A Civilizáció koalícióban együttműködő, alulírott civil szervezetek kiállunk a kutatás Alaptörvényben biztosított szabadsága mellett, és szolidaritásunkat fejezzük ki a Magyar Tudományos Akadémia működésének és finanszírozásának kormányzati tervei ellen tiltakozó kutatókkal és szervezetekkel.

Egy demokratikus társadalom fejlődéséhez, sőt fennmaradásához a független, politikai befolyástól mentes tudományos kutatásra éppúgy szükség van, mint a sokszínű és virágzó civil társadalomra. A tudományos eredmények, információk biztosítják az alapot a valamennyiünk érdekét szolgáló döntések meghozatalához, a stratégiák, haladási irányok megalkotásához. Különösen fontos ez ma, amikor társadalmunkban egyre mélyülnek az ellentétek, terjednek a szélsőséges eszmék és a tudományos alapokat nélkülöző hírek. Mindeközben környezetünket az éghajlatváltozás és a fajpusztulás következményei veszélyeztetik – már egészen rövid távon is. Civil szervezetekként mi is nap mint nap támaszkodunk a kutatók munkájára, legyenek azok társadalom- vagy természettudósok.

Az Információs és Technológiai Minisztérium által beterjeszteni kívánt törvénymódosítás megfosztaná a hazai akadémiai szektort a függetlenségétől. Tudományt művelni azonban csak kiszámítható feltételek mellett, szabadon, a kutatói közösség önigazgatásával lehet. Ezt támogatjuk civilként, és ehhez várjuk mások csatlakozását is. Alulírott civil szervezetek követeljük a törvénytervezet azonnali visszavonását, az Akadémia függetlenségének és a kutatás szabadságának tiszteletben tartását!

Budapest, 2019. június 4.

Aláíró szervezetek:

A kezdeményező 27 aláíró szervezet, a lista megtekinthető itt, folyamatosan bővül.

• A Város Mindenkié Pécs
  • Amnesty International Magyarország
  • ARC
  • Autonómia Alapítvány