Öt hónap telt el azóta, hogy Ahmed H.-t feltételesen szabadon engedték a börtönből, ám még mindig idegenrendészeti őrizetben van Magyarországon. Az Amnesty globális kampányt indít #BringAhmedHome néven, hogy a férfi végre hazamehessen a családjához Ciprusra.

PETÍCIÓ

Az Amnesty International szerint a szíriai származású, több mint 10 éve Cipruson élő férfit a magyar hatóságok a terrorcselekmény tényállásának téves alkalmazásával ítélték öt év börtönre 2018 szeptemberében. Ahmed H. január óta idegenrendészeti őrizetben van, és arra vár, mikor mehet haza feleségéhez és két lányához.

“Beszéltem az egyik lányommal Skype-on, azt kérdezte: ‘Apa, mikor jössz már haza?’, a szívem szakadt meg. Közel négy éve nem láttam a feleségem és a két kislányom. Nem értem, hogy miért nem mehetek haza. Nem követtem el semmit Cipruson, van egy vállalkozásom és ott él a családom.” – mondta Ahmed H.

2015-ben Ahmed azért hagyta ott ciprusi otthonát, hogy segítsen idős szüleinek és több rokonának elmenekülni a szíriai háború elől és biztonságban Európába jutni. A lezárt szerb-magyar határon a rendőrök és a feltorlódott menekültek és migránsok között zavargás tört ki szeptember 16-án. A zavargásban résztvevő Ahmed H.-t és tíz másik embert letartóztattak és vád alá helyeztek, de egyedül őt vádolták meg terrorcselekmény elkövetésével.

Elsőfokon tíz évre, majd a megismételt első fokú tárgyaláson hét évre ítélték annak ellenére, hogy semmilyen bizonyíték nem volt arra, hogy terrorcselekményt követett volna el. Végül 2018 szeptemberében jogerősen öt év börtönt kapott.

Több mint 100 000 ember csatlakozott világszerte az Amnesty petíciójához, amelyben a terrorcselekmény vádjának ejtését kértük. Ahmed H.-t végül feltételesen 2019 januárjában engedték szabadon, azóta idegenrendészeti őrizetben várja, hogy hazamehessen. A ciprusi hatóságok azt mondták, ügyében még folyik a vizsgálat, de azt nem tudták megmondani, hogy ez meddig tart.

“Eleve nem is lett volna szabad Ahmed H. ellen terrorcselekmény miatt vádat emelni, nemhogy elítélni. Ügye jól illik a magyar kormány menekültek és migránsok elleni évek óta tartó rágalomhadjáratába.” – mondta Demeter Áron, az Amnesty International Magyarország munkatársa.

“Ahmed és családjának sorsa a ciprusi kormány kezében van. A ciprusi hatóságok jelentik a reményt, hogy az Ahmed H. által Magyarországon elszenvedett igazságtalanság véget ér, és végre hazamehet feleségéhez és két lányához, hogy folytathassa az életét.”

Ahmed lányának rajza apjáról

Háttér

Ahmed H. 2015 augusztusában hagyta el ciprusi otthonát, ahol 2006 óta élt, hogy segítsen idős szüleinek és hat másik családtagjának Szíriából a biztonságosnak hitt Európába menekülni. Egy hónappal később, szeptember 16-án a magyar-szerb határon találták magukat több száz másik menekülővel, akik előtt a magyar hatóságok előző nap lezárták a határt.

Zavargás tört ki a rendőrök és a feltorlódott tömeg között, amikor páran a tömegből dobálni kezdték a kerítés mögött álló rendőröket. A rendőrök könnygázt és vízágyút is bevetettek. Többen köveket dobáltak, köztük Ahmed H. is több alkalommal. Ugyanakkor újságírók és a rendőrség által készített videófelvételek is bizonyítják, hogy a zavargás előtt Ahmed H. angolul próbált meg közvetíteni a hatóságok és az emberek között, és mindkét oldalt békés megoldásra próbálta meg rábírni.

A magyar bíróság végül 2018 szeptemberében a rendkívül homályos tényállást alkalmazva, társtettesként elkövetett terrorcselekményért jogerősen öt év börtönre ítélte.

Ahmed H. 2019. január 19-én szabadult feltételesen a börtönből, azóta idegenrendészeti őrizetben van.

Ahmed H. szír állampolgár. Jelenleg nincs érvényes útlevele, miután ciprusi tartózkodási engedélye és útlevele lejárt, miközben Magyarországon volt őrizetben. A magyar hatóságok megkeresték ciprusi kollégáikat, hogy tegyék lehetővé Ahmed H. hazatérését, de egyelőre még nem született végleges döntés.

Ahmed H. hazatérése kizárólag a ciprusi kormányon múlik. Az Amnesty International az elmúlt hónapokban több alkalommal is felvette a kapcsolatot a ciprusi hatóságokkal, igyekeztünk őket meggyőzni, engedjék haza a férfit a családjához.

Most arra kérjük a tagjainkat és mindenkit mást, hogy írja alá a petíciónkat, és csatlakozzon ehhez a kérésünkhöz. Közösen talán el tudjuk érni, hogy Ahmed H. négy év után végre ismét láthassa feleségét és két kislányát.