Paing Phyo Min, Mianmar

Paing Phyo Min (művésznevén De Yay) szeret énekelni, gitározni, és rajong Taylor Swiftért. A 22 éves diákvezér a Peacock Generation nevű thangyat formáció tagja. A költészetet, zenét és komikumot elegyítő műfaj igen közel áll a slam poetryhez; leginkább az áprilisban tartott mianmari újévi vízfesztiválon szokták előadni.

2019 tavaszán Paing Phyo Mint a Peacock Generation több másik tagjával együtt letartóztatták, miután katonai egyenruhában léptek fel, és kifigurázták a katonaságot. Előadásukkal azt az üzenetet közvetítették, hogy a katonaság nem bírja a kritikát, kétségbeesetten ragaszkodik a hatalomhoz, és csődbe viszi az országot, miközben vezetői megszedik magukat.

Paing Phyo Mint 6 év szabadságvesztésre ítélték egyszerűen azért, mert élni mert a szabad véleménynyilvánításhoz való jogával. A vádpontok között szerepelt „lázítás”, mert arra bátorította a katonatiszteket, hogy hagyják ott a sereget, valamint „interneten elkövetett becsületsértés”, mivel a csapat fellépéséről készült fotókat és videókat online közzétette. A hatóságok egy egyenruhába öltöztetett kutyáról készült képen különösen felháborodtak.

„2013 óta minden évben fellépünk – mondta Paing Phyo Min. – Nem köntörfalazunk, hanem egyenesen megmondjuk, hogy mi a baj a társadalmunkkal – ennek a kormánnyal szembeni kritika is része. Aztán 2019-ben ránk szállt a hadsereg; láthatóan akadályozni próbálják Mianmar demokratikus átalakulását. Börtönbe zárhatnak, de nem tudnak megfélemlíteni. Ami a szívünkön, az a szánkon.”

Írd alá a mianmari hatóságoknak szóló petíciót, és üzenj személyesen Paing Phyo Minnek is, mi pedig az összegyűjtött üzeneteket eljuttatjuk hozzá!

Neved megadásával hozzájárulsz, hogy azt feltüntessük a Paing Phyo Minnek küldött üzenetünkben.

E-mail címedet megadásával hozzájárulsz, hogy e-maileket küldjünk neked a munkánkról és az Amnesty támogatásának lehetőségeiről.

Telefonszámod megadásával hozzájárulsz, hogy telefonon felhívjunk vagy SMS-t küldjünk az Amnesty tevékenységével és adománygyűjtéssel kapcsolatos információkkal.

Olvasd el adatvédelmi tájékoztatónkat