Nassima al-Sada, Szaúd-Arábia

Nassima al-Sada szereti az állatokat és nagy becsben tartja otthoni kertjét. A börtöncellájában lévő egy növényét is figyelmesen gondozza -ez az egyetlen kapcsolata a most oly távolinak tűnő külvilággal.

Nassima szinte egész eddigi életében a szaúd-arábiai nők szabadságáért dolgozott, amiért bebörtönözték. Egyike azon prominens aktivistáknak, akik azért harcoltak, hogy a nők vezethessenek, és mindennapi teendőjüket férfi gyámok engedélye nélkül végezhessék.

Szaúd-Arábiában a férfi gyámság szabályai szerint a nők csak gyámjuk engedélyével hagyhatják el otthonukat, és gondoskodhatnak egyéb alapvető szükségleteikről. Noha ezeket a törvényeket enyhítették az elmúlt hónapokban, a férfi gyámság megszüntetéséért kampányoló nők továbbra is rács mögött maradnak. “Mi értelme, hogy egy felnőtt nő egy kisfiú gyámsága alá tartozzon?” Írta Nassima 2016-ban: „Miért nincs olyan életkor, amikor egy nő felnőtt korba lép és felelős lehet a saját döntéseiért és az életéért? Miért kellene egy férfinak felelősnek lennie a nő életéért?”

Nassimát békés emberi jogi munkája miatt tartóztatták le 2018 júliusában. A börtönben rosszul bántak vele. Egy magánzárkában helyezték el, teljesen elkülönítve más fogvatartottaktól, 2019 februárjától egészen 2020 februárjáig. Hetente mindössze egy telefonhívást engednek meg neki a családjával, de nem látogathatja senki, még az ügyvédje sem.

„Amikor egy nő úgy érzi, hogy férfi gyám nélkül nem tudja az alapvető polgári teendőit elvégezni, az az emberségét korlátozza.” Nassima al-Sada

Nassima és családja azonban továbbra sem adják fel. Nekünk sem szabad!

Írd alá a szaúd-arábiai hatóságoknak szóló petíciót, és üzenj személyesen Nassimának is, mi pedig az összegyűjtött üzeneteket eljuttatjuk hozzá!

Neved megadásával hozzájárulsz, hogy azt feltüntessük a Nassimának küldött üzenetünkben.

E-mail címedet megadásával hozzájárulsz, hogy e-maileket küldjünk neked a munkánkról és az Amnesty támogatásának lehetőségeiről.

Telefonszámod megadásával hozzájárulsz, hogy telefonon felhívjunk vagy SMS-t küldjünk az Amnesty tevékenységével és adománygyűjtéssel kapcsolatos információkkal.

Olvasd el adatvédelmi tájékoztatónkat