Az Európai Bizottság azt tervezi, hogy úgynevezett "ellenőrzött központokat” (controlled centres) hoznának létre az Unió területén, ahol a Földközi-tengerből kimentett emberek menedékkérelmét bírálnák el. Ezenkívül harmadik országok területén “regionális partraszállási állomásokat” (regional disembarkation centre) állítanának fel.

"Ezek a tervek az Európai Unió veszélyes elképzeléseinek a további terjesztéséről árulkodnak. A várható eredmény a menedékkérők és migránsok szenvedéseinek további növelése és az ellenük elkövetett jogsértések fokozása. A migránsok eltüntetése a szemünk elől nem fog működni és erkölcsileg is vállalhatatlan.” – mondta Fotis Fillippou, az Amnesty International európai kampányigazgatója.

“A görög és olasz “hotspotokhoz” hasonlóan az “ellenőrzött táborok” sem fogják hatékonyabbá tenni az érkezők kérelmeinek elbírálását, helyette veszélybe sodorják a nők, gyerekek és férfiak emberi jogait.”

“Jó példa arra, hogy mivel jár, ha a határok védelmét az emberi életek megóvása elé helyezzük a Tunisz partjainál zajló jelenet, ahol negyven ember várakozik a pokoli hőségbe közel két hete, a vizük és az élelmük pedig rohamosan fogy.”

“Európa vezetőinek a felelőssége, hogy a bajbajutottakat kimentsék, és olyan országokba szállítsák, ahol az emberi jogaikat nem fenyegeti veszély. Az emberek megfékezése és az európai határok védelmének harmadik országokba történő kiszervezése helyett azt kell biztosítaniuk, hogy a menekültek és migránsok épségben biztonságos helyre jussanak.”