Az Amnesty International vizsgálata feltárta, hogy az elmúlt nyolc hónap során a szudáni kormány többször vegyi fegyvereket vetett be a civil lakosság, köztük gyerekek ellen Darfur félreeső területén.

JELENTÉS

Műholdfelvételek, több mint 200, túlélőkkel készített interjú, több tucat megrendítő fotó és szakértői vélemények mutatják be a csecsemőket és gyerekeket ért borzalmas sérüléseket. A kutatás szerint legalább 30, nagy valószínűséggel vegyi fegyver támadás történt Darfur Jebel Marra részén 2016 januárja óta. A legutóbbi támadás szeptember 9-én volt.

„A támadások brutalitására és kiterjedtségére nagyon nehéz szavakat találni. Az általunk a vizsgálat során megismert képek és videók sokkolóak: egyiken egy kisfiú éppen felsikolt a fájdalomtól a halála előtt; sok képen gyerekek láthatóak hólyagokkal és léziókkal. Néhányan képtelenek voltak levegőt venni vagy vért hánytak.” - mondta Tirana Hassan, az Amnesty International krízisekkel foglalkozó igazgatója.

„Nehéz lenne megfelelően ábrázolni ezeknek a vegyi anyagoknak a valódi pusztítását, amikor a bőrrel érintkeznek. A vegyi fegyverek alkalmazását évtizedek óta tiltják, mert az általuk okozott szenvedés mértéke semmilyen körülmények között nem igazolható. Az a tényt, hogy a szudáni kormány rendszeresen ilyen fegyvereket vet be a saját állampolgárai ellen, nem lehet a szőnyeg alá söpörni, azonnali lépésekre van szükség.

A túlélők és az őket segítők vallomásai alapján az Amnesty International becslése szerint 200-250 ember halt meg a vegyi fegyverek miatt, sokan közülük – ha nem legtöbben – gyerekek voltak.

A több száz túlélőn órákkal, napokkal később jelentkeztek a vegyi fegyverek okozta tünetek: gasztrointesztinális rendellenességek, köztük vér kihányása és hasmenés; megkeményedő, megváltozó színű majd leeső hólyagok és kiütések a bőrön, szemészeti problémák, időnként teljes vakság és légzési nehézségek, a jelentések szerint ezek okozták a legtöbb ember halálát.

Egy húszas éveiben járó nőt egy, a falujára dobott mérgező felhőt eregető bombából származó repesz sebesített meg. Ő és a csecsemője beteg lett, hat hónappal később sem múltak el még a tüneteik.

„Amikor a bomba földet ért, lángnyelveket, majd fekete füstöt láttam... Azonnal hányni és szédülni kezdtem...A bőröm sem normális. Még mindig többször fáj a fejem, akkor is ha beveszek gyógyszert...A gyerek sem javul...felpuffadt...hólyagok és sebek vannak a testén...azt mondták, hogy majd jobban lesz...de nem lett így.”

Egy másik harmincas nő éppen otthon volt a gyerekeivel a falujában Burroban, amikor a támadás bekövetkezett. Az Amnesty Internationalnek azt mesélte, több bombát látott, amelyek először fekete, majd kék füstöt bocsátottak ki.

„Több bomba hullott a falura meg a környező dombokra...A legtöbb gyerekem beteg lett a füsttől...A bombázáskor lettek betegek...Hánytak és hasmenésük volt...Rengeteget köhögtek...A bőrük színe is megváltozott, mintha leégtek volna.”

Sok áldozat azt mondta, hogy nem kaptak gyógyszert, és csak só, lime és helyi gyógynövények keverékével kezelték őket.

Egy férfi megpróbált segíteni a falujában és a környéken élő a vegyi anyagoktól megsérült embereknek. Elmondása szerint 2003 óta segít Jebel Marrában a konfliktus áldozatainak, de ilyet még soha nem látott.

A támadást követő egy hónapon belül tizenkilencen haltak meg az általa segítettek közül, köztük gyerekek. Haláluk előtt mindegyikük bőre elváltozott. Nagyjából felük sebei zöldre változtak, a többiek bőre leesett és gennyedző hólyagok jelentek meg a helyükön.

Figyelem! Ezen a linken a vegyi vegyi fegyverek okozta sérüléseket ábrázoló képek láthatóak. Csak erős idegzetűeknek

A vegyi fegyvereket tartalmazó bombákat repülőkről és rakétákról juttatták célba. A túlélők nagy része elmondta, hogy a bomba vagy rakéta robbanása után füst borított el mindent, amelynek színe 5-20 perc alatt megváltozott a színe. A legtöbbjük szerint először sötét volt, majd egyre világosabb lett a füst. Mindegyikük szerint a füstnek mérgező szaga volt.

Az Amnesty International kikérte két független vegyi fegyver szakértő véleményét. A bizonyítékok alapján mindketten arra jutottak, hogy az áldozatok hólyaghúzó harci vegyületekkel érintkeztek: mustárgázzal vagy lewisittel (szerves arzénvegyület, specifikusabban egy arzin származék. Az Egyesült Államokban és Japánban gyártották tüdő irritatív, hólyaghúzó hatású vegyi fegyverként.)

