Az Amnesty International nem fektet be többé pénzt olyan vállalatokba, amelyek fosszilis tüzelőanyag gyártással vagy kereskedelemmel foglalkoznak, miután ezek a cégek az egyik elsőszámú felelősei a klímaválságnak, ezzel pedig közvetlenül is hozzájárulnak egy sor jogsértéshez.

A döntést az Amnesty legfontosabb döntéshozó fóruma, a Globális Közgyűlés hozta meg, amelyre a világ minden tájáról érkeztek az Amnesty küldöttei. A Közgyűlés arról is döntött, hogy a szervezet tovább csökkenti a károsanyag kibocsátását, és 2035-re karbonsemleges lesz. Ez a gyakorlatban többek között a repülőutak harmadával való csökkentését jelenti, illetve a szervezet egyre több nemzetközi megbeszélését tartja majd online.

“Ezek a cégek tudják, hogy a működésük nagyban hozzájárul a klímaválsághoz, és emberek szenvedését okozzák. A világ legnagyobb emberi jogi szervezeteként egyértelmű üzenetet akarunk küldeni, hogy a szén, olaj vagy földgáz vállalatokba való befektetés ellentétes az emberi jogokkal.” – mondta Mwikali Muthiani, az Amnesty International nemzetközi elnöke.

“A klímaválság nagyon súlyos hatással van az emberi jogokra, való jogot egy sor másik polgári és politikai szabadságjog mellett veszélyezteti az egészséghez, a vízhez, élelemhez, lakhatáshoz és élethez való jogokat. A hatás még súlyosabb a szegényebb közösségek esetében.”

“Emlékeztetnünk kell magunkat, hogy kik a felelősek az emberiséget sújtó válságért. Az elsőszámú ok, hogy a kormányok és vállalatok nem hajlandóak megtenni a szükséges lépéseket, hogy végre felszámoljuk a veszélyes fosszilis tüzelőanyagokat, és tiszta technológiákat használjunk.”

A fosszilis tüzelőanyagok használata felelős a klímaválságért elsősorban, súlyosbítják a természeti csapásokat és elősegítik a környezetünk rombolását, ami emberek halálával, közösségek és gazdaságok megsemmisülésével jár.

Minden vállalatnak kötelessége tiszteletben tartani az emberi jogokat, és megelőző lépéseket tenni, hogy ne okozzon vagy ne járuljon hozzá jogsértésekhez. Bár az erőforrásaik ezt bőven megengednék, a fosszilis tüzelőanyagokat előállító vagy azokkal kereskedő cégek mégsem tettek szinte semmit, hogy az emberiség elmozduljon a megújuló energiák használata irányába.

“Túl sok pénzügyi vállalkozás kezeli elfogadható befektetésként a fosszilis tüzelőanyagot. Itt az ideje, hogy inkább úgy tekintsük rájuk, mint akik halálos szerencsejátékot folytatnak mindannyink jövőjével.” - mondta Mwikali Muthiani.

A döntés értelmében minden Amnesty szervezet (köztük a londoni Nemzetközi Titkárság és a nemzeti irodák is) számára tilos fosszilis tüzelőanyaggal foglalkozó cégbe fektetni a megtakarításait, és a jelenlegi befektetéseit valamilyen más cégbe kell átvinnie. Készül majd egy útmutató arról, hogyan kell a döntést végrehajtani.

Az Amnesty mellett egyre több biztosítótársaság, vallási csoport, nemzeti befektetési alap és egyetem dönt úgy, hogy nem fektet többé ilyen cégekbe. Mióta 2011-ben diákok megfogalmazták ezt a követelést, több mint 1100 befektető közel 10 trillió amerikai dollárnyi befektetés kivonásáról döntött.

“A döntés nem csak arról szól, hogy nem fektetünk ilyen cégekbe, hanem arról is, hogy elmozdulunk az emberi jogokkal összhangban lévő megújuló energiahordozók és techológiák irányába. Van választásunk abban, hogy olyan dolgokba fektessünk, amelyek segíthetnek megoldani a klímaválságot.” – mondta Mwikali Muthiani.

A mostani döntés arról is szól, hogy az Amnesty ezentúl még nagyobb figyelemmel kíséri majd a fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó cégeket, hogy ezzel is elősegítse az elmozdulást a megújuló energiahordozók irányába. A szervezet már eddig is ismert volt arról, hogy leleplezett egy sor vállalatok által elkövetett jogsértést, kampányolt a jogsértések megelőzése és az áldozatok jogainak védelme érdekében.