Az orosz bíróság ma megszüntette az eljárást a független Free Media ellen, amit azért indítottak, mert állítólag a médium „együttműködött egy nemkívánatos szervezettel”.

„Ez az első eset, hogy egy sajtóterméket vettek célba az orosz hatóságok a „nemkívánatos szervezetekről” szóló törvény alapján, azért, mert egy villanásnyira időre láthatóvá tették az egyik önkényesen betiltott szervezet logóját. A bíróság formai okokra hivatkozva (elévülés) megszüntette az eljárást, de önmagában a tény, hogy a Free Media ellen egyáltalán eljárást indítottak jelzi, mennyire szabad ma a sajtó Oroszországban. Ennek az ügynek soha nem is szabadott volna eljutni a bíróságig. A hatósági elnyomás az abszurditás új szintjére lépett az országban, ahol manapság már kiejteni sem szabad az olyan szervezetek nevét mit az Otkrytaya Rossiya (Open Russia).” – mondta Marie Struthers, az Amnesty International regionális igazgatóhelyettese.

„Felszólítjuk az orosz hatóságokat, hogy fejezzék végre be a véleménynyilvánítás, egyesülés és a sajtó szabadsága elleni támadásokat, vessenek véget a jogvédők, aktivisták és a kormány kritikusai üldözésének.”

Háttér

A krasznodari bíróság ma elutasította az ügyészség keresetét, hogy szabjon ki büntetést a Free Media és annak főszerkesztője, Vladiszlav Janyuskin ellen a szabálysértési törvény 20.33 szakasza („nemkívánatos szervezet cselekményének végrehajtása”) alapján. Azért indult ellenük eljárás, mert egy általuk készített online videóban rövid időre láthatóvá vált az orosz hatóságok által a „nemkívánatos szervezetekről szóló törvény” alapján 2017 áprilisában önkényesen betiltott szervezet, az Otkrytaya Rossiya (Open Russia) logója.

A törvény 2017 májusi hatályba lépése óta, 15 külföldi szervezet került feketelistára. Kettőt közülük, az egyesült királyságbeli Open Russiát és az Open Russia Civic Movementet arra használják, hogy az azonos nevű orosz mozgalom tagjait üldözzék.