Paramilitáris alakulatok és a kormányerők katonái követtek el súlyos jogsértéseket – háborús bűncselekményeket, kínzásokat, önkényes fogvatartásokat, erőszakos eltüntetéseket és statáriális kivégzéseket – több ezer, az Iszlám Állam (IÁ) által uralt területről menekülő civil ellen – áll az Amnesty International mai jelentésében.

JELENTÉS

Az Iszlám Állam miatt bűnhődnek: a félkatonai csoportok és a kormányerők által elkövetett jogsértések című jelentés feltárja, hogyan állnak bosszút az IÁ területeiről menekülőkön és előrevetíti, hogy milyen tömeges jogsértésekkel járhat a Moszul visszafoglalásáért indított katonai offenzíva.

A jelentés több mint 470 korábbi fogollyal, szemtanúval, halálos áldozatok, eltűntek vagy letartóztatottak rokonaival, hivatalos személyekkel, aktivistákkal, segélymunkásokkal és másokkal készített interjúkon alapul.

Miután elmenekültek az Iszlám Állam terrorja és zsarnoksága elől, a szunnita arabok milíciák és a kormány brutális bosszúhadjáratának esnek áldozatául Irakban. Olyan bűncselekmények miatt bűnhődnek, amelyeket a terrorszervezet követett el.” - mondta Philip Luther, az Amnesty International közel-keleti és észak-afrikai kutatásért és lobbizásért felelős igazgatója.

Az Iszlám Állam valós és halálos fenyegetést jelent Irakra, de ez nem jelenti azt, hogy igazolhatóak lennének a törvénytelen kivégzések, az erőszakos eltüntetések,a kínzások vagy az önkényes fogvatartások.

Moszul visszafoglalása miatt is különösen fontos, hogy az iraki hatóságok biztosítsák, ezek a jogsértések nem fordulnak elő többször. Azoknak az államoknak pedig, amelyek támogatják az Iszlám Állam elleni iraki fellépést, nem szabad behunyniuk a szemüket a jogsértések láttán.”

A jelentés részletesen beszámol az IÁ támogatásával vádolt szunnita arabok elleni bosszúhadjáratról és az őket érő diszkriminációról. Sokaknak kellett elhagyniuk 2016-ban az otthonukat a nagyobb katonai műveletek miatt. Emberek menekültek el többek között Falludzsából (Anbár kormányzóság), al-Shirqatból (Szaláh en-Din kormányzóság), Hawijából (Kirkuk kormányzóság) és Moszul környékéről (Ninive kormányzóság).

A jogsértéseket elsősorban a síita milíciák, a Popular Mobilization Units (PMUs) egységei követték el, amelyeket régóta támogat pénnzel és fegyverekkel az iraki állam. 2016 februárja óta hivatalosan is az iraki hadsereghez tartoznak.

A kormány felelőssége ezekben a jogsértésekben vitathatatlan, azoknak az országoknak pedig, amelyek katonai segítséget nyújtanak az Iszlám Állam ellen Irakban, szigorúan ellenőrizniük kell, hogy az általuk nyújtott támogatás vagy felszerelés nem járul hozzá a jogsértésekhez.

Reuters

Tömeges eltüntetések, gyilkosságok és kínzások

Az Amnesty International jelentése feltárja, hogy Falludzsa és környékének visszafoglalása során a siíta miliíciák és nagy valószínűséggel a kormány katonái háborús bűncselekményeket és más súlyos jogsértéseket követtek el 2016 májusában és júniusában.

Egy különösen sokkoló bűncselekményben május 30-án 12, al-Sijirból (Falludzsa északi részén található falu) menekülő, a jumaila törzsbe tartozó férfit és fiút végeztek ki, miután azok megadták magukat a katonai és rendőrségi egyenruhát viselő embereknek. A férfiakat és fiúkat először elválasztották a nőktől és a kisebb gyermekektől, majd felsorakoztatták őket és agyonlőtték. Pár nappal korábban legkevesebb 73 másik férfit és fiút ejtettek foglyul a törzsből, az ő hollétükről azóta sem tudni semmit.

A milíciák elraboltak, megkínoztak és megöltek a mehemda törzsbe tartozó férfiakat és fiúkat is, akik szintén egy Falludzsától északra található faluból, Saqlawiyából menekültek el. Nagyjából 1300 embert vettek őrizetbe június 3-án, majd három nappal később több mint 600 férfit és fiút adtak át az anbári hatóságoknak. A testükön kínzást nyomai voltak láthatóak.

A túlélőkkel készített interjúk során kiderült, hogy egy elhagyatott vidéki házban tartották őket, ahol különböző tárgyakkal – például ásókkal – verték őket, enni vagy inni nem kaptak. Egy túlélő elmesélte, hogy 17 rokona tűnt el, köztük a 17 éves unokaöccse. Több rokona belehalt a kínzásokba.

“A falak véresek voltak...Mindennel vertek minket, ami a kezük ügyébe került, fémrudakkal, ásókkal, csövekkel, vezetékekkel...Fel-alá sétálgattak rajtunk csizmában. Sértegettek minket, és azt mondták, hogy ez a bosszú a Speicher-mészárlásért (a tömeggyilkosságban nagyjából 1700 síita kadétot végzett ki az Iszlám Állam a Camp Speicher légi támaszponton)...Ketten is a szemem láttára haltak meg.” - mesélte a férfia az Amnesty Internationalnek.

