A halálra ítélt rabokkal emberséggel és méltósággal kell bánni, és olyan körülmények között kell őket fogva tartani, amelyek megfelelnek a nemzetközi emberi jogi normáknak. Ma van a Halálbüntetés elleni világnap.

A szervezet új kampányt indít azért, hogy nyomást gyakoroljon öt olyan országra (Belarusz, Ghána, Irán, Japán és Malajzia), amelyek embertelen körülmények között tartják fogva a halálra ítélt rabokat. A cél, hogy ezek az országok érdemi lépéseket tegyenek a halálbüntetést teljes eltörlése felé.

„Nem számít, hogy valaki milyen bűncselekményt követett el, senkit nem lehet embertelen körülmények között fogva tartani. A halálra ítélt rabok mégis számos esetben kegyetlen körülmények között élnek, nem jutnak hozzá a szükséges gyógyszerekhez és a kivégzés miatti állandó rettegésben élnek.” - mondta Stephen Cockburn, az Amnesty International globális problémákkal foglalkozó programjának igazgatóhelyettese.

„Az, hogy néhány kormány csak pár nappal vagy néhány esetben csak pár pillanattal a kivégzés előtt értesíti a rabokat és rokonaikat, kegyetlen. Minden kormánynak, ahol még létezik a halálbüntetést, azonnal el kell törölnie azt és fel kell számolnia az elborzasztó fogva tartási körülményeket.”

Az Amnesty International a halálra ítéltek ellen elkövetett megdöbbentő jogsértéseket dokumentált világszerte. Új kampánya olyan esetekre hívja fel a figyelmet Belaruszban, Ghánában, Iránban, Japánban és Malajziában, ahol gyakoriak a kivégzések.

• Ghánában siralomházban lévő rabok azt mondták, hogy gyakran nem kapnak gyógyszert betegségeik és tartós egészségügyi problémáik kezelésére.
  • Mohammad Reza Haddadinak, aki 15 éves kora él egy iráni siralomházban, el kellett viselni azt a mentális kínzást, hogy kivégzését az elmúlt 14 évben legalább hatszor ütemezték be, majd halasztották el.
  • A japán Matsumoto Kenjinél hallucinációs zavarok alakultak ki feltehetően azért, mert egészen a kivégzéséig magánzárkában kell maradnia. A férfit bármelyik pillanatban kivégezhetik.
  • Hoo Yew Wah Malajziában kegyelemért folyamodott 2014-ben, de a mai napig nem kapott választ.
  • Belaruszban bevett gyakorlat a halálbüntetés körüli titkolózás: a kivégzéseket szigorúan eltitkolják a nyilvánosság elől, és anélkül hajtják végre őket, hogy értesítenék a rabokat, családtagjaikat vagy jogi képviselőjüket.

Az Amnesty International minden esetben, kivétel nélkül ellenzi a halálbüntetést, függetlenül a bűncselekmény jellegétől vagy körülményeitől, az egyén bűnösségétől, ártatlanságától vagy egyéb jellemzőitől vagy az állam által a kivégzéshez használt módszerektől.

A halálbüntetés az élethez való jog megsértése. Ez a legkegyetlenebb, legembertelenebb és legmegalázóbb büntetési forma.

Az Amnesty International 2017-ben 23 országban 993 kivégzést dokumentált, amely 4 %-kal kevesebb 2016-hoz és 30 %-kal kevesebb 2015-höz képest. A legtöbb kivégzést Iránban, Szaúd-Arábiában, Irakban és Pakisztánban hajtották végre. Ez a szám nem tartalmazza azt a több ezer Kínában történt kivégzést, ahol a halálbüntetésről szóló adatok továbbra is államtitoknak minősülnek.