Melike Balkan és Özgür Gür, Törökország

Melike Balkan és Özgür Gür biológushallgatók már felvételüktől kezdve a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális (LMBTI) emberek jogainak tiszteletben tartásáért küzdöttek az egyetemükön.

Az ankarai Közel-keleti Műszaki Egyetem (angol rövidítése szerint METU) LMBTI+ Szolidaritási Csoportjának meghatározó tagjaiként számos felvonulást, gyűlést és egyéb eseményt szerveztek. Mozgalmukhoz egyre több hallgató csatlakozott, annak ellenére, hogy a török társadalomban erősödik a homofóbia, a véleménynyilvánítás szabadságát pedig fokozatosan korlátozzák.

A METU 1996-ban alapított LMBTI+ Szolidaritási Csoportja 2011 óta minden évben Pride felvonulást szervez az egyetemi campuson. Az esemény népszerűsége és mérete jelentősen nőtt az évek során. A lendület azonban 2019-ben megtört, amikor az egyetem vezetősége kijelentette, hogy május 10-re tervezett felvonulást mégsem tarthatják meg a campus területén.

A Szolidaritási Csoport nem tántorodott el, és a Pride felvonulás helyett ülőtüntetést szervezett. Az egyetem erre válaszul kihívta a rendőrséget, akik túlzott erőszakkal és könnygázzal léptek fel az egyébként békés tüntetők és a nézelődők ellen. Egy egyetemi oktatót és legalább 23 hallgatót – köztük Melikét és Özgürt – őrizetbe vettek, az oktató és 18 hallgató ellen eljárás indult. A letartóztatottak között voltak olyanok, aki nem is vettek részt a tüntetésen, a többiek pedig szintén csak a békés gyülekezéshez való jogukat gyakorolták.

Ha bűnösnem találják őket, akár három évig tartó szabadságvesztésre is ítélhetik őket.

Írd alá a török hatóságoknak szóló petíciót, és üzenj személyesen Melikének és Özgürnek, mi pedig az összegyűjtött üzeneteket eljuttatjuk hozzá!

Neved megadásával hozzájárulsz, hogy azt feltüntessük a Melikének és Özgürnek küldött üzenetünkben.

E-mail címedet megadásával hozzájárulsz, hogy e-maileket küldjünk neked a munkánkról és az Amnesty támogatásának lehetőségeiről.

Telefonszámod megadásával hozzájárulsz, hogy telefonon felhívjunk vagy SMS-t küldjünk az Amnesty tevékenységével és adománygyűjtéssel kapcsolatos információkkal.

Olvasd el adatvédelmi tájékoztatónkat