Az Anbár kormányzója által felállított helyi vizsgálócsoport szerint 49 Saqlawiyából származó fogoly halt meg. Lelőtték, felgyújtották vagy más módon halálra kínozták őket. 643 ember eltűnt. A kormány szerint nyomozás indult a bűncselekmény kivizsgálására, állítólag tartóztattak is le embereket, de többet nem árultak el a részletekről.

A Falludzsa közelében történt jogsértések és tömeggyilkosságok nem egyedi jelenségek. Országszerte több ezer, az Iszlám Állam elől menekülő szunnita férfit és fiút raboltak el az iraki kormány és a milíciák emberei. A legtöbben azután tűntek el, hogy megadták magukat a kormány fegyvereseinek, de sokakat vettek őrizetbe otthonukban, a belső menekültek számára felállított befogadó állomásokon, ellenkörzőpontoknál vagy az utcán. Egy helyi parlamenti képviselő szerint 2014 óta a Hezbollah Brigádok közel 2000 embert rabolt és tüntett el az al-Razzaza ellenőrzőpontnál, amely Anbár és Karbala kormányzóságot választja el egymástól.

“A Hashd (a milíciák) elviszik a férfiakat, hogy ezzel álljanak bosszút (az IÁ által elkövetett szörnyűségekért)” - mesélte “Salma” (nevét a védelme érdekében megváltoztattuk), akinek a férjét és két unokatestvérét az al-Razzaza ellenőrzőpontnál fogták el 2016 januárjában.

Az iraki hatóságoknak, akik bűnrészességükkel és tétlenségükkel maguk is nagyban hozzájárultak a mostani helyzethez, meg kell zabolázniuk a milíciákat, és egyértelművé kell tenniük számukra, hogy a jogsértéseket nem tolerálják. Pártatlanul és függetlenül ki kell vizsgálniuk minden állítólagos jogsértését, a kínzásokat, erőszakos eltüntetéseket és statáriális kivégzéseket.”- mondta Philip Luther.

“Ha ez nem történik meg, akkor tovább folytatódik az erőszak, az elnyomás és az igazságtalanság körforgása, és komolyan aggódnunk kell a moszuli offenzíva kapcsán a civilek biztonsága miatt.”

Kínzás és más jogsértések az őrizetben

Minden katonakorú (nagyjából 15 és 65 év közötti), az Iszlám Állam elől menekülő férfit biztonsági átvilágításnak vetnek alá az iraki és a kurd hatóságok, hogy megvizsgálják, az illetőnek van-e köze az Iszlám Államhoz. Az eljárás azonban gyakran homályos és igen tisztességtelen. Míg néhány embert napok alatt kiengednek, másokat a biztonsági szolgálatok heteken, hónapokon keresztül rettenetes körülmények között tartanak fogva elvágva a családjuktól és a világtól anélkül, hogy bíróság foglalkozna az ügyükkel.

A jelentés azt is bemutatja, hogy a biztonsági erők és a milíciák rendszeresen kínoznak meg vagy bánnak kegyetlenül a foglyaikkal a nem hivatalos börtönökben vagy a belügyi és védelmi minisztérium anbári, bagdadi, diyalai vagy szaláh en-dini létesítményeiben.

A foglyok azt mesélték, hogy stresszpozícióban tartották őket hosszú ideig, árammal sokkolták, brutális megverték és azzal fenyegették őket, hogy a nő nemű rokonaikat megerőszakolják. Sokan azt mondták, hogy azért kínozták őket, hogy információkat kényszerítsenek ki belőlük az Iszlám Állam vagy más fegyveres csoportokkal kapcsolatban.

A kurd biztonsági szolgálat (Asayish) korábbi foglyai elmondták, hogy Dibiszben, Makhmurban és Dohukban is kínzásnak és kegyetlen, embertelen bánásmódnak voltak kitéve.

Egy férfi elmesélte, hogyan kínozták meg egy, az iraki fegyveres erők és hírszerzés által ellenőrzött létesítményben a Hajj Ali nevű falutól nem messze 2016 júniusában. Egy szobában több mint 50 embert zsúfoltak össze, akiket aztán rendszeresen megvertek:

A talpamat verték egy vastagabb kábellel. Egy másik foglyon cigarettát nyomtak el. Egy nagyjából 15 éves fiúra forró viaszt csorgattak. Azt akarák, hogy valljuk be, az Iszlám Állam katonái vagyunk.”

Az iraki bíróságok rendszeresen hagyatkoznak kínzással kikényszerített vallomásokra, hogy a vádlottakat egy tisztességtelen eljárás keretében gyakran halálra ítéljék. 2016-ban eddig legalább 88 embert végeztek ki, elsősorban terrorizmussal gyanúsítottakat. Több tucat halálos ítéletet hirdettek ki eddig, nagyjából 3000 ember lehet siralomházban.

Getty Images

Háttér

A jelentést megosztottuk az iraki és a kurd hatóságokkal szeptember 21-én. Az irakiaik nem reagáltak, a kurdok pedig tagadtak minden vádat.

Az iraki kormány emberei, a kurd pesmergák és a fegyveres milíciák több tízezer embert üldöztek el otthonaikból 2014 közepe óta. Sokaknak biztonsági indokokra hivatkozva megtiltották, hogy hazatérjenek, sokukat önkényesen korlátozták a szabad mozgásukban. Embereket arra kényszerítettek, hogy ne hagyják el a tábor területét, ahol kevés esélyük van hozzájutni az alapvető szolgáltatásokhoz.