Az Európai Bizottság pár perccel ezelőtt bejelentette, hogy újabb kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen a július 1-én hatályba lépett, a menedékkérőknek és migránsoknak nyújtott segítséget kriminalizáló úgynevezett STOP Soros törvénycsomag és Alaptörvény módosítás miatt.

A törvénycsomag a Bizottság szerint ellentétes az EU Alapjogi Chartájában foglaltakkal, az EU menedékkérők jogaira vonatkozó szabályozásával és sérti a szabad mozgásról szóló irányelvet. Azt is bejelentették, hogy még egy 2015-ben indított, a menedékhez való jogra és visszaküldésekre vonatkozó kötelezettségszegési eljárás kapcsán az Európai Unió Bíróságához fordulnak.

“Senkit sem érthetett váratlanul, hogy a Bizottság újabb eljárást indít hazánkkal szemben. Mi ennek egyáltalán nem örülünk, de elkerülhetetlennek tartjuk, hiszen hiába vagyunk tagjai az Európai Uniónak, a kormány rendre figyelmen kívül hagyja az uniós jogot és értékeket. Legutóbbi lépésük is durva támadás az emberi jogok ellen, amely börtönnel fenyegeti azokat, akik létfontosságú segítséget nyújtanak a menedékkérőknek és migránsoknak Magyarországon.” – mondta Iván Júlia, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

“A legtöbb európai vezető mély hallgatásba burkolózott az utóbbi időben, ha szóba került az emberi jogok egyre romló magyarországi helyzete. Az Európai Bizottság ma egyértelművé tette, hogy közös, minden uniós országot érintő problémáról van szó, amely ellen minden, az európai közös értékeket és szabályokat tisztelő kormánynak fel kell emelni a szavát.”