Aung Szan Szu Csí, Mianmar vezetője szerint a kormány minden Rakhine államban élő embert a „legjobb tudása szerint” megvéd. Ez a legjobb esetben is egy szívtelen reakció a többségében rohingyák által lakott területen bekövetkező humanitárius katasztrófára.

Ez egy emberi jogi és humanitárius katasztrófa. Aung Szan Szu Csí első nyilatkozataivan ahelyett, hogy konkrét lépésekre tett volna  ígéretet a rakhineban élők védelmére, igyekszik úgy tenni, mintha semmi sem történne.” - mondta Tirana Hassan, az Amnesty International krízisekkel foglalkozó igazgatója.

„Több tízerer rohingya menekül át a határon a szomszédos Bangladesbe, és több tízer belső menekült van még mindig az állam területén. Minden bizonyíték arra mutat, hogy a mianmari katonaság újabb bosszúhadjáratot vezet az elsősorban muszlim rohingyák ellen. A kormánynak azonnal be kell engednie a segélyszervezetek munkatársait a területre, hogy segíteni tudjanak az ország északi részén található államban rekedteknek.”

Egy rohingya fegyveres csoport augusztus 25-i támadásait követően a katonaság ismét célba vette a Rakhine államban élő rohingyákat, akik közül nagyjából 146 ezren – főleg nők és gyerekek – menekültek át a szomszédos Bangladesbe. A humanitárius helyzet már így is katasztrofális. 

Tirana Hassan jelenleg a Bangladesben van a határon, hogy dokumentálja a történteket. Nemsokára további részletekkel jelentkezünk.