Az Emberi Jogi Nyári Tábor a "Te, én, mi és az emberi jogok" elnevezésű képzéssorozatunk érdeklődő diákjait, Emberi Jogi Barát Iskoláink és az Összpont legmotiváltabb diákjait gyűjti össze.

Köszönhetően a Belga Királyság Flamand Képviseletének idén is meg tudjuk szervezni a tábort 2016. június 22-26. között Balatonakaliban.Az idei tábor jelmondata: Élet határok nélkül!

A megszokott tábori aktivitások (emberi jogi akadályverseny, tematikus workshopok, civil vendégek, strandolás, sportolási lehetőségek) mellett az idei táborban résztvevő 45 diák 5 különböző csoportban fogja feldolgozni országos kampányunk jelmondatát. Minden csoport napi 2x90 percben dolgozik közösen, mentoraik, csoportvezetőik irányításával. A DOKUSOK képekkel, videóanyagokkal, online és offline írásokkal; a KREATÍVOK a papírszínház eszközkészletével, kézműves foglalkozásokon keresztül; a MOZGÓSOK mozdulatszínházzal, sportelemekkel, non-verbális eszközökkel; a SZÍNHÁZASOK a dráma eszköztárával; az AKTIVISTÁK pedig az emberi jogi aktivizmus és mobilizáció  ötleteivel fejezik ki, hogy mit jelent nekik a menekültválság kapcsán kialakult idegengyűlölet, kirekesztés és előítéletes megközelítés. A munkacsoportok június 25-én délután, lehetőség szerint a balatonakali strandon mutatják be munkájuk gyümölcsét az érdeklődőknek.

Ahogy minden táborunknak, úgy a 2016-os tábornak is célja, hogy a különböző helyről (Szeged, Pécs, Pátka, Budapest, Sajókaza, Nagykörű, Vác) érkező, különböző korú és társadalmi helyzetű diákok megismerjék egymást és azokat az emberi jogi alapelveket, melyek az Amnesty International Magyarország emberi jogi oktatását megalapozzák.

***

Korábbi évek:

Köszönhetően a Norvég Civil Támogatási Alap közepes pályázatának, a Brit Nagykövetség támogatásának és magánszemélyek felajánlásainak 2015. június 23-26. között ismét meg tudtuk szervezni a négynapos tábort.

Idén 40 tanodás diákot (Rimócról, Lucfalváról, Nagykörűről, Szegedről, Tiszaszigetről, Pécs-Meszesről és Pécs-Somogyból), 14 "öregdiákot" és gimnazistát és 12 képzőt mozgósítottunk.

A program hasonló volt a tavaly kipróbáltakhoz. Első nap nagy ismerkedést tartottunk, második nap vendégül láttuk Oláh Gergőt, az Uccu önkénteseit és az Élő Könyvtár hét könyvét; harmadik nap pedig kiscsoportokba osztva létrehoztuk egy előadást a gyűlölet nélküli világért.

Negyedik nap, visszafelé, Budapesten is megmutattuk a táborban elkészített műveinket a Norvégminta Fesztiválon. A kis közönségünknek felolvastuk első papírszínházi előadásunkat, bemutattuk a "Világ megváltoztatásának jogát fenntartjuk" elnevésű jelenetsorunkat és az első tábori dalt is.

***

2014 nyarán 70 diákot táboroztattunk Balatonakaliban június 22-28. között. A gyerekeket két turnusban fogadtuk, négy-négy napra. A költségek egy részét a Norvég Civil Alap, másik részét pedig az Adjuk össze adományozói finanszírozták.

A két turnus menetrendje ugyanaz volt: összekovácsolni a különböző helyről érkezett diákokat, kialakítani egy mentorálási rendszert a nagyobbak és kisebbek között, végigvinni egy speciális, szituációs játék-drámajáték-készség-tudás alapú akadályversenyt, létrehozni és bemutatni egy emberi jogi témájú előadást.

A gyerekek mind az akadályversenynél, mind az előadás előkészületeinél különböző csoportokba voltak osztva. Hol házak szerint, hol pedig érdeklődés szerint. Az utóbbinál voltak a „színészek” (ők rakták össze az előadás tartalmát), a „játékosok”(ők voltak az előadás effektjei, az előadás utáni drámajátékok játékmesterei), a „művészek” (ők voltak felelősek a háttérért, a díszletekért), és az „újságírók”(ők készítették a szórólapokat, a dokumentumfilmhez szükséges képeket, filmeket, szövegeket). A mentorálás elváráson felül működött, az előadásokat pedig nagyszámú közönség előtt mutattuk be.

A tábor meglepetése Oláh Gergő, énekes volt, aki mindkét turnussal eltöltött egy délutánt, estét. A vendéget a gyerekek nagy örömmel és rengeteg kérdéssel fogadták, és a diákok által irányított interjúztatás után közösen énekeltünk, táncoltunk.

Fotógaléria