Az EU Földközi-tengeri útvonalat lezáró politikájának köszönhetően egyre növekszik a tengerbe fulladó vagy a rettenetes líbiai táborokba visszavitt emberek száma. Új összefoglaló az EU halálos migrációs politikájának hatásairól.

ÖSSZEFOGLALÓ

Az összefoglaló bemutatja az uniós migrációs politikának a katasztrofális hatását, amelynek köszönhetően csak idén június és július folyamán 721 ember vesztette életét a tengeren. A dokumentum kitér az új olasz megközelítésre is, amely magukra hagyja a bajbajutottakat a tengeren, és bemutatja, hogy az EU-s tagországok, hogyan szövetkeztek, hogy minél több menekültet és migránst tartsanak a líbiai börtöntáborokban, ahol kínzás és más jogsértések várnak rájuk.

“Annak ellenére, hogy az elmúlt hónapokban visszaesett a tengeri útvonalon Európába érkezők száma, egyre többen halnak meg. A felelősség azoké az európai kormányoké, amelyeket jobban érdekel, hogy kint tartsák az embereket, ahelyett, hogy megmentenék őket.” – mondta Matteo de Bellis, az Amnesty International menekültekkel és migrációval foglalkozó kutatója.

“Az európai migrációs politikának hála a líbiai partiőrség elfogja az embereket a tengeren, a kutatási és mentési műveleteket a háttérbe szorítják és veszélyeztetik a civil szervezetek hajóinak létfontosságú munkáját. Az elmúlt hónapok megnövekedett halálozási aránya nem csak tragédia, hanem szégyen.” – mondta Matteo de Bellis.

Miközben egyre többen fulladnak meg a tengeren, ezzel párhuzamosan egyre több embert tartanak fogva önkényesen a túlzsúfolt líbiai táborokban. Az elmúlt hónapokban a számuk több mint kétszeresére nőtt: a márciusi 4400 helyett már több mint 10 000 embert – köztük nagyjából 2000 gyereket és nőt – tartottak fogva július végén. Szinte kivétel nélkül olyanokról van szó, akiket a tengeren fogott el a líbiai partiőrség, majd szállított vissza a táborokba. A partiőrség a felszerelést, a kiképzést és a támogatást az EU kormányoktól kapja.

“Az európai országok összejátszanak a líbiai hatóságokkal, hogy azok táborokba zárják a menekülteket és migránsokat. Teszik ezt annak ellenére, hogy köztudott, milyen horrorisztikus jogsértéseket követnek el ellenük. Rémisztő, hogy a tervek szerint ezeket az “együttműködéseket” még szélesebb körre akarják kiterjeszteni.” – mondta Matteo de Bellis.

Az elmúlt egy évben az európai kormányoknak nem sikerült megállapodniuk a dublini rendszer sürgető reformjáról, amely segíthetett volna tisztázni, hogy a tengerből kimentett embereket melyik európai országba kell vinni.

Erre válaszul az olasz kormány elkezdte lezárni a kikötőket a mentőhajók előtt. Az új szabályok érvényesek a civil szervezetek hajóira, a kereskedelmi hajókra, sőt a külföldi haditengerészetek hajóira is.

A partraszállásuk teljesen indokolatlan késleltetése azonnali segítségre szoruló embereket – köztük sérülteket, terhes nőket, kínzás túlélőket, hajótörések túlélőit és kísérő nélküli kiskorúakat – hagyott hánykolódni több napon keresztül a tengeren.

“Az olasz kormány kegyetlen politikája, hogy megakadályozza a mentőhajók kikötését, nem más mint zsarolás. Kiszolgáltatott emberek rekednek meg a tengeren, elegendő élelem, víz és normális ellátás nélkül, így próbál Olaszország nyomást gyakorolni a többi uniós országra, hogy vegyen át tőlük embereket.” – mondta Matteo de Bellis.

“Eközben az olasz és a máltai hatóságok hazugságokkal vádolják és igyekeznek lejáratni a hősies munkát végző civileket, akik embereket mentenek ki a tengerből. Nem engedik őket kikötni, sőt zár alá veszik a hajóikat.”

“Az olasz és minden európai kormány első számú céljának az emberek megmentésének kell lennie. Biztosítaniuk kell, hogy a kimentett emberek partra szállhatnak olyan országokban, ahol nem vár rájuk jogsértés és ahol menedéket kérhetnek.”

Az összefoglaló bemutat olyan eseteket is, ahol a nemzetközi jog szabályait sértették meg durván a hatóságok. Egyik ilyen esetben a Proactiva nevű civil szervezet hajója július 16-17-én egy még életben lévő nőt és két holttestet talált egy elsüllyedt hajó közelében. A gyanú szerint a líbiai partiőrség hagyta őket sorsukra. Egy másik esetben július 30-án 101 tengerből kimentett embert vittek vissza közvetlenül Líbiába a líbiai partiőrség utasításai alapján az olasz felségjelű kereskedelmi hajó, az Asso Ventotto fedélzetén.

“Ezeket a súlyos jogsértéseket azonnal és teljes körűen ki kell vizsgálni. Ezek az ügyek is pontosan mutatják, milyen halálos következményei vannak az EU migrációs politikájának.” – mondta Matteo de Bellis.

“Az európai országoknak ki kell lépniük a maguk teremtette ördögi körből, és helyette egy olyan rendszert kell felállítaniuk, amely lehetőséget ad az embereknek arra, hogy biztonságban eljuthassanak Európába.”