Csütörtökön lesz a terrorcselekmény elkövetésével vádolt Cipruson élő, szíriai származású Ahmed H. másodfokú tárgyalása a Szegedi Ítélőtáblán.

Ahmed H.-t 2016 novemberében először tíz év, majd a megismételt elsőfokú eljárás során márciusban hét év fegyházbüntetésre ítélték. Az Amnesty International 2017 elején nemzetközi petíciót indított a férfi ügyében, mert a szervezet véleménye szerint a magyar hatóságok tévesen alkalmazták a terrorcselekmény tényállását vele szemben.

A szíriai férfi három éve van őrizetben, ebből az alkalomból az Amnesty International szeptember 18-án este egy tizenöt méter magas animációt vetített az Igazságügyi Minisztérium épületére, néhány órával korábban pedig átadta a több mint 100 000 ember nevét tartalmazó petícióját a minisztérium képviselőjének.

“Az Ahmed H. elleni eljárás és az ellene folytatott lejáratókampány tökéletes példája annak a magyarországi és európai trendnek, ahogy a hatóságok a migránsokat és menekülteket démonizálják, és tévesen alkalmazzák a terrorizmus elleni törvényeket és intézkedéseket.” – mondta Demeter Áron, az Amnesty International Magyarország emberi jogi szakértője.

“A múlt héten az Európai Parlament képviselőinek meggyőző többsége világossá tette, hogy véleményük szerint Magyarországon fennáll a veszélye a jogállamiság és az emberi jogok szisztematikus megsértésének. Ahmed H. esete lehet az egyik első példa, amelyen keresztül a magyar hatóságok bebizonyíthatják, hogy hajlandóak változtatni.”

Ahmed H-t azután tartóztatták le és helyezték előzetes letartóztatásba, hogy a 2015 szeptemberi röszkei zavargás során eldobott néhány követ. Ezt maga a vádlott is elismerte. A több mint tíz éve a feleségével és két lányával Cipruson élő férfi azért volt a magyar-szerb határon, mert a Szíriából menekülő szüleit és más családtagjait kísérte.

2016. november 30-án elsőfokon a Szegedi Törvényszék terrorcselekmény és határzár tiltott átlépése miatt tíz év fegyházra ítélte a férfit, majd 2017 júniusában a másodfok úgy döntött, hogy meg kell ismételni az eljárást. A megismételt eljárás márciusban ért véget, ekkor a Szegedi Törvényszék hét év fegyházra ítélte, annak ellenére, hogy nem volt olyan bizonyíték, amely a terrorcselekmény vádját alátámasztotta volna.

Ahmed H. elismerte, hogy a zavargás során több alkalommal eldobott köveket. Az eljárás során több olyan a rendőrség és újságírók által készített videofelvételeket is bemutattak, amelyeken egyértelműen látható és hallható, hogy a vádlott megpróbált a tömeg és a rendőrség között közvetíteni, és békés megoldást találni a kialakult helyzetre.

Ahmed felesége, Nadia bízik abban, hogy a magyar hatóságok szabadon engedik a férjét.

“Annak ellenére, hogy Ahmed becsületébe gázoltak és terroristának állították be, a férjem meg tudta őrizni az erejét. Az egyetlen igazságos döntés az lehet, ha ejtik a terrorcselekmény vádját, és szabadon engedik a férjemet.” – mondta Nadia.

“Ahmed az életem, az örömöm, a férjem, a legjobb barátom. A gyerekeinknek szükségük van rá. Vissza akarom kapni a férjem, újra egyben akarom tudni a családom.”

Fotógaléria