A STEREO AKT új színházi előadást készít Védett férfiak címmel, amelynek témája a nemek közti egyenlőtlenség, az elnyomás és a szexizmus. A darab írásához olyan valós, személyes történeteket keresünk, amelyeket sokan átélnek nap mint nap, mégis csak akkor vesszük észre, amikor már áldozataivá válunk – de előfordul, hogy akkor sem.

Segítsünk együtt, hogy még láthatóbb legyen a nemek közti megkülönböztetés problémája, és árnyaltabb a párbeszéd!

A történeteket - névvel, vagy név nélkül - emailben várjuk a tortenet@stereoakt.hu címre december 5-ig, illetve a Jurányi Ház földszintjén elhelyezett Védett Férfiak vitrinben papíron is bedobhatók egy erre a célra szolgáló postaládába.

Videónkban Kemény Zsófi szövegével kérünk fel mindenkit, hogy ossza meg velünk történetét, ha volt már olyan...

“Volt, hogy inkább a fiútól kérték a véleményét?

Volt, hogy az ötleted helyett a segged nézték?

Volt, hogy: miért nincs gyereked? miért van gyereked?

Ha most nincs gyereked, hogy lesz gyereked?”

Az előadásról bővebb információk itt találhatók.

Háttér

Az 5. évadát megkezdő STEREO AKT Magyarország egyik legprogresszívebb kortárs színházi alkotócsoportja, amelynek művészeti vezetője Boross Martin rendező. A társulat 11 egész estés bemutatót, számos kisebb művészeti projektet, nemzetközi együttműködéseket, rangos fesztivál szerepléseket, díjakat tudhat magáénak. Választott témáik szélesebb közeg számára is relevánsak, aktuálisak, húsbavágóak. Előadásaikban rendre olyan egzisztenciális kérdésekhez nyúlnak, amelyek az egyén, egy közösség, vagy egy társadalom egészének szabadságának és boldogulásának lehetőségeit vizsgálják. Az alkotók a színház kereteit rugalmasan kezelik, dolgoznak színháztérben és talált helyszíneken, valamint köztereken egyaránt. Több olyan társadalmi párbeszédet kezdeményező programot vittek véghez, amely a társadalom peremén élő, kirekesztett vagy nehéz helyzetben élő emberek bevonásával készült: dolgoztak többek közt budapesti hajléktalan emberekkel, Baranya megyei roma fiatalokkal, katalóniai menekültekkel. Előadásaikban a néző – akár belsőleg aktív – részvétele az egyik fő dramaturgiai működtető elem.

Az Amnesty International Magyarország a világ legnagyobb emberi jogi mozgalmának része. A magyar szervezet feladatának tekinti, hogy a globális jogsértések mellett egyes magyarországi emberi jogi problémával kapcsolatban is szót emeljen és fellépjen. Az Amnesty International 2018-ban ismét kampányt indít a nemi alapú megkülönböztetés ellen.