Kínában a halálbüntetés alkalmazása továbbra is az állam egyik halálos titka marad, de az biztos, hogy továbbra is több ezer embert végeznek ki évente. Többek között ez derül ki az Amnesty International ma megjelenő, 2016-os halálbüntetésekről szóló globális jelentéséből.

GLOBÁLIS JELENTÉS

Az Amnesty International szintén ma megjelenő új, átfogó kutatása bemutatja, hogy a kínai hatóságok gondosan kidolgozott titkos rendszert alkalmaznak, hogy elfedjék a kivégzések sokkoló mértékét az országban, dacára annak, hogy a kormány folyamatosan azt kommunikálja, egyre többet tesz az igazságszolgáltatás átláthatóságának érdekében.

Kínát leszámítva 2016-ban 1032 embert végeztek ki a világon. Kínában tavaly is több kivégzést hajtottak végre, mint a világ összes többi országában együttvéve, míg az Egyesült Államokban 1991 óta tavaly végezték ki a legkevesebb embert.

Kína vezető szerepet akar betölteni a világ színpadán, de ha a halálbüntetés kérdéséről van szó, a lehető legrosszabb dologban jár az élen. Kína évente jóval több embert végez ki, mint bármely más ország a világon” – mondta Salil Shetty.

A kínai kormány felismerte, hogy elmaradtak a nyitottság és az igazságszolgáltatás átláthatóságának kérdésében, de továbbra is ragaszkodik a kivégzések valódi mértékének elfedéséhez. Itt a legfőbb ideje, hogy Kína fellebbentse a fátylat halálos titkáról, és végre tisztázza a halálbüntetés alkalmazásának valódi mértékét.”

Már csak egy maroknyi országban jelentős a kivégzések mértéke. Az országok többsége többé már nem fogadja el, hogy az állam emberi életeket oltson ki. Az a tény, hogy csupán négy ország felelős a dokumentált kivégzések 87%-ért, jelzi, a halálbüntetés ideje lejárt.”

Kína átláthatósággal kapcsolatos állításai félrevezetőek

Az Amnesty International kutatása leleplezte, hogy a kínai online bírósági adatbázisból, amelyet eredetileg „az átláthatóság felé vezető fontos lépésként” harangoztak be, és amellyel gyakran bizonyították, hogy igazságszolgáltatásnak nincsen rejtegetni valója, több száz dokumentált kivégzés hiányzik.

Az adatbázis csupán egy apró részét tartalmazza annak a több ezer kivégzésnek, amelyet az Amnesty International becslése szerint minden évben végrehajtanak Kínában, vagyis a kínai kormány továbbra is szinte teljes titokban tartja azoknak az embereknek a pontos számát, akiket halálra ítéltek és kivégeztek.

Kína a halálbüntetésekkel kapcsolatos legtöbb információt államtitokként kezeli, amelyet lehetővé tesz az a jogi környzezet, amely alapján szinte bármilyen ügyet államtitokká lehet nyilvánítani.

Az Amnesty International a 2014 és 2016 közötti időszakból legalább 931 ember kivégzéséről talált nyilvánosan elérhető beszámolót a médiában (amely csupán töredéke az összes kivégzésnek), de ezek közül csak 85 található meg az állami adatbázisban.

Az adatbázisból szintén kifelejtették, hogy külföldi állampolgárokat ítéltek halálra kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt - annak ellenére, hogy a sajtó legalább 11 külföldi kivégzéséről számolt be. Számos, terrorizmussal és kábítószerrel való visszaéléssel kapcsolatos eset szintén hiányzik a statisztikából.

A kínai kormány hiányos jelentéseket és ellenőrizhetetlen állításokat használ arra, hogy haladást mutasson fel a kivégzések számának csökkentésében, azonban ezzel egyidejűleg ragaszkodik a szinte teljes titoktartáshoz. Ez szándékosan félrevezető.” – mondta Salil Shetty.

Kína a nemzetközi közösségben abszolút kívülállónak számít a halálbüntetés kérdésében, nem igazodik a nemzetközi jogi normákhoz, és az ENSZ többszöri kérése ellenére sem számolt be arról, hány embert végez ki.”

Az elmúlt évek során egyre nagyobb félelmet kelt a kínai polgárokban, hogy olyan bűncselekményekért végeznek ki embereket, amelyeket azok el sem követtek. 2016 decemberében a Legfelsőbb Népi Bíróságnak kellett hatályon kívül helyeznie a Nie Shubin ellen évtizedekkel korábban jogszerűtlenül meghozott halálos ítéletet. Nie Shubint 21 évvel ezelőtt, 20 éves korában végezték ki. 2016-ban a kínai bíróságok négy korábban halálra ítélt embert mentettek fel a vádak alól, és semmisítették meg a velük szemben kiszabott halálbüntetést.

