A tádzsik Ügyvédnap alkalmából bemutatott Amnesty International jelentés részletezi, hogy a helyi hatóságok hogyan félemlítik meg és zárják börtönbe az ügyvédeket a büntető igazságszolgáltatási rendszer kihasználásával.

JELENTÉS

A Szolgálatban: a tádzsikisztáni ügyvédek zaklatása, megfélemlítése és bebörtönzése című jelentés egy sor olyan elnyomó kormányzati taktikát leplez le, amelynek célja, hogy megfélemlítse, elhallgattassa és ellehetetlenítse az ügyvédeket pusztán azért, mert a munkájukat végzik. Az elmúlt két év során az engedéllyel rendelkező ügyvédek száma több mint a felével csökkent.

Egy országban, ahol az alapvető szabadságjogok is alig léteznek, ahol a kormány kritikusait bezárják és ahol a független sajtót elhallgattatják, az ügyvédek – elsősorban az emberi jogi ügyvédek – létfontosságúak a megvádolt emberek jogainak a védelmében.” - mondta Denis Krivosheev, az Amnesty International európai és közép-ázsiai igazgatóhelyettese.

A kormány most minden figyelmét az ügyvédekre fordítja, és olyan támadást vezényel ellenük, amely miatt drasztikusan csökken a számuk és veszélybe kerül a függetlenségük. A támadás azokat éri, akik nem törődve a lehetséges bebörtönzéssel tovább folytatják a munkájukat.”

2015 novemberében úgy változtattak a meglévő szabályokon, hogy az ügyvédi engedélyek feletti kontroll ismét az igazságügyi minisztériumhoz került. 2015-ben az engedéllyel rendelkező ügyvédek száma még 1200 volt, ma alig 600.

Azok az ügyvédek, akiknek az ügyfeleit “extrémizmussal” vádolták meg, maguk is az állami elnyomás áldozataivá váltak: bosszúból sokukat vették őrizetbe és ítélték hosszú börtönre tisztességtelen tárgyalások után. A tádzsikisztáni biztonsági erők és helyi hatóságok az ügyvédek családjait sem kímélik, a hozzátartozókat és rokonokat is zaklatják és megfélemlítik.

idhaeNuriddin Makhkamov

Buzurgmekhr Yorov és Nuriddin Makhkamov ügyvédek 2015 szeptemberében olyan embereket képviseltek, akik a nemrégiben betiltott Iszlám Reneszánsz Párt tagjai voltak. Jelenleg mindketten börtönben vannak, alig láthatják a családjukat, miután fejenként több mint 20 év börtönt kaptak terrorizmussal összefüggő vádak miatt.

Letartóztatásuk után néhány kollégájuk felkészült Yorov és Makhkamov védelmére. Egyikük, Muazzamakhon Kadyrova vállalta a védelmüket, de miután kiderült, hogy le akarják tartóztatni, elmenekült az országból.

Human Rights WatchBuzurgmekhr Yorov

Ezek az esetek mindennél jobban jelzik, hogy a tádzsikisztáni ügyvédek milyen veszélyek között végzik a fontos és legitim munkájukat, amikor olyan embereket védenek, akiket a hatóságok nemzetbiztonsági veszélynek tekintenek.” - mondta Denis Krivosheev.

Az Amnesty International felszólítja a tádzsikisztáni hatóságokat, hogy engedjék szabadon a tisztességtelen eljárások során bebörtönzött újságírókat, és vizsgálják felül azokat a szabályokat, amelyek miatt több mint az ügyvédek fele vesztette el az engedélyét.

A hatóságoknak tiszteletben kell tartaniuk az emberi jogokat. Minden ügyvédnek joga van, hogy félelem és megtorlás nélkül végezhesse a munkáját az országban.