Sikereink

ENGEDJÉK SZABADON TANER KILIÇET:
2018/8/15 @ Törökország

Taner Kilic szabad!

Egy isztambuli bíróság ma úgy döntött, hogy 14 hónap börtön után szabadon engedik az Amnesty International törökországi tiszteletbeli elnökét, Taner Kilicet.

Halvaszülés=30 év börtön:
2018/2/16 @ El Salvador

Teodora Vásquez szabad!

10 év börtön után tegnap szabadon engedték Teodora del Carment Vásquezt, azt az el salvadori nőt, akit 2008-ban bebörtönöztek miután egészségügyi komplikációk következtében halott gyermeket hozott a világra a munkahelyén 2007-ben. A bíróság abortuszként tekintett a halvaszülésre, ezért Teodorát emberölés miatt 30 év börtönre ítélték.

Kínzás és 20 év börtön egy üzbég ENSZ alkalmazottnak:
2017/8/23 @ Üzbegisztán

Erkin végre szabad!

A korábban a kormánynak és az ENSZ-nek is dolgozó Erkin Musaevet 2007-ben megkínozták és ártatlanul börtönbe zárták az üzbég hatóságok. A múlt héten végre szabadon engedték, Erkin pedig köszönőlevelet írt az Amnestynek.

2017/6/30 @ Németország

Házassági egyenlőség Németországban

A német parlament ma igent mondott a házassági egyenlőségre, és ezzel végre minden pár azonos jogokat élvez a házasság és az örökbefogadás területén.

Börtön, mert lehetséges emberi jogsértéseket tárt fel:
2017/5/17 @ Egyesült Államok

Chelsea Manning végre szabad

Ma végre szabadon engedik Chelsea Manninget az Egyesült Államok egyik katonai börtönéből. Manning régóta esedékes szabadon bocsátása véget vet a titkos katonai iratok kiszivárogtatása miatt kapott büntetésének, amellyel az amerikai hadsereg által elkövetett potenciális háborús bűncselekményekre hívta fel a figyelmet.

Kínzás újságírásért:
2017/2/22 @ Üzbegisztán

17 év után szabadon engedték Muhammad Bekzhanovot

17 évnyi börtön után február 22-én szabadon engedték Muhammad Bekzhanovot, a világ leghosszabb ideje börtönben lévő újságíróját.

2017/2/9 @ Kenya

Nemet mondott a bíróság a kenyai Dadaab menekülttábor bezárására

A kenyai bíróság mai történelmi döntésével megakadályozta, hogy a kormány bezárja a világ legnagyobb menekülttáborát, a Dadaabot. A tábor megszüntetése azt jelentette volna, hogy több mint negyedmillió szomáliai menekültet toloncolnak vissza oda, ahonnan elmenekültek.

Börtön, mert lehetséges emberi jogsértéseket tárt fel:
2017/1/18 @ Egyesült Államok

Obama elnök enyhítette Chelsea Manning büntetését

Barack Obama elnök két nappal Donald Trump megválasztott elnök beiktatása előtt jelentősen enyhítette Chelsea Manning büntetését.

2016/12/19

33 ok, hogy szerethessük 2016-ot

Úgy tűnik, bármerre is nézünk, 2016-ról úgy beszélnek, mint egy borzalmas évről. Azonban hála neked, mi megtaláltuk benne a pozitívumokat is.

2016/8/15 @ Szíriai Arab Köztársaság

Sikerült: kórházba került a meglőtt szír lány

Sikeresen kihozták szombat este a szíriai Madayából azt a 10 éves lányt, aki súlyosan megsérült egy ellenőrzőpontnál. A nemzetközi nyomásnak köszönhetően a lány végre eljutott a damaszkuszi kórházba.

Börtönben a jogvédő szervezet alapítója:
2016/6/10 @ Szaúd-Arábia

Kiszabadult a szaúdi jogvédő Mohammed al-Bajady

Június 7-én kiszabadult rijádi börtönéből Mohammed al-Bajady szaúd-arábiai jogvédő és aktivista. Büntetését már tavaly novemberben kitöltötte, de még hónapokat kellett eltöltenie egy rehabilitációs központban.

Transznemű nő jogainak a megsértése Norvégiában:
2016/6/9 @ Norvégia

Sikerült: végre elfogadták a történelmi jelentőségű törvényt a nemváltoztatásról

Hétfőn a norvég parlament történelmi jelentőségű lépést tett a transz jogok területén: szakítva az évtizedek óta tartó jogsértő eljárással végre mindenki maga dönthet majd a neméről egy gyors, hozzáférhető és átlátható eljárás keretében.

Nemi erőszak és kínzás:
2016/6/9 @ Mexikó

Négy év igazságtalanság után szabadon engedték Yecenia Armentát

Négy hosszú év igazságtalanságának vet véget Nyugat-Mexikóban a bíróság tegnapelőtti döntése, amely felmenti a vádak alól és szabadlábra helyezi Yecenia Armenta Gracianót, két gyermek édesanyját.

2016/5/31 @ Dánia

Dánia nagy lépést tett a transz emberek jogaiért

A dán parlament ma történelmi lépésre szánta el magát, amikor bejelentette, hogy törli a transzneműséget a mentális betegségek listájáról. Dánia az első ország a világon, amely nem várt tovább a WHO-ra és cselekedett.

Börtönben a Nobel-békedíjra jelölt azeri jogvédő és férje:
2016/4/20 @ Azerbajdzsán

Leyla és Arif Yunus megérkezett Hollandiába lányukhoz

Leyla és Arif Yunus, Azerbajdzsán leghíresebb jogvédő házaspárja végre találkozhatott lányukkal Hollandiában. Leyla Yunust 2015 decemberében, férjét Arifot pedig egy hónappal korábban bocsátották feltételesen szabadon.

Ez az oldal sütiket (cookies) használ, hogy javítson a felhasználói élményen. Tudj meg többet... Rendben