Az Amnesty International is az Alkotmánybíróságon támadta meg az úgynevezett STOP Soros törvénycsomag Büntető törvénykönyvet érintő módosítását (jogellenes bevándorlás elősegítése, Btk. 353/A. §), mert véleményünk szerint ellentétes többek között az Alaptörvény alkotmányos büntetőjogra, az egyesülési jogra és a szólásszabadságra vonatkozó rendelkezéseivel.

A súlyosan jogkorlátozó törvénymódosítás annyira homályos definíciót ad a bűncselekményre, hogy annak gyakorlatilag bárki bármikor az alanya lehet, ami a kiszámíthatatlan helyzetet teremt és lehetőséget ad annak önkényes alkalmazására. A törvény sérti továbbá a szabad véleménynyilvánításhoz való jogot, mert a legsúlyosabb, büntetőjogi szankciók alkalmazását helyezi kilátásba, ezzel pedig szükségtelenül és aránytalanul beavatkozik abba, hogy ki és hogyan vehet részt a migrációról szóló demokratikus közéleti vitákban.

A törvény célja egyértelműen a megfélemlítés: börtönnel fenyegetni azokat, akik segítenek a kiszolgáltatott embereknek, illetve mást gondolnak, mint a kormány. A létfontosságú és jogszerű emberi jogi munka bűncselekménnyé nyilvánítása rendkívül durva támadás a nemzetközi védelemre szorulók illetve az őket segítő emberekkel és szervezetekkel szemben.

Az Amnesty International minden lehetséges fórumon tovább küzd egy olyan Magyarországért, ahol a kormány nem költ milliárdokat kiszolgáltatott emberek elleni gyűlöletkampányokra; ahol a civil szervezeteket a döntéshozók nem elhallgattatni akarják, hanem az észrevételeiket megfontolják; és ahol büszkék azokra, akik munkájukkal másokon segítenek.

ALKOTMÁNYJOGI PANASZ