A nők hátrányos megkülönböztetése rendszerszintű probléma, amely az élet minden területén megjelenik, a családban, a munkaerőpiacon, a politikában és a tudományban egyaránt. Az Amnesty nemek közötti egyenlőség programja elsősorban a munkaerőpiacon megjelenő negatív diszkriminációra fókuszál:

• Több nő dolgozik alacsonyabb fizetéssel járó szakmákban és beosztásokban.
  • Egy fiatal nő a gyermekvállalás lehetősége miatt kisebb esélyekkel indul a munkaerőpiacon.
  • Az anyák munkaerőpiaci szerepvállalását nehezíti, hogy a gyermekgondozással járó feladatok elsősorban rájuk hárulnak.
  • A láthatatlan, többnyire háztartáshoz, gondozáshoz kapcsolódó munka terhe elsősorban a nőket érinti.
  • Egy nő, akkor is, ha ugyanannyira képzett, mint férfi kollégája, sokkal nehezebben kerül vezető pozícióba.

Mi elsősorban azért dolgozunk, hogy minden nőnek egyenlő esélye legyen a munkaerőpiacon. A karrierlehetőségekkel és családi szerepekkel kapcsolatos tradicionális nemi normák és nemi szerepek a társadalom egészét érintik. Az Amnesty Magyarország nemek közötti egyenlőség programjának keretében kutatásokat végzünk, tréningeket és képzéseket tartunk, illetve olyan tudást és látásmódot adunk át, amely nemtől függetlenül azonos lehetőségeket biztosít mindenkinek.

Hírek, szakmai anyagok