A Fidelitas szeptember 18-án, vasárnap sajtótájékoztatót tartott az Amnesty International Magyarország irodája előtt. Az eseményen többek között azzal vádolták meg a szervezetet, hogy az "támadja a népszavazást", tudatosan félretájékoztatja a magyarokat és nem emeli fel a szavát a nők elleni erőszakos bűncselekmények ellen. Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország igazgatója az elhangzottak kapcsán levelet írt a Fidelitas két vezetőjének.

Kedves Végváriné Henter Lilla és dr. Szabó Krisztián Szilárd!

Köszönjük megtisztelő figyelmüket, amellyel az Amnesty International munkáját követik. Engedjék meg, hogy néhány pontban reagáljak a szeptember 18-án, az irodánk előtt tartott sajtótájékoztatójukon elhangzottakra.

Állításuk szerint az Amnesty International „a népszavazást támadja”. A szeptember 2-án indított #TudjMegTöbbet információs kampányunk célja, hogy a választásra jogosult magyar állampolgárok megismerhessék a népszavazással és a menekültekkel, menedékkérőkkel kapcsolatos legfontosabb információkat és tudnivalókat. Az Amnesty International nem foglal állást a népszavazási részvétel vagy szavazás tekintetében. A #TudjMegTöbbet kampányunk keretén belül hiteles és ellenőrzött forrásokból származó információkat teszünk közzé (lásd például a blogjainkban található hivatkozásokat), amelyek alapján mindenki eldönti, hogy mit csinál október 2-án. A fentiek fényében tehát nem világos számunkra, hogyan is „támadjuk a népszavazást”.

Brüsszel jelenlegi terve kapcsán is érdemes pontosítani: valóban létezik az