2022 eddigi emberi jogi győzelmei

2022 első fele mozgalmas félév volt az Amnesty International számára: a támogatók és az aktivisták fáradhatatlan munkájának köszönhetően a szervezet segített kiszabadítani a jogtalanul bebörtönzötteket, átírni az igazságtalan törvényeket és felelősségre vonni a hatalmasokat. A világ továbbra is számos fronton néz szembe különböző emberi jogi kihívásokkal, ez azonban nem akadályozhat meg minket abban, hogy megünnepeljük azt a sok pozitív változást, amit az elmúlt hat hónapban világszerte elértünk. Ezért most összefoglaljuk az idei évben eddig elért emberi jogi sikereinket.  

Január 

  • Az Amnesty támogatói több mint 276 ezer akciót indítottak azért a három nőért, akiket Lengyelországban “vallási meggyőződés megsértésével” vádoltak, mert Szűz Máriát LMBTQI szivárványos glóriával a feje körül ábrázoló plakátokat osztogattak. A nők felmentése ellen egy fellebbezést is beadtak, ezt azonban a kampányolás hatására egy lengyel bíróság elutasította.

  • A halálbüntetés globális eltörléséért folyó kampány egyik újabb győzelme volt, hogy Pápua Új-Guinea – 30 évvel a kivégzések 1991-es újbóli bevezetése után – eltörölte a halálbüntetést.

  • A független RAND Corporation szerint reformra szorulnak az USA Védelmi Minisztériumának polgári áldozatokról készült jelentései. A vállalat felmérésében fontos szerepet játszott az Amnesty International egyik kutatása is, ami az amerikai haderő által okozott civil veszteségekkel foglalkozik a szíriai Rakkában. A “Háború Rakkában: Retorika kontra valóság” című nyomozásra a RAND jelentése több alakalommal is hivatkozik.

  • A ghánai parlament elutasított egy törvényjavaslatot, amely megbélyegezte volna az LMBTQI embereket, az őket támogatókat pedig börtönbüntetéssel sújtotta volna.

  • Az Amnesty kampánya nyomán szabadon engedték Faizullah Jalal professzort, akit a tálibok önkényesen tartóztattak le és tartottak fogva Afganisztánban. Lánya szerint szabadon bocsátása lehetetlen lett volna az Amnesty segítsége nélkül. 

Február

  • Az Amnesty International Szlovénia közel 30 éves érdekérvényesítő- és kampánytevékenysége után az ország elnöke végre nyilvánosan bocsánatot kért attól a több ezer, más volt jugoszláv köztársaságokból származó embertől, akiknek tartózkodási engedélyét Szlovénia 1992-es függetlenségének kikiáltása után vonták vissza. A döntéssel mintegy 26 ezer ember szociális-és gazdasági jogait sértették meg, megfosztva őket az egészségügyi ellátástól.

     
  • Hatályon kívül helyeztek Kuwaitban egy olyan diszkriminatív törvényt, ami tiltja az “ellenkező neműek utánzását”. A törvényt az Amnesty International korábban többször is bírálta.

  • Legalizálta az abortuszt Kolumbia a terhesség első 24 hetében.  A döntést az Amnesty International és más civil szervezetek hosszú kampányát követően hozták meg. A térségben a szexuális- és reproduktív jogok támogatása néhány éve kapott erőre: 2020-ban Argentínában, 2021-ben pedig Mexikóban lett legális a terhesség megszakítását kérni.

  • Hondurasban két és fél év után feltétel nélkül szabadon engedték a “guapinoli nyolcak” néven híressé vált vízjogi aktivistákat és lelkiismereti foglyokat. Az Amnesty International több mint egy éven keresztül végzett média-, érdekvédelmi és kampánymunkát, hogy felhívja a figyelmet jogtalan fogva tartásukra.

  • Több mint 16 hónapos fogva tartás után szabadon engedtek egy, a bangladesi hindu kisebbséghez tartozó 17 éves lányt, akit egy Facebook bejegyzése miatt tartóztattak le. Dipti Rani Das szabadságáért az Amnesty egy Sürgős Akción keresztül kampányolt, és később a lány jogi költségeit is segített fedezni. 

Március

  • Két olyan személyt is kiengedtek nemrég a börtönből, akik szerepeltek az Amnesty International éves Levélíró Maraton kampányában. Az egyikük Bernardo Caal Xol, maja őslakos környezetvédő és guatemalai lelkiismereti fogoly, akit aktivista munkája miatt tartottak fogva. A másik személy pedig Magai Matiop Ngongot, akit 15 évesen ítéltek halálra Dél-Szudánban, de szabadon engedték, mikor később a legfelsőbb bíróság elismerte, hogy állítólagos bűncselekménye idején még gyermek volt.

  • Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa megújította a Dél-Szudánnal foglalkozó Emberi Jogi Bizottság megbízatását. Ez jelenleg az egyetlen független kutatásokat végző szerv a térségben. Az Amnesty International aktívan kiállt a mandátum megújítása mellett levelek, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának tagállamaival folytatott találkozók és a regionális Amnesty szekciók bevonása útján. 

Április  

  • 2018-ban az Amnesty International kampányt indított Tayebe Abassi, egy akkor 18 éves lány érdekében, akinek a családját annak ellenére akarták kitoloncolni Afganisztánba, hogy már 2012 óta Norvégiában éltek. Idén áprilisban Tayebe édesanyja végre megkapta a tartózkodási engedélyt, aminek köszönhetően gyermekeivel Norvégiában maradhatnak. Tayebe az alábbi üzenettel köszönte meg az Amnesty International támogatását:

     
    “Szeretnék köszönetet mondani az Amnesty Internationalnak és mindenkinek, aki támogatott engem és a családomat a küzdelmünk során. Ha visszagondolok azokra a támogató üzenetekre, amiket az Amnesty különböző tagjaitól kaptam szerte a világból, erősnek érzem magam.  ❤❤” – Tayebe  

  • Tíz hónappal erőszakos eltűnése után engedték szabadon Líbiában Mansour Atti újságírót és bloggert, a Vörös Félhold Bizottság és a Civil Társadalmi Bizottság vezetőjét. Az Amnesty International Sürgős Akciót, nyilvános nyilatkozatot és sajtóközleményt adott ki az ügyében, tagjait és támogatóit pedig arra ösztönözte, hogy írjanak alá petíciókat és küldjenek leveleket az azonnali szabadon bocsátásáért.

  • Az Amnesty International és más civil szervezetek több hónapos érdekérvényesítő és kampányoló tevékenységét követően az Európai Unió véglegesítette a digitális szolgáltatásokról szóló törvényt. Ez a mérföldkőnek számító szabályozás többek között előírja a nagy technológiai platformoknak, hogy értékeljék és kezeljék a szolgáltatásaik során jelentkező rendszerszintű kockázatokat, mint például gyűlöletkeltés és a dezinformáció terjesztése.

  • Az Amnesty International és partnerei által végzett kutatásra válaszul a mali hatóságok vizsgálatot indítottak egy “terrorellenes művelet” ügyében. A Moura városában zajlott bevetés során legalább 203 ember vesztette életét. Szemtanúk vallomásai alapján az Amnesty International közös kutatása arra a következtetésre jutott, hogy a művelet során jogtalanul öltek meg több tucat civilt.

Május

  • A spanyol parlament alsóháza elfogadott egy, a nemi erőszak megelőzését célzó intézkedéseket tartalmazó törvényjavaslatot. A döntés a spanyolországi nőmozgalom és az Amnesty International aktivistáinak közös sikere, akik már régóta kampányoltak ezért. A törvény a beleegyezést helyezi a szexuális erőszakkal, köztük a nemi erőszakkal kapcsolatos vita középpontjába.

  • Az ENSZ Biztonsági Tanácsa újabb egy évvel hosszabbította meg a Dél-Szudán területére vonatkozó fegyverembargót. Az Amnesty International kutatással, az ENSZ BT tagjaival történő találkozókkal és a regionális Amnesty szekciók bevonásával járult hozzá ehhez az eredményhez.

  • Egy nappal az Amnesty International éves halálbüntetési jelentésének bemutatása után Zambia elnöke bejelentette, hogy az ország megkezdi a halálbüntetés eltörlésének folyamatát.

  • Vizsgálat indult Guineában több korábbi politikai és rendőri vezető ellen az élethez való jog megsértése, erőszakos eltűnések, önkényes fogva tartások és kínzás miatt. Az Amnesty International többször szólított fel arra, hogy az ország vessen véget az ilyen jogsértéseknek, és több jelentésben is elítélte a több tucat tüntető jogtalan meggyilkolását, valamint politikai aktivisták és a civil társadalom képviselőinek önkényes fogva tartását.

  • A véleménynyilvánítás szabadsága szempontjából pozitív lépés volt Indiában, hogy az ország legfelsőbb bírósága felfüggesztette a 152 éves felbujtási törvényt.

Június

  • Az Amnesty által már régóta szorgalmazott lépést tettek az államok és a civil társadalom, amikor Genfben véglegesítették egy politikai nyilatkozat szövegét. A dokumentum célja a polgári lakosság védelme olyan lakott területeken, ahol robbanófegyvereket használnak. A nyilatkozatot az államok várhatóan még idén aláírják.

  • Az Amnesty International halálbüntetéssel kapcsolatos kampánya újabb sikert ért el azzal, hogy Malajzia kormánya bejelentette, hogy megkezdi a kötelező halálbüntetés eltörlésének folyamatát.