztett börtönbüntetésre változtatta. Az általad is támogatott két éven át tartó kiterjedt kampány- és lobbitevékenység nyomán márciusban 11 másik embert, köztük neves újságírókat engedtek szabadon.

Kadija Iszmajilova

9. Yecenia Armenta, Mexikó – júniusban szabadult a börtönből. 2012. július 10-én börtönözték be: megverték, fojtogatták és megerőszakolták a 15 órán át tartó kínvallatás során, egészen addig, amíg „be nem ismerte”, hogy köze volt a férje meggyilkolásához. Az Amnesty Kínzás STOP és Levélíró Maraton kampányaiban 300 000 ember emelte fel a szavát Yecenia érdekében. “Nagyon jó érzés, amikor megkapom azokat a leveleket, amelyekben azt írják, velem vannak. Ilyenkor arra gondolok, tényleg nem vagyok egyedül.“ – mondta Yecenia.

Yecenia Armenta

10. 17 aktivista, Angola – feltételesen szabadon bocsátva július végén a szabadulásukért folytatott intenzív kampánynak hála. Köztük volt Sedrick de Carvalho  is, akit azért tartóztattak le, mert részt vett egy olvasókörben, ahol fiatalok elmélkedtek demokráciáról és szabadságról. 

“Szeretném megköszönni az Amnesty Internationalnek. A ti támogatásotoknak köszönhetjük, hogy nem vagyunk már börtönben.”

Sedrick de Carvalho, júliusban szabadult

Sedrick de Carvalho

11. Ildefonso Zamora Baldomero, Mexikó – augusztus 12-én szabadult ki. A környezetvédő aktivistát a meggyőződése miatt börtönözték be kilenc hónapra.

“A legőszintébb köszönetem világszerte mindenkinek az Amnesty Internationalnél. Nincs elég szó arra, hogy kifejezhessem, mennyire hálás vagyok.”

Ildefonso Zamora Baldomero, augusztusban szabadult ki

Ildefonso Zamora Baldomero (balról a harmadik)

12. Belén, Argentína – szabadon engedve augusztusban az előzetes letartóztatásból. Világszerte több mint 120 000 ember írta alá a helyi hatóságoknak szóló, a lány szabadon bocsátásáért megfogalmazott petíciónkat. A 27 éves lányt 80 év börtönre ítélték, miután elvetét. A végleges ítélet azonban még várat magára.

Belén melletti tüntetés

13. Fred Bauma és Yves Makwamba, Kongói Demokratikus Köztársaság – augusztus végén engedték őket szabadon. A Levélíró Maraton keretében 170 000 csodálatos ember emelte fel a szavát a két kongói aktivista érdekében. “Minden egyes levél, minden szó és minden látogatás erőt adott nekünk, és még eltökéltebbé tett bennünket, hogy a szabadságért és demokráciáért folytatott hosszú küzdelmünket ne adjuk fel.” – mondta Yves. Tíz aktivista társukat – mindannyian a LUCHA ifjúsági mozgalom tagjai – szintén szabadon engedték 2016-ban.

14. Homa Hoodfar, Irán/Kanada – szeptemberben szabadult ki. Az iráni-kanadai állampolgár az antropológia professzora és nőjogi aktivista. Kanadában több tízezer ember írta alá a szabadulását követelő petíciót.

Homa Hoodfar

15. 31 békés tüntető, Gambia – óvadék fejében decemberben engedték szabadon. Köztük volt az ellenzéki vezető, Ousainou Darboe is. Az Amnesty keményen lobbizott a szabadon bocsátásukért. Ezt követően az országban békés választásokat tartottak, amelyek véget vetettek Yahya Jammeh elnyomó uralmának.

“A ti támogatásotok az, amiért ma már nem vagyunk börtönben.” 

Sedrick de Carvalho, 2016 júliusában szabadult ki angolai börtönéből

A támogatásotokkal olyan áttörő leleplezéseket sikerült végrehajtanunk amelyek életeket változtattak meg.

