Az Európai Bizottság ma bejelentette, hogy a STOP Soros néven ismert törvénycsomag miatt az Európai Unió Bíróságához fordul, illetve egy új kötelezettségszegési eljárást is indít, amiért a magyar hatóságok éheztetik az embereket a tranzitzónákban

“A Bizottság ma nyilvánvalóvá tette, hogy nem tolerálja a magyar kormány aktivistákat és civil szervezeteket megfélemlítő támadásait, és nem fogadja el, hogy az EU egyik tagállamában börtönnel lehet fenyegetni embereket azért, mert nem értenek egyet a kormány idegengyűlölő és embertelen politikájával.” – mondta Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

“Magyarországon jelenleg börtönnel fenyegetik és lejáratják azokat, akik védelmükbe veszik a kiszolgáltatott embereket, és egy toleránsabb, az emberi jogokat tiszteletben tartó országért dolgoznak. A STOP Sorosnak nincs helye egyetlen magára valamit is adó országban.” – mondta Vig Dávid.

A Bizottság a STOP Soros mellett ma azt is bejelentette, hogy új kötelezettségszegési eljárást indít az emberek tranzitzónákban való szándékos éheztetése miatt. A magyar kormány tudatosan alkalmazza ezt az embertelen eljárást, hogy arra kényszerítse a nemzetközi védelemért Magyarországhoz forduló embereket, hogy elhagyják az országot, ezzel pedig véget ér az eljárás az ügyükben.

Az éheztetési ügyekben a Magyar Helsinki Bizottság minden esetben a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, az ő kérésükre kötelezte a bíróság a magyar államot, hogy adjon enni a tranzitzónában éhezőknek. Munkájuk eredménye, hogy a Bizottság ma kötelezettségszegési eljárást indított az ügyben.