A Greenpeace, az Amnesty International és más civil szervezetek levélben fordultak az Európai Bizottság vezetőihez, és arra kérték őket, hogy tegyenek meg mindent a független civil szervezetek és felsőoktatási intézmények védelméért. Holnap kezdődik a Magyarországról szóló vita a Bizottságban.

A levél magyar fordítása:

Tisztelt Juncker elnör úr és Timmermans alenök úr!

A magyarországi helyzet fényében arra kérjük Önöket, hogy tegyenek lépéseket a magyar civil társadalom és az európai demokrácia megőrzése érdekében.

Nagyon aggódunk a magyar kormány legutóbbi, a civil szervezetek megbélyegzését célzó javaslata, illetve annak a törvénynek az elfogadása miatt, amely akár a Central European University (Közép-Európai Egyetem) végét jelentheti Magyarországon. Ezek a lépések súlyos hatással lesznek a magyar társadalomra, az emberi jogokra és a környezetre. Precedens nélkülinek tekinthetőek az Európai Unió történetében, és az olyan uniós értékek tagadását jelentik, mint az akadémiai szabadság.

Az április 7-én a Fidesz képviselői által benyújtott A külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvénytervezet (T/14967), amelyet széleskörben a magyar kormány javaslatának tartanak, szükségtelen és káros. A civil szervezetek működésére vonatkozó jelenlegi szabályozás megfelelő garanciákat nyújt arra, hogy a szervezetek munkájukat átláthatóan, a törvényeknek megfelelőn és elszámoltathatóan végezzék.

A törvényjavaslat arra kényszerítené a civil szervezeteket, hogy amelyik 7,2 millió forintnál több támogatást kap külföldről, „külföldről támogatott szervezetként” kellene magát nyilvántartásba vetetni. Ebben a közvetlen uniós – nem magyar költségvetési szerven keresztül érkező - források is beleszámítanának. A tervezett szabályozás minden ilyen támogatást kapó szervezetet megbélyegezne. Nagy valószínűséggel tovább szűkítené a független, a társadalom számára értékes szolgáltatásokat nyújtó szervezetek mozgásterét egy olyan időszakban, amikor a fékek és ellensúlyok rendszerét már így jelentősen meggyengítették.

A magyar kormány civilekkel kapcsolatos nyilatkozatai – köztük a mostanában útjára indított „Állítsuk meg Brüsszelt!” nemzeti konzultáció – pontosan mutatják, hogy a cél a független szervezetek megfélemlítése és megbélyegzése. A konzultációban azzal vádolják a civil szervezeteket, hogy azok „átláthatatlanul beavatkoznak” a belügyekbe, illetve, hogy az „illegális bevándorlókat az embercsempészek mellett bizonyos nemzetközi szervezetek is törvénytelen tevékenységre ösztönzik”. Továbbá a tervezet egy megalapozatlan práhuzamot von a nemzetközi pénzmosás és a Magyarországon külföldi forrásokból (is) működő szervezetek közé.

A szerdai vita apropóján felszólítjuk az Európai Bizottságot, hogy adjon határozott választ a magyar kormány független oktatási intézmények és civil szervezetek elleni támadásaira, mivel ezek a lépések sértik az európai és a nemzetközi sztenderdeket, jó gyakorlatokat.

Az uniós értékek védelmében határozottan kérjük, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy minden tagország a nyitott és átlátható társadalmak érdekében megvédje a civil szervezeteket.

Tisztelettel:

Saskia Richartz

igazgatóhelyettes

Greenpeace, EU iroda

a következő szervezetek nevében:

  • Amnesty International
  • Civil Liberties Union for Europe
  • Concord
  • Green Budget Europe
  • Human Rights Watch
  • Transport & Environment