Az Amnesty International Magyarország idén úgy ünnepli a december 10-i Emberi Jogok Világnapját, hogy igyekszünk segíteni azok munkáját, akik a legkiszolgáltatottabbakért dolgoznak.

Időpont: 2018. december 10. 18.30-21.00

Helyszín: 1122 Budapest, Széll Kálmán tér

Közösségi adománygyűjtő kampányt indítottunk, amely nagy örömünkre az első pár nap alatt meghaladta az eredetileg kitűzött célt, és azóta is szépen növekszik a felajánlott összeg. Az akció záróeseménye egy ingyenes koncert lesz december 10-én a Széll Kálmán téren, ahol 32 ismert zenész és zenekar állnak ki dalaikkal a hajléktalan emberek és az őket segítők mellett.

A közösségi adománygyűjtőkampány illetve a koncerten befolyó pénz egészét két hajléktalan és lakhatási szegénységben élő embereknek segítő civil szervezetnek, az Utcáról Lakásba! Egyesületnek és A Város Mindenkié csoportnak adjuk.

Fellépők:

• Másik János
  • Bujdosó János
  • Legát Tibor
  • Szekeres András és Barbaro Attila (Junkies)
  • Szűcs Krisztián

A nagy érdeklődésre való tekintettel az eredetileg a Blaha Lujza térre meghirdetett koncert végül a Széll Kálmán téren lesz!

Hogyan lehet támogatni?

Az adjukössze.hu oldalon lehet jelképes koncertjegyet vásárolni, az így összegyűjtött pénzt pedig az Utcáról Lakásba! Egyesület és A Város Mindenkié csoport kapja.

Háttér

A Város Mindenkié csoport 2009 augusztusában alakult, olyan hajléktalan emberek és szövetségeseik részvételével, akik tenni akarnak egy egyenlőségen alapuló és igazságos társadalomért. A csoport tagjai hajléktalan, hajléktalanságot megtapasztalt és lakásszegénységben élő emberek, valamint biztos lakhatással rendelkező szövetségeseik.

Az Utcáról Lakásba! Egyesület fő tevékenysége az otthonteremtés: hajléktalan embereket, rászoruló családokat segítenek hozzá szociális bérlakásokhoz, illetve alternatív lakhatási megoldásokhoz. Azért küzdenek, hogy ezt innovatív lakáspolitikai eszközök bevezetésével és támogatásával segítsék elő. Céljuk az Elsőként Lakhatást módszer hazai bevezetése, a módszer elemeinek alkalmazása a hazai jogszabályi keretek közt.

A hajléktalanság önmagában is egy sor emberi jog, például az élethez, egészséghez vagy a megfelelő lakhatáshoz való jog szörnyű sérelmét jelenti, a hajléktalan emberek a társadalom egyik legkiszolgáltatottabb csoportja. Az Alaptörvény és a szabálysértési törvény módosításával a magyar kormány nem csak annak a kötelezettségének nem tesz eleget, hogy a hajléktalan emberek számára humánus és valódi segítséget próbáljon meg nyújtani, de egyértelművé teszi, hogy semmibe veszi a hátrányos megkülönböztetés tilalmát, a magánélethez, személyes szabadsághoz és biztonsághoz való alapvető emberi jogokat is. A lakhatási szegénység, a hajléktalanság annak a következménye, hogy az állam nem tud megfelelő lakhatást biztosítani a rászorulók számára, büntetés helyett a helyzetet azonnali, az emberi jogokat szem előtt tartó intézkedésekkel kell kezelni.

Az esemény a Holland Királyság Nagykövetségének támogatásával valósul meg, amit ezúton is köszönünk.