Az interneten és a munkahelyükön is zaklatják azokat a lengyel bírákat, akik küzdenek a bíróságok politikai kontroll alá rendelése ellen. Amnesty International legújabb jelentése.

JELENTÉS

“A lengyel hatóságok boszorkányüldözést folytatnak, a színfalak mögött igyekeznek bemocskolni és megfélemlíteni azokat a bírákat és ügyészeket, akik bátran kiállnak a politikai befolyással szemben. Ezeknek a módszereknek azonnal véget kell vetni.” – mondta Barbora Cernusakova, az Amnesty International Lengyelországgal foglalkozó kutatója.

A jelentés bemutatja, hogy 2015 vége óta a kormány hogyan fogadott el és kezdett alkalmazni olyan törvényeket és gyakorlatokat, amelyek aláássák az igazságszolgáltatás függetlenségét. Politikai befolyás kezdett érvényesülni a bírók kinevezésénél, kizárólagos jogot kapott az igazságügyi miniszter, hogy kinevezze és menessze és a bíróságok elnökeit és elnökhelyetteseit, a legfelsőbb bíróság bíráit pedig arra kényszerítették, hogy nyugdíjba menjenek. Fegyelmi eljárásokat indítottak azok ellen a bírák ellen, akik nyilvánosan bírálták a “reformat”, néhányuk pedig közel került állása elvesztéséhez.

A bírák zaklatása az interneten és a munkahelyükön

Az bíróságok függetlenségének felszámolása nagyon komoly gyakorlati következményekkel járt a kritikus bírákra nézve.

Az Amnesty interjút készített Waldemar Żurek bíróval, az Országos Bírói Tanács korábbi szóvivőjével, akit évek óta zaklatnak, amiért nyilvánosan bírálta a kormány “reformjait”. Több testület is fegyelmi eljárást indított ellene anélkül, hogy erre felhatalmazásuk let volna, sőt a családtagjait is bevonták ezekbe az eljárásokba. Gyűlöletleveleket és fenyegető sms-ket kapott, a köztévé pedig a személyét lejárató anyagokat készített.

A bírák online zaklatása nagyobb fordulatot vett, amikor megjelentek olyan névtelen Twitter fiókok, amelyek személyükben kezdték el támadni a kritikus bírákat.

Az egyik ilyen fiók rendszeresen tweetelt bírákat lejárató anyagokat, sokszor kifejezetten a bírónőket vette célba. A fiók titkos vagy nem a nyilvánosságnak szánt információkat tett közzé, azt a gyanút keltve, hogy a Twitter fiók valamilyen módon a kormányhoz tartozik.  Amikor 2019. április 3-án az Európai Bizottság bejelentette a harmadik kötelezettségszegési eljárást a “bírósági reformok” miatt Lengyelországgal szemben, a Twitter fiók egy olyan bizalmas levél részletét osztotta meg, amelyet a Bizottság a lengyel kormánynak küldött.

Zaklatás, mert védelmükbe vették a tüntetők jogait

Az Amnesty beszélt olyan bírákkal is, akiket azért zaklattak, mert ítéleteikben kiálltak a békésen tüntetők gyülekezési joga mellett.

A nők jogainak és a bíróságok függetlenségének korlátozása miatt tartott tüntetésen az egyik felszólaló nő ezt mondta: “Kurva szomorú vagyok amiatt, ami az országomban történik.” A beszéde után szabálysértési eljárás indult ellene “megbotránkoztató nyelvezet” használata miatt.

A poznani bíróságon Sławomir Jęksa bíró úgy döntött, hogy a nő nem követett el szabálysértést, mert egy olyan eseményen beszélt, ahol a szólásszabadság keretei “természetes módon tágabbak”. A bíró arra is kitért, hogy a felszólaló szóba hozta a bíróságok függetlenségének csorbítását is.

Az ítélethozatal után az ügyészség fegyelmi eljárást indított Jęksa bíró ellen, mert szerintük az ítélete “politikai véleményének kifejtése”volt.

Számos bíró ellen indult eljárás, akik az EU bíróságához fordultak. Az ügyészség meghallgatta Ewa Maciejewskát, Łodz város bíróságának bíráját, miután azzal a kéréssel fordult az EU bíróságához, hogy nézzék meg, hogy a fegyelmi eljárások összhangban vannak-e az uniós joggal.

A bírák nem adják magukat könnyen

A bírák eközben nem hátrálnak, és megható módon kiállnak egymásért. Miután a fegyelmi bizottság – anélkül, hogy erre felhatalmazást kapott volna – megfedte Alina Czubieniak bírót, mert új eljárást rendelt el egy fogvatartási ügyben, több mint 20 bíróság bírája tiltakozott “Nem lehet minket megijeszteni” feliratú molinókat tartva.

Néhány esetben a szolidaritás kifejezése azonban újabb zaklatásokat váltott ki. Áprilisban Olsztyn város bíróságának elnöke, akit a “reform” elindítása után neveztek ki, rendőröket hívott azokra a bírókra és ügyvédekre, akik egy tüntetésen szolidaritásukat fejezték ki kollégáikkal.

“A bírók akkor tudnak érvényt szerezni a törvénynek, ha függetlenül végezhetik a munkájukat. A lengyel kormánynak azonnali hatállyal véget kell vetnie a fegyelmi eljárásoknak, amelyeket azért indítottak, mert a bírák nekik nem tetsző döntéseket hoztak, egyszer és mindenkorra el kell felejteniük, hogy fegyelmi eljárásokkal avatkozzanak be a bíróságok munkájába.” – mondta Barbora Cernusakova.

“A jogállamiság és az emberi jogok védelme az EU alapelvei. A többi uniós országnak továbbra is fel kell szólítania Lengyelországot, hogy vessen véget a jogállamiság és az emberi jogok elleni támadásoknak, és el kell számoltatniuk a kormányt, ha erre mégsem hajlandó”.

Háttér

Az Amnesty reakciója az EU bíróságának június 24-i döntésére, amelyben a bíróság megállapította, hogy legfelsőbb bíróságot érintő törvény – amelynek célja a bírák harmadának kényszernyugdíjazása volt – ellentétes az uniós joggal.