16 akciónap a Nők Elleni Erőszak Megszüntetéséért

Az Amnesty International más civil szervezetekkel közösen ötödik alkalommal rendezi meg a 16 akciónapot a Nők Elleni Erőszak Megszüntetéséért 2006. november 25. (Nemzetközi Nap a Nők Elleni Erőszak Megszüntetéséért) és december 10. (az Emberi Jogok Világnapja) között.

Az idén a 16 akciónapon az AI a nők elleni erőszak sokféleségét járja körül: azt, hogy bármely részén is élnek a világnak, a NőK NINCSENEK BIZTONSÁGBAN!

A magyarországi helyzetből kiindulva – melyről a november 25-i, NANE Egyesülettel közös Néma Tanúk felvonulás szól majd -, a következő napokon az AI felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarországtól nagyon és nem is olyan nagyon távol milyen fajta erőszaktól szenvednek nők százezrei. A nők számtalan élethelyzetben kerülnek szembe erőszakkal: fegyveres konfliktusban – mint például a szudáni nők -, vagy menekültként, bevándorlóként,  a szexipar és emberkereskedelem célpontjaivá válva. Sokszor egyik baj a másikat hozza magával – a megerőszakolt nők az AIDS fertőzést is megkapják mellé egyes afrikai országokban és a Karib-térségben. Míg a világ egyes részein egészen brutális kegyetlenségek érik a nőket – halálra kövezés hûtlenségért Iránban, savfürdő Nigériában és Pakisztánban, ha a nő szégyent hoz a családra, Afganisztánban pedig nők százai gyújtják fel magukat kétségbeesésükben -, addig más helyeken a rendőri brutalitás (Mexikó) vagy az elégtelen egészségügyi ellátás (Peru) okozza a nők szenvedését. És hogy egy kicsit közelebb jöjjünk a mi kontinensünkhöz: a civilizáltabbnak vélt országokban sem kímélik a nőket. Oroszországban még mindig nem létezik a családon belüli erőszak fogalma – ahogy Magyarországon sem – és így tiltása sem, miközben évente 14 ezer nőt öl meg partnere, míg a legfrissebb Amnesty jelentések szerint Belaruszban és Grúziában, de még Franciaországban is – ahol 4 naponta hal bele egy nő partnere bántalmazásába – a nők inkább mély hallgatásba burkolóznak az őket érő erőszakról…

Programok

Az akció-sorozat első programja november 25-én 14.00 órakor kezdődik az Erzsébet téri Gödörnél. A rendezvényen a civil szervezetek a nők elleni erőszak súlyosságára szeretnék ráirányítani a nyilvánosság figyelmét, hogy kifejezzék szolidaritásukat az áldozatok iránt, és nyomást gyakoroljanak a politikusokra és a jogalkalmazókra a nők elleni erőszak minden formájának megszüntetéséért Magyarországon és a nagyvilágban.

Vegyél részt te is az Amnesty International tenyérlenyomat-gyûjtő programján 13.30-tól folyamatosan, a Gödör előtt!

Elhangzik: 

  • Részletek Eve Ensler Vagina Monológok c. könyvéből, amelynek alapötletét a volt Jugoszlávia területén elkövetett tömeges nemi erőszakok áldozataival folytatott beszélgetések adták a szerzőnek.
  • Rövid beszédek a családon belüli erőszakkal foglalkozó szervezetek képviselőitől.
  •   

  • Tanúságtétel és megemlékezés az elmúlt 12 hónap alatt családon belüli erőszak miatt meghalt nőkről, férfiakról és gyerekekről.


14:40 – 15:30

Felvonulás a Néma Tanúkkal (útvonal: Erzsébet tér – Andrássy út – Oktogon). Az Oktogonon rövid tér-performansz.

A csatlakozó szervezetek sokéves tapasztalata szerint a családon belüli erőszak áldozatai az esetek túlnyomó többségében nők és gyerekek, akiket továbbra sem véd meg a jog. Ennek illusztrálására idén a bántalmazott és az állami intézmények által cserbenhagyott nők kiszolgáltatottságának jelképeként a felvonulás tagjai sisakokat és egyéb védelmi felszereléseket fognak viselni, mintegy jelezve, hogy a bántalmazás valós emberek számára okoz valós és gyakran életveszélyes sérüléseket. Amíg nincsen megfelelően mûködő távoltartó törvény, családon belüli erőszakról szóló átfogó törvénycsomag, menedékház-rendszer bántalmazott nőknek, kiképzett rendőri és igazságszolgáltatási szféra, megfelelő és ingyenes látleletvételi lehetőség, addig az áldozatok csak efféle abszurd módokon tudnak védekezni az őket érő erőszak ellen.

Csatlakozó szervezetek:

NANE Egyesület
Habeas Corpus Munkacsoport
Amnesty International Magyarország
IgEN Egyesület
Stop-Férfierőszak
Humanista Mozgalom
Fiona (Fiatal Nőkért Alapítvány)
TAVASZ (Tegyünk a világért! – Anyák szövetsége)
Patent Egyesület

 


További tiltakozó megmozdulások a 16 nap alatt:
  • Tiltakozás a hûtlenség gyanúja miatt megkövezés általi halálra ítélt 7 iráni nőért.
  • Demonstráció az afgán nők helyzete miatt.
  • Nők “becsületbeli” lesavazása elleni tiltakozás.
  • Demonstráció az orosz nők bántalmazása ellen.
  • Nemzetközi akciónap Szudánért (december 10.).

Bővebb információ:

Magyarország:
https://www.amnesty.hu/magyarorszag.pdf

Halálra kövezés hûtlenségért:
https://www.amnesty.hu/halalrakovezesiranban.pdf

“Becsületbeli” erőszak nők ellen:
https://www.amnesty.hu/lesavazasnigeriabanespakisztanban.pdf

Nők elleni erőszak fegyveres konfliktusban:
https://www.amnesty.hu/nokfegyvereskonfliktusban.pdf

Nemi erőszak és AIDS:
https://www.amnesty.hu/eroszakesaids.pdf

Bevándorló nők elleni erőszak:
https://www.amnesty.hu/bevandorlonok.pdf

Belarusz – titkolt erőszak:
https://www.amnesty.hu/belarusz.pdf

Grúzia – családon belüli erőszak:
https://www.amnesty.hu/gruzia.pdf

Oroszország – 14 ezer nő:
https://www.amnesty.hu/oroszorszag.pdf

Mexikó – rendőri erőszak nők ellen:
https://www.amnesty.hu/mexikorendorieroszak.pdf

Peru – nők elégtelen egészségügyi ellátása:
https://www.amnesty.hu/peruegeszsegiellatas.pdf

Afganisztán – nők “önfelgyújtása”:
https://www.amnesty.hu/afganisztanonegetes.pdf

Franciaország – halál 4 naponta:
https://www.amnesty.hu/franciaorszag.pdf

Etiópia – sürgős akció:
https://www.amnesty.hu/etiopiasurgosakcio.pdf


 Az akciók részleteiről az olt.boglarka@amnesty.hu címen érdeklődhettek.