Ye Guozhut, akit az Amnesty International lelkiismereti fogolynak tart, 2004-ben ítélték négy év börtönre, amiért ellenezte az olimpia miatti erőszakos pekingi kitelepítéseket. Szombaton, július 26-án kellett volna szabadulnia, ennek ellenére október 1-ig, a 2008. évi olimpiai játékok után is börtönben marad.

Peking folyamatban lévő és gyors fejlesztését felgyorsította és kiszélesítette a 2008-as Olimpiai Játékokra való készülődés. Házakat romboltak le a város különböző részein, teret adva az új építési projekteknek. Jiang Yu, a Kínai Külügyminisztérium szóvivője szerint 2007 júniusáig mintegy 6 037 családot mozdítottak el lakhelyéről az olimpiai játékokra való készülődés jegyében 2002 óta. Más, lakhatási joggal foglalkozó szervezet becslései szerint több mint 1,25 millió embert mozdítottak el lakhelyéről Pekingben a város újrafejlesztési projektjének keretében. Ezek közül néhány közvetlenül is összekapcsolható a pekingi olimpiai előkészületek során folytatott építkezési projektekkel. A jelentések szerint sokakat teljes körű eljárási védelem vagy megfelelő jogszolgáltatás, illetve kompenzáció nélkül lakoltattak ki. A lakosokat általában a város külterületére költöztették át, amely a jelentések szerint gyakran alacsony minőségű lakásokat jelent. A ingatlancégek - amelyek gyakran a kilakoltatást végző helyhatóságok tulajdonába tartoznak vagy azokkal hozhatók kapcsolatba - ezután hatalmas profittal értékesíthetik az ingatlanokat az ingatlanfejlesztőknek.

A kényszerkilakoltatás - azaz olyan kilakoltatás, amit megfelelő jogi védelem nélkül hajtanak végre - sértik az emberi jogokat, beleértve a megfelelő lakáshoz való jogot, melyet a Gazdasági, Szociális és Kulturális Jogok Nemzetközi Egyezségokmányának 11-es cikkelye rögzít, amit Kína is ratifikált.

Míg a kínai kormány tett néhány lépést a törvényhozás területén az emberek védelme érdekében a kényszerkilakoltatások ellen - beleértve egy új keletű alkotmánymódosítást is, mely szerint az állam tiszteletben tartja a magántulajdont - ezen törvények és szabályozások betartása gyenge lábakon áll.