Levélben fordult az Amnesty International Magyarország Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkárhoz egy a vallásuk gyakorlása miatt zaklatott és bebörtönzött kínai keresztény közösség érdekében.

LEVÉL

Információink szerint 2018. december 9-én a rendőrség Csengtu városában (Szecsuan tartomány) razziát tartott az Early Rain Covenant egyházhoz tartozó ingatlanokban. Az egyház körülbelül száz tagját vitték el és kérdezték ki. Az őrizetbe vett hívők többségét elengedték, de máig szigorú megfigyelés alatt tartják őket. Néhány hívő azt mondta, arra kérték őket, írjanak alá egy dokumentumot, amelyben vállalják, hogy többé nem vesznek részt az egyházi összejöveteleken. Három hívő holléte máig ismeretlen.

Egy nappal később, Li Yingqiangot, az egyház egyik ismert tagját letartóztatták. Li Yingqiang azóta sem a családjával, sem az ügyvédével nem léphetett kapcsolatba, attól félünk, hogy a csengtui börtönben kínzásnak és bántalmazásnak lehet kitéve. Az egyház egyik vezetőjét, Wang Yi atyát és feleségét, Jiang Rongot szintén fogva tartják az „államrend megdöntésére irányuló felbujtás” gyanújával, amely vádat egyébként gyakorta hoznak fel kormánykritikus értelmiségiek és aktivisták ellen a Kínai Népköztársaságban.

A 2005-ben alapított Early Rain Covenant Egyház Kína egyik legnagyobb és legismertebb keresztény egyháza. Tagjai és vezetői nem akarnak regisztrálni az egyházi ügyekért felelős állami szervnél vagy a Harmadmaga Hazafias Szövetségnél (az államilag elismert protestáns egyházszövetség). Ezeket az egyházakat gyakorta hívják „otthoni egyházaknak”, mivel tagjaik gyakorta egymás otthonaiban jönnek össze istentiszteletekre.

Az egyházi ügyekről szóló jogszabály 2018. február 1-i módosítása óta az „otthoni egyházak” országszerte erőszakos hatósági fellépésekről számolnak be, főként Honan, Csöcsiang, Kuangtung és Hejlungcsiang tartományokban. A hatóságok eltávolították a kereszteket és keresztény feliratokat az egyházi épületekről, elkobozták vagy megrongálták az egyházi tulajdonban lévő vagyontárgyakat, bezárásra ítéltek templomokat és az egyházi tagokat és vezetőket eljárások alá vonták.

Véleményünk szerint az Early Rain Covenant Egyház tagjait azért üldözik és tartják fogva jogellenesen a kínai hatóságok, mert nem hajlandók magukat alávetni a keresztény egyházakat sújtó állami kényszerintézkedéseknek, és bátran kiállnak a vallásszabadság mellett.

Arra kérjük az államtitkár urat és a magyar kormány képviselőit, hogy élve a Kínai Népköztársaság vezetésével ápolt jó kapcsolatukkal, tegyenek meg minden tőlük telhetőt, hogy Li Yingqiangot illetve a többi bebörtönzött keresztény hívőt a kínai hatóságok minél előbb szabadon engedjék, és a továbbiakban ne korlátozzák lelkiismereti és vallásszabadságuk gyakorlásában őket.

ÍRD ALÁ A PETÍCIÓT