A csecsen Sali város bírósága ma 4 évnyi fegyenctelepen letöltendő büntetésre ítélte a a csecsen jogvédőt, Ojub Tityievet. A férfi lelkiismereti fogoly, akit önkényesen vettek őrizetbe és egy tisztességtelen eljárás során ítéltek el.

“A Tityievre kiszabott négy éves büntetés az igazságszolgáltatás és az emberi jogok arculcsapása. Bár minden bizonyíték az ártatlansága mellett szólt, a bíróság ezzel nem törődött. A mai ítélet is jól jellemzi az orosz igazságszolgáltatás elfogultságát. Ismét egyértelmű lett, hogy a bíróság a hatalom egyik eszköze, hogy elhallgattassa azokat, akik Csecsenföldön az emberi jogok érvényesülésért dolgoznak.” – mondta Marie Struthers, az Amnesty International kelet-európai és közép-ázsiai igazgatója.

“A kirakatper kezdetekor a nemzetközi emberi jogi közösség arra kérte az orosz hatóságokat, hogy az eljárást ne Csecsenföldön folytassák le, mert a bíróságra neheződ politikai nyomás miatt egyértelmű volt, hogy az eljárás és a döntés nem less igazságos és pártatlan.”

“Ismét felszólítjuk az orosz hatóságokat, hogy azonnal és feltétel nélkül engedjék szabadon Ojub Tityievet, akit kizárólag az emberi jogokért végzett munkája miatt börtönöztek be.

Háttér

Ojub Tityievet március 18-án ítélte el a csecsen Sali város bírósága négy év fegyenctelepen letöltendő büntetésre. Tityiev ismert csecsen jogvédő, a Memorial nevű orosz jogvédő szervezet helyi irodájának vezetője. Az ellene felhozott vád “kábítószer birtoklása” volt (az orosz büntető törvénykönyv 228. szakaszának 2. bekezdése). A jogvédő egy év két hónapja előzetes letartóztatásban volt.

Ojub Tityiev, a Memorial nevű orosz jogvédő szervezet csecsenföldi vezetője