Nem sokkal ezelőtt az Európai Parlament (EP) képviselői úgy döntöttek, hogy az Európai Tanácshoz fordulnak a magyarországi jogállamiság leépülése és az emberi jogok egyre aggasztóbb helyzete miatt.

“Történelmi nap a mai, az Európai Parlament képviselői egyértelműen kiálltak a magyar emberek és az egész EU mellett. Egyértelművé tették, hogy az emberi jogok, a jogállam és a demokratikus értékek olyan közös alapot jelentenek minden tagország számára, amiből nem engednek.” – mondta Iván Júlia, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

“Az EP képviselők többsége ma elutasította a magyar kormány jogsértő és gyűlöletre építő politikáját, amely miatt Magyarország egyre távolabb került a közös értékektől. A döntésük nem a magyar emberek ellen szól, hanem éppen az ő védelmüket szolgálja. Ez volt az egyik utolsó lehetőségük, hogy kifejezzék: Magyarország az EU tagja, és minden Magyarországon élő embert ugyanúgy megillet a szabadság, az emberi méltóság és az egyenlőség.”

“Az EP képviselők helyesen döntöttek. Most a tagországok állam- és kormányfőin a sor, hogy az Európai Tanácsban kövessék a parlament példáját, és még azelőtt cselekedjenek, hogy a magyar kormány helyrehozhatatlan károkat okoz az országnak.”

Háttér

Az EP képviselők mai döntése értelmében az Európai Unióról szóló szerződés (EUSZ) 7. cikkének 1. bekezdése alapján az Európai Tanácsnak meg kell vizsgálnia, hogy Magyarországon valóban fennáll-e a közös uniós értékek súlyos megsértésének egyértelmű veszélye.

Számtalan nemzetközi és hazai szervezet, köztük az Európai Bizottság, ENSZ szervek, az Európai Tanács, illetve civil szervezetek figyelmeztették az évek során a magyar döntéshozókat a jogállamiság és az emberi jogok rohamos leépülésére és a hatóságok által elkövetett jogsértésekre.

A ma elfogadott jelentés 12 területen sorol fel komoly kifogásokat, köztük van az igazságszolgáltatási rendszer működésének és a bírák függetlenségének aláásása, a véleménynyilvánítás és egyesülés szabadságának korlátozása, az egyenlő bánásmód követelményének megsértése, illetve az olyan sérülékeny csoportok ellen elkövetett jogsértések, mint a romák, zsidók, migránsok, menedékkérők és menekültek.

Az Amnesty International, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a múlt héten Brüsszelben hívta fel uniós politikusok figyelmét arra, hogy az áprilisi választások óta is folyamatosan romlik a helyzet Magyarországon.