Szeptember 26-án, vagyis holnap lezárul a menedékkérők Görögországból és Olaszországból történő áthelyezésére nyitva álló két éves időszak. Az európai országok túlnyomó többsége csúfos kudarcot vallott ezen a téren.

  • Az uniós országok a vállalt áthelyezéseknek csak a 28,7%-át teljesítették
  • Magyarország és Lengyelország egyetlen menedékkérőt sem vett át
  • Csak Málta teljesítette a kvótát

„Két év telt el a megállapodás óta, de a legtöbb ország cserbenhagyta a menekülteket és menedékkérőket, kibújtak a felelősség alól és ezreket hagytak Olaszországban és Görögországban.” - mondta Iverna McGowan, az Amnesty International brüsszeli irodájának igazgatója.

„Ez egy jogi kötelezettség, nem valami szívesség a menekülteknek és menedékkérőknek. Itt az ideje, hogy az országok betartsák, amit ígértek, különben azt kockáztatják, hogy az Európai Bíróság elég kerül az ügy, és bírságot kaphatnak.”

A legszégyenletesebb teljesítményt Lengyelország és Magyarország nyújtotta, a két ország egyetlen menedékkérőt sem vett át. Szlovákia, amely Magyarországhoz hasonlóan elvesztette a kvótapert, a 902 menedékkérőből csak 16-ot, míg Csehország a 2691-ből csak 12-őt helyezett át.

„Különösen fájdalmas, hogy Magyarország egyetlen védelemre szoruló embert sem helyezett át. Amellett, hogy a döntés jogilag is kötelező, Magyarország is 6 ezer eurós (1,9 millió forintnyi) támogatást kapott volna minden áthelyezett menedékkérő után. Ez az összesen 2,4 milliárd forint több, mint amibe a menedékkérők ellátása került volna egész évben.” - mondta Iván Júlia, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

„A kormány hamis propagandakampánya megpróbálja elhitetni, hogy a kvótahatározat az ország szuverenitása és a magyarok ellen intézett támadás. A valóságban azonban a szolidaritás egy átmeneti formája, amellyel bebizonyíthattuk volna, hogy törődünk az üldözött emberekkel és segítünk a nyomás alatt lévő országokon, ráadásul mindezt egyszerre. Ha a magyar kormány eleget tett volna a kötelezettségének, végre nem ülne a szégyenpadon.”

Spanyolország a kvóta 13,6%-át, Belgium 25,6%-át, Hollandia 39,6%-át míg Portugália 49,1%-át teljesítette a vállaltaknak.Málta ez egyetlen EU tagország, amely teljesítette a kvótát. Norvégia és Lichtenstein önkéntes alapon vettek részt a mechanizmusban, előbbi 1500, utóbbi pedig 10 menedékkérőt helyezett át. Kiemelendő még Finnország, amely 1951 menedékkérőt (94%) és Írország, amely 459 menedékkérőt (76,5%) vett át.

Az Amnesty International felszólítja az európai kormányokat, hogy tegyenek eleget az áthelyezésekre vonatkozó kötelezettségeiknek, és más módokon – például munkavállalói vízumok és családegyesítések útján – is fogadjanak védelemre szoruló embereket Olaszországból és Görögországból.

A 2015 szeptemberében elfogadott áthelyezési mechanizmus lehetőséget jelentett a háborúk és üldözés elől menekülők számára, hogy az Európába tartó veszélyes út után valahol újrakezdjék az életüket. Görögországban a macedón-görög 2016 márciusi lezárása óta ezrek rekedtek meg, akiknek nincs lehetősége családegyesítésre. Számukra az áthelyezése egyike a nagyon kevés opció egyikének, hogy biztonságban más európai országba mehessenek.

Azokat a menedékkérőket, akik a 2016. március 20-i EU-Törökország megállapodás után érkeztek a görög szigetekre, jogellenesen kizárták az áthelyezési mechanizmusból, és emiatt sokan csapdába estek a szigeteken.

„Mindenkinek, aki a hamarosan lejáró határidő előtt érkezett a két országba, lehetőséget kell adni, hogy részt vegyen az áthelyezésben. Ha lehetőséget kapnának, azzal csökkenne az országokra nehezedő nyomás és javulnának a körülmények a görög szigeteken, amelyek a nyári hónapok alatt ismét sokat romlottak.” - tette hozzá Iverna McGowan.

A kormányoknak a határidő lejárása után is folytatniuk kell az áthelyezését azoknak a menedékkérőknek, akik részt vehetnek a programban.