„A mostani vegyi fegyver támadásokra utaló bizonyítékok nemcsak az újabb mélypontot jelentik a szudáni kormány darfuri civilek emberi jogok ellen elkövetett gaztetteinek sorában, de a nemzetközi közösség teljes semmibevételét is jelentik.” - mondta Tirana Hassan.

„Vegyi fegyvereket bevetni háborús bűncselekmény. Az általunk gyűjtött bizonyítékok hitelesek és jól jellemzik a rezsimet, amely szándékosan támadja a saját civiljeit Darfurban, anélkül, hogy egy kicsit is tartana a nemzetközi szankcióktól.”

A vegyi fegyver támadásokra egy átfogó katonai offenzíva keretében került sor, amelyet januárban indított a szudáni kormány Jebel Marra térségében a Szudáni Felszabadítási Hadsereg/Abdul Wahid (SLA/AW) ellen, amelyet katonai konvojok és civilek elleni támadásokkal gyanúsítanak.

A hadművelet nyolc hónapja alatt az Amnesty International számos bizonyítékot dokumentált, ahogy a kormányerők szándékosan civilek és tulajdonaik ellen intéztek támadásokat.

A túlélők és helyi emberi jogi megfigyelők átadtak egy listát, amelyen 367 olyan civil, köztük 95 gyerek neve szerepel, akiket Jebel Marra térségében öltek meg a kormány emberei az első hat hónapban. Sokan, köztük gyerekek a támadásokat követő éhezés, kiszáradás és az orvosi ellátás hiánya miatt vesztették az életüket.

A műholdképek alapján az Amnesty International meg tudja erősíteni, hogy 171 falut romboltak le vagy szenvedett károkat az elmúlt nyolc hónap alatt. Az esetek túlnyomó többségében nem voltak ellenséges fegyveres csoportok a támadások helyszínein.

Az emberi jogokat alapjaiban sértik ezek a támadások, köztük a civilek szisztematikus bombázása, férfiak, nők és gyerekek meggyilkolása, nők elrablása és megerőszakolása, és civilek erőszakos eltüntetése illetve fosztogatások.

A támadások bizonyítékait az Amnesty Interantionallel együttműködő SITU Research interaktív digitális platformján gyűjtöttük össze és rendszereztük.

„Felperzselt földek, tömeges nemi erőszak, gyilkosságok és bombázások – ezeket a háborús bűncselekményeket követték el 2004-ben Darfurban, amikor a világ ráébredt, mi is történik. A régió ebben a katasztrofális helyzetben ragadt 13 éve, a helyzet csak annyit változott, hogy most már senki sem figyel oda.” - mondta Tirana Hassan.

„Abszolút semmi sem történt annak érdekében, hogy a civil lakosságot megvédjék, dacára az ENSZ és az Afrikai Unió békefenntartó missziójának. A béketárgyalások nem eredményeztek közbiztonságot vagy fegyvernyugvást a darfuri emberek számára. A nemzetközi közösség válasza szánalmas. Nem tehetünk továbbra is úgy, mintha ezek a horrorisztikus és végtelen jogsértések nem történtek volna meg.”

Az Amnesty International felszólítja az ENSZ Biztonsági Tanácsát:

  • Érje el a Szudán kormányánál, hogy a békefenntartók és humanitárius szervezetek bemehessenek az olyan helyekre mint Jebel Marra;
  • Biztosítsa, hogy a jelenleg is érvényben lévő fegyverembargót betartsák, és hatálya az ország egész területére kiterjedjen;
  • Haladéktalanul vizsgálja ki a vegyi fegyverek használatát, és ha meggyőző bizonyítékokat talál, állítsa bíróság elé a támadások felelőseit.

Háttér

  • Hiteles bizonyítékokat gyűjteni a civil lakosság ellen Jebel Marrában elkövetett erőszakos cselekményekre elképesztően nehéz. A kormány nem enged sem újságírókat, sem emberi jogi kutatókat vagy humanitárius segítőket a területre.
  • Az Amnesty International ezt a kutatását az országon kívülről folytatta le, 235 emberrel telefonos interjút készítettünk. Helyi közvetítők segítettek azonosítani és kapcsolatba lépni a túlélőkkel. Az interjúk 30-120 percig tartottak. Többekkel többször is felvettük a kapcsolatot.
  • Az ENSZ július végi becslése szerint negyedmillió embernek kellett az erőszak miatt elhagynia Jebel Marrát. Sokan közülük a legközelebbi ENSZ/ Afrikai Unió békefenntartó táborba mentek a Jebel Marra északi szélén található Sortinibe.
  • A SITU Research interaktív platformja lehető teszi térinformatikai adatok, információk, műholdfelvételek, tanúvallomások és fotók egy felületen történő bemutatását. Az eszköz célja, hogy korábban nem dokumentált jogsértéseket alátámasztó különálló bizonyítékokat rendez egy platformra. Az együttműködés és a platform célja is az volt, hogy egy helyre, jól láthatóan összegyűjtsük a Szudán félreeső részén történő jogsértéseket.
  • Az Amnesty Decoders jövő héten induló projektjében digitális önkénteseket várunk, hogy segítsenek azonosítani a Darfurról készül műholdfelvételeteket és azokat a falvakat, amelyeket megtámadtak, megsemmisítettek vagy leromboltak.

Fotógaléria