Történelmi jelentőségű kártérítésre kötelezték az ausztrál kormányt, mivel jogellenesen tartanak fogva közel 2000 menekültet és menedékkérőt a Pápua Új-Guineához tartozó Manus szigeten. A kormánynak 70 millió ausztrál dollárt, vagyis közel 15 milliárd forintot kell kifizetnie az áldozatoknak.

„A kártérítés nagyon fontos lépés, de nem teszi jóvá a Manus szigetén fogvatartott menekültekkel és menedékkérőkkel szemben elkövetett jogsértéseket, és nem javít a jelenlegi helyzetükön sem. Itt az ideje, hogy az ausztrál kormány végre szembenézzen a valósággal, vagyis hogy a partmenti idegenrendészeti őrizet fenntarthatatlan, és itt az ideje, hogy mindenkit biztonságban Ausztráliába vigyen át.” - mondta Kate Schuetze, az Amnesty International csendes-óceáni kutatója.

„A régóta esedékes kártérítés egy fontos elismerése azoknak a jogsértéseknek, amelyeket az emberek Manus szigetén szenvednek el. Az ausztrál kormánynak fel kell számolnia a jogellenes működő part menti táborait, és be kell fogadnia az embereket.”

A kártérítési megállapodás azután született, hogy egy ügyvédi iroda csoportos keresetet nyújtott be 1905 a szigeten fogvatartott ember képviseletében a bíróságra. Az eljárás során 200 tanúvallomást és 200 000 írásos dokumentumot vizsgált meg a bíróság. A felpereseket képviselő iroda részletesen ismertette a szigeten uralkodó embertelen körülményeket, amelyekről korábban az Amnesty International is többször beszámolt.

Getty Images

A megítélt kártérítést az ausztrál kormány és a vele szerződésben álló cégek, köztük a G4S és a Broadspectrum fizeti ki. Utóbbit 2016 áprilisában a spanyol multinacionális vállalat, a Ferrovial vett meg.

„Az egyezség minden olyan cégnek figyelmeztetés, akik részt vesznek az ausztrál kormány jogsértő part menti idegenrendészeti őrizeteinek működtetésében, mert azt üzeni, ők is felelősséggel tartoznak. Fel kell számolniuk a manus szigeti működésüket, és egyetlen cégnek sem szabad átvenni a helyüket.” - Kate Schuetze.

Bár tavaly a pápua új-guineai legfelsőbb bíróság egy döntésében világossá tette, hogy az ausztrál kormány felügyelte táborok „jog- és alkotmányellenesek”, de az ausztrál kormány még mindig nem zárta be őket. Egyelőre semmilyen nyilvánosan elérhető terv sincs arra vonatkozóan, hogyan akarják áttelepíteni a Manus szigetére bezárt embereket.