A ciprusi hatóságok végre megengedték Ahmed H.-nak, a Magyarországon terrorcselekmény téves alkalmazásával elítélt szíriai férfinak, hogy négy év után végre hazatérjen a családjához Ciprusra.
Ahmed H.-t 2015 szeptemberében a magyar-szerb határon kitört zavargás után tartóztatták le, és jogerősen 5 év börtönre ítélték 2018 szeptemberében. Miután letöltötte büntetése kétharmadát, 2019 januárjában feltételesen szabadon engedték, azóta idegenrendészeti őrizetben várta, hogy a ciprusi hatóságok döntsenek hazautazásáról.

„Négy rettenetesen hosszú év után Ahmed H. végre hazatért a családjához, éppen időben, hogy ott legyen nagyobbik lánya tizedik születésnapján. Ahmed H.-t soha nem lett volna szabad még csak megvádolni sem terrorcselekmény elkövetésévél, elítélése pedig a terrorizmus tényállásának teljesen téves alkalmazása volt.” – mondta Demeter Áron, az Amnesty International Magyarország emberi jogi szakértője.

„Ahmed azért került a magyar-szerb határra, mert idős szüleit és rokonait próbálta meg biztonságos helyre juttatni, miután elmenekültek a pokoli szíriai háború elől. Nagyon boldogok vagyunk, hogy ennyi év után végre megölelheti a családját és folytathatja az életét.”

Ahmed H. ma hajnalban érkezett meg Ciprusra. Az Amnesty International a kezdettől fogva kiállt Ahmed H. mellett és nemzetközi kampányt indított az érdekében. Első petíciónkat több mint 100 000 ember írta alá, amely aláírásokat 2018 szeptemberében át is adtunk az Igazságügyi Minisztérium képviselőjének. Legutóbbi #BringAhmedHome kampánya során több mint 24 000 ember kérte a ciprusi hatóságokat, hogy engedjék hazamenni a férfit.