16. Irak: 293 ember szabadult a fogságból

Májusban sikerült bejutnunk egy ideiglenes fogvatartási helyszínre a nyugat-bagdadi Anbarban. Körülbelül 700 embert – köztük 15 év körüli fiatalokat – találtunk rettenetes körülmények között, még vádat sem emeltek ellenük. Azzal gyanúsították őket, hogy közük van az Iszlám Államhoz. Késlekedés nélkül megírtuk a tapasztalatainkat, széleskörű médianyilvánosságot kerítve az ügynek. Ennek, valamint az iraki miniszterelnökkel folytatott egyeztetéseinknek köszönhetően 293 ember szabadult ki.

17. Nigéria: 100 ember hagyhatott hátra rettenetes körülményeket

Május 11-én több mint 149 ember haláláról számoltunk be egy nigériai katonai létesítményből. A halálukat feltehetően éhezés, kiszáradás és betegség okozta. A halottak között 11 csecsemő és 6 év alatti gyerekek is voltak. Bár a nigériai katonaság tagadta a vádakat, a riportunk megjelenését követően azonnal mégis 100 fogvatartottat engedtek szabadon a laktanyából.

“Minden egyes levél, minden szó és minden látogatás erőt adott nekünk és még eltökéltebbé tett bennünket, hogy a szabadságért és demokráciáért folytatott hosszú küzdelmet ne adjuk fel.” 

Yves Makwamba, LUCHA aktivista, augusztusban szabadult ki

Te segítettél sportszervezetek elszámoltatásában és háborús bűnösök felelősségre vonásában

18. A futball világszervezete megtört a nyomásra

Márciusban azoknak a migráns munkásoknak a kizsákmányolását lepleztük le, akik a 2022-es katari futball világbajnokságra építették a stadiont . Az Amnesty támogatóinak akciói és a nyomozás, amelyet folytattunk magyarázkodásra kényszerítette a katari hatóságokat, a kivitelező cégeket és a FIFA-t. Két társaság visszaadta a munkásoknak az útleveleiket, egy, a vádak kereszttüzébe került társaság tevékenységét pedig 6 hónapra felfüggesztették. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (amely a katari sportlétesítményeket az általa rendezett 2019-es világbajnokságnál használni fogja) – és amely nem is állt a vádak célkeresztjében – úgy nyilatkozott, utánajár az általunk feltárt jogsértéseknek. A FIFA pedig jelezte, hogy egy független vizsgálóbizottságot állít fel, amely monitorozza a 2022-es világbajnokság helyszíneit érintő körülményeket.

19. Csádi háborús bűnös elítélése

A nemzetközi büntető igazságszolgáltatás egyik mérföldkövének tekinthető az a május 30-i ítélet, amely korábbi csád elnököt, Hissène Habrét életfogytig tartó börtönbüntetéssel sújtotta az 1982 és 1990 között elkövetett emberiesség elleni, háborús bűncselekmények valamint kínzások miatt. A vád egyebek mellett felhasználta az Amnesty jelentéseit egészen 1980-től, csakúgy, ahogy az Amnesty egyik szakértőjének tanúvallomását is.

Segítettél abban, hogy életeket mentsünk…

20. Egy iráni tinédzser megmenekül a kivégzéstől

Alireza Tajiki az akasztófától menekült meg, köszönhetően a küszöbön álló kivégzését megelőző globális kampánynak. 2016. május 15-én hajtották volna végre az ítéletet, de az Amnesty közbenjárásának és az aktivisták hatóságoknak címzett, #SaveAlireza tweetjeinek köszönhetően a kivégzést lefújták. Alireza még nincs biztonságban, jelenleg is azért küzdünk Iránban, hogy a halálbüntetést kiszabó ítéletet semmisítsék meg.

21. Megakadályozott kivégzések a Maldív-szigeteken és Indonéziában

A halálbüntetés globális eltörlése érdekében nyújtott támogatásod meghozta gyümölcsét a Maldív-szigeteken és Indonéziában. Júliusban segítettél nekünk megakadályozni – legalább is átmenetileg- , hogy több mint 60 év után a halálbüntetést visszaállítsák a Maldív-szigeteken. Az Amnesty aktivistái keményen küzdöttek azért, hogy megállítsák 14 olyan ember kivégzését Indonéziában, akiket kábítószerrel való visszaélés vádjával tisztességtelen eljárásokat követően ítéltek halálra. Július 29-én, bár 4 embert mégis kivégeztek, 10 másik elítélt esetében a hatóságok megígérték, hogy újra megvizsgálják az ügyeiket. A megmentésükért folytatott kampány tovább folytatódik.

22. 10 éves szír kislány életmentő beavatkozáson esik át

Az Amnesty támogatóinak nyomására augusztus 13-án Madaya városából sikeresen kimenekítettek egy súlyosan sebesült, 10 éves szír kislányt, aki így életmentő beavatkozáson eshetett át. Ghina Ahmad Wadit a lábán találta el a szír kormányerők egy mesterlövésze, amikor a lány az édesanyjának ment gyógyszert venni.

Ghina Ahmad Wadi

A támogatásodnak köszönhetően 40 országban változtattak a jogszabályokon

23. Burkina Faso küzd a korai kényszerházasságok ellen

Hála annak, hogy cselekedtél, a burkina fasói kormány februárban úgy határozott, hogy véget vet a korai kényszerházasságoknak. Kötelezettséget vállalt arra, hogy lányok esetén a házasságkötéshez szükséges legalacsonyabb életkort felemeli 18 évre, és tisztázza a kényszerházasság jogszabályi definícióját. A Az én testem, az én jogom ,valamint a Levélíró Maraton kampányokban megfogalmazott petícióinkat több mint félmillióan írtátok alá, ennek pedig már a hatóságok sem fordíthattak hátat.

‘’Bámulatos, hogy az Amnesty több ezer levéllel arra késztette a hatóságokat, hogy újragondolják a korai kényszerházasság intézményét.’’ 

a burkina fasói igazságügyi miniszter, 2016 április

24. Malawi: új jogszabály védi az albínó embereket

Több mint negyedmillió ember írta alá azt a petíciót, amelyben felhívjuk a malawi hatóságokat arra, hogy lépjenek fel az albínó emberek legyilkolása ellen. A globális nyomásgyakorlásnak köszönhetően, Malawi két jogszabályt is módosított, amely segíthet abban, hogy az albínó embereket megvédjék az erőszaktól és a gyilkosságoktól. Ma már életfogytig tartó börtönbüntetéssel néz szembe, aki albínó ember csontjait vagy testrészeit birtokolja.

Annie Alfred

25. Előrelépés a kínzás megfékezésében

A kínzás elleni harcod miatt néhány ország progresszív lépéseket tett e borzalmas gyakorlat megfékezése érdekében. Guinea bűncselekménnyé nyilvánította a kínzást, míg Togo összhangba hozta a hazai szabályozását a nemzetközi jog követelményeivel. Az Amnesty aktivistáinak több éven át tartó kampánya elérte, hogy Kanada végre elkötelezte magát a kínzás elleni egyezmény fakultatív jegyzőkönyvének (OPCAT) ratifikálása mellett. A Fülöp-szigeteken pedig történelmi jelentőségű döntés született rendőrségi kínzással összefüggésben – az ország történtében először, a 2009-es kínzás elleni törvény alapján ítéltek el egy elkövetőt –, az Amnesty aktivistáinak 3 éven át tartó, rendíthetetlen kampányát követően.

Jerryme Corre

26. Előrelépések az őslakosok jogainak védelmében Kanadában

Augusztusban Kanada független vizsgálatot indított az eltűnt illetve meggyilkolt őslakos nők és lányok ügyében. Ez a döntés azt követően született meg, hogy az Amnesty aktivistái, őslakos nők és mások közel egy évtizeden át kampányoltak ezért.

27. Új jogszabály Peruban az eltűnt személyekért

Több ember tudhatja meg végre, mi történt valójában eltűnt szeretteivel, hála egy új jogszabálynak. A júniusban bevezetett szabályozás az Amnesty aktivistáinak, a Peruban 1980 és 2000 között zajló fegyveres konfliktusokban eltűnt, továbbá a katonaság vagy más fegyveres csoportok által elrabolt emberekért folytatott kampányolásának köszönhetően született meg.

28. Előrelépés az ausztrál őslakosok jogainak védelmében

Kitartó kampányolásnak köszönhetően az őslakos fiatalkorúakat érintő eljárásokról szóló jelentésünk megjelenését követően történelmi fordulat következett be az ausztrál Queenslandben. Öt évtizednyi igazságtalanság után, összhangban a nemzetközi sztenderdekkel, a 17 éveseket már nem tarthatják nagykorúak börtönében, illetve külön, a fiatalkorúakra vonatkozó jogszabályok alapján kell az ügyeiket tárgyalni. Ez azt jelenti, hogy a kiskorúaknak, különösen az őslakos kiskorúaknak – akik 22-szer gyakrabban vesznek őrizetbe mint nem őslakos társaikat – sokkal nagyobb esélyük lesz a rehabilitációra.

29. Norvégia és Dánia: történelmi áttörés a transz emberek jogaiban

Júniusban Norvégia új jogszabályt fogadott el, amely lehetővé teszi, hogy a transz emberek egy gyors, hozzáférhető és átlátható eljárás keretében ismertethessék el a nemüket. Áttörő jelentőségű, hogy a szabályozás megengedi az illetőnek, hogy maga határozza meg nemét, ezáltal Norvégia megszabadult attól a korábbi diszkriminatív és az emberi jogok széles skáláját sértő szégyenteljes szabályozástól. Májusban a dán parlament törölte a transzneműséget a mentális betegségek listájáról.

John Jeanette Solstad Remo

30. Szaúd-Arábia: felfüggesztették a kazettás bombák használatát

A világ minden tájáról csatlakoztak emberek a kampányunkhoz, amely feltárta a Szaúd-Arábia vezetett koalíció által használt brit, amerikai és brazil gyártmányú repeszbombák pusztítását Jemenben. Az Egyesült Államok azóta felfüggesztette a kazettás bombák szaúdi exportját, Nagy-Britannia pedig úgy nyilatkozott, újabb biztosítékokat kér a szaúdi kormánytól.

31. Több ország eltörli a halálbüntetést

A halálbüntetés eltörlése érdekében kifejtett globális nyomás erősödött. Május 12-én Nauru a világ 103. olyan országává vált, amely valamennyi bűncselekmény kapcsán eltörölte a halálbüntetést. Októberben Guinea elfogadott egy olyan jogszabályt, amelynek értelmében a legtöbb bűncselekmény esetén már nem lesz alkalmazható a legsúlyosabb ítélet.

32. A kínzóeszközök kereskedelmi szabályozásának hézagai megszűnnek

Az Amnesty aktivistáinak és az Omega Research Foundationnek éveken át tartó közös kampányának hála az Európai Unió úgy döntött, hogy szigorúbb szabályozást vezet be azoknak az eszközöknek az eladását és reklámozását illetően, amelyeket emberek megkínzására vagy kivégzésére használnak. A szigorítások valamennyi EU tagállamra nézve kötelező érvényűek.

33. Lengyelország – a nők elérték, hogy a tervezett abortusz tilalom óriás fordulatot vegyen

Nők és lányok soha nem látott számban árasztották el az utcákat októberben azért, hogy a tervezett abortusz tilalom ellen tüntessenek abban a Lengyelországban, ahol az abortuszra vonatkozó jogszabályi környezet már amúgy is igen szigorú. Nők sztrájkoltak, hogy kifejezzék a dühüket, és sok ezer ember, köztük az Amnesty támogatói fejezték ki szolidaritásukat üzeneteik révén. Végül a kormány meghátrált – történelmi győzelem ez a nők jogaiért vívott küzdelemben.

Téma