ARGENTÍNA: RENDKÍVÜLI LEHETŐSÉG AZ ABORTUSZ LEGALIZÁLÁSÁRA

2020 márciusában Alberto Fernandez argentin elnök megfogadta, hogy még az év vége előtt a kongresszus elé terjeszt egy törvényjavaslatot az abortusz legalizálásáról. Ígéretét egyelőre nem teljesítette, miközben rohamosan közeledik november 30-a, a kongresszus idei ülésszakának vége. Ezután jelentősen csökken annak az esélye, hogy a törvényt még idén elfogadják. Ezért arra szólítjuk fel az elnököt, hogy állja a szavát, és még az idén nyújtsa be az abortusz legalizálásáról szóló javaslatot, ahogy azt a nők és lányok egészséghez, élethez és önrendelkezéshez való jogának védelme, valamint Argentína emberi jogi kötelezettségei is megkövetelik.

2018 júniusában az argentin kongresszus alsóháza megszavazta, hogy az első 14 héten szabadon megszakítható legyen a terhesség. Mindez történelmi győzelmet jelentett az abortusz legalizálásáért küzdő, Marea Verde (Zöld Hullám) néven emlegetett mozgalomnak. A döntést megelőző két hónapban számos tüntetést és parlamenti meghallgatást tartottak a témában.

A jelentős nemzetközi támogatás és a példátlan számú aktivistát megmozgató kampány ellenére a javaslatot a felsőházban kis különbséggel leszavazták. Az Amnesty International is mobilizálta tagjait és támogatóit, világszerte politikai vezetőket és más befolyásos személyeket bírt rá, hogy nyilvánosan kiálljanak a tervezet mellett, és egész oldalas hirdetést tett közzé a New York Timesban, amelyben arra szólította fel a szenátorokat, hogy támogassák a javaslatot.

Az ENSZ többször is kérte Argentínát, hogy lépjen fel a szexuális és reprodukciós jogok védelmében, beleértve az abortusz büntethetőségének eltörlését is, hiszen azt a nők élethez, emberi méltósághoz, magánélethez és erőszaktól mentes élethez való joga is megköveteli. 2018 júniusában az ENSZ-nek a nők jogi és gyakorlati diszkriminációjával foglalkozó munkacsoportja nyílt levélben gratulált az argentin törvényhozásnak ahhoz, hogy érdemben foglalkozik a kérdéssel. A levélben mindemellett hangsúlyozták, hogy nők reprodukciós jogainak kiterjesztése mennyire fontos és sürgető kérdés, és kifejezetten arra kérték a képviselőket, hogy a támogassák a javaslatot.

A 2019-es választások után új kongresszus alakult, így a jogalkotásra vonatkozó szabályok szerint a kongresszus ismét napirendre tűzheti az abortusz legalizálását. Alberto Fernandez elnök nyilvánosan bejelentette, hogy támogatja az abortusz legalizálását, és megfogadta, hogy – Latin-Amerika történelme során az első elnökként – még az idén benyújt egy törvényjavaslatot a témában. A koronavírus-járvány miatt ezt egyelőre nem tette meg, és félő, hogy idén már nem is teljesíti az ígéretét. Emellett valószínű, hogy a 2021-es kongresszusi választások miatt jövőre már nem fogja benyújtani a javaslatot. Ezért arra szólítjuk fel az elnököt, hogy ígéretének eleget téve biztosítsa, hogy a tervezet még 2020-ban a kongresszus elé kerül.