Kivégzések sokkoló méretére derült fény Vietnamban

A napvilágra került új információk szerint Malajziában és Vietnamban a kivégzések száma jóval magasabb, mint azt korábban bárki gondolta volna.

A vietnami média által 2017 februárjában első alkalommal nyilvánosságra hozott adatok szerint az elmúlt három évben az ország titokban a világon a harmadik legtöbb kivégzést hajtotta végre: 2013. augusztus 6-a és 2016. június 30-a között 429 ember halt meg. Ebben az időszakban csak Kínában és Iránban végeztek ki több embert. A vietnami nemzetbiztonsági minisztérium jelentésében nincsenek 2016-ra vonatkozó adatok.

A kivégzések száma Vietnamban az elmúlt években valóban sokkoló. A futószalagon érkező kivégzések teljesen beárnyékolják az elmúlt évek halálbüntetéssel kapcsolatos reformjait. Felmerül, vajon hány emberre szabtak ki halálbüntetést anélkül, hogy a világ tudna róla.” – mondta Salil Shetty.

Hasonló titoktartás uralkodik Malajziában is, ahol a parlament nyomására 2016-ban nyilvánosságra hozták, hogy több mint ezer ember volt siralomházban, közülük csak 2016-ban kilenc embert végeztek ki – ez sokkal több, mint korábban gondolták.

Ezalatt a régió más területein is gyökeret vert a gondolat, hogy egy bűncselekmény elkövetése feljogosítja az államot a halálbüntetés kiszabására. Jó példa erre a Fülöp-szigetek, ahol arra törekszenek, hogy visszaállítsák a halálbüntetést (utoljára 2006-ban törölték el), illetve a Maldív-szigetek, amely hatvan év után újra a halálbüntetések végrehajtásával fenyegetőzik.

Amerika 2006 óta először nem került be a TOP 5-be

2006 óta először nem került be az Egyesült Államok azon öt ország közé, ahol a legtöbb kivégzést hajtják végre.

A 2016-ban végrehajtott 20 kivégzés a legkevesebb 1991 óta, fele a 1996-os adatnak és majdnem ötször kevesebb, mint 1999-ben. A kivégzések száma 2009 óta – a stagnáló 2012-es évet leszámítva - minden évben csökkent.

A 32 halálos ítélet 1973 óta a legalacsonyabb. A rekord alacsony szám világosan mutatja, hogy a bírók, ügyészek és esküdtszékek egyre inkább hátat fordítanak a halálbüntetésnek. Azonban még mindig 2832 ember van siralomházban az Egyesült Államokban.

Mialatt a halálbüntetésről szóló vita folyamatosan változik, a kivégzések csökkenésének részbeni oka, hogy számos államban perek indultak a méreginjekciókkal kapcsolatban, és komoly kihívást jelentett beszerezni a kivégzésekhez használt vegyi anyagokat. Azonban a halálos injekció körüli jogi viták lezárása után komoly esély van arra, hogy 2017-ben megnő a kivégzések száma, kezdve Arkansasszal áprilisban.

Csupán öt amerikai államban hajtottak végre kivégzéseket 2016-ban: Alabamában (2), Floridában (1), Georgiában (9), Missouriban (1) és Texasban (7), ezzel Texas és Georgia lett a felelős az országban történt kivégzések 80%-ért. Eközben 12 államban - Arkansast is beleértve, ahol a halálbüntetés eltörlése még várat magára - nem végeztek ki senkit legalább 10 éve.

„Amerikában a kilencvenes évek eleje óta most volt végezték ki a legkevesebb embert. De küzdenünk kell azért, hogy ez így is maradjon. A kivégzések visszatérhetnek 2017-ben. Az, hogy Arkansasban idén áprilisra sokkoló mennyiségű kivégzést jegyeztek elő egy tíz napos periódusra, világos példája annak, milyen gyorsan változhat a helyzet.” – mondta Salil Shetty.

„A halálbüntetések számának folyamatos csökkenése Amerikában reményt jelent azoknak az aktivistáknak, akik hosszú ideje kampányolnak a halálbüntetés eltörléséért. A vita egyértelműen változik. A politikusoknak fel kell hagyniuk „kemény fellépés kell a bűn ellen” típusú populista retorikával, amely a nyolcvanas és kilencvenes évek kivégzéseihez vezetett. A halálbüntetéstől senki sem lesz nagyobb biztonságban.”

„Az öt, az elmúlt években embereket kivégző állam felett eljárt az idő. A halálbüntetés alkalmazása nemcsak a nemzeti, hanem a regionális regionális trend ellen is megy. Az elmúlt nyolc évben szégyenszemre az Egyesült Államok maradt az egyetlen ország az amerikai kontinensen, ahol még mindig embereket végeznek ki.”

A legfontosabb 2016-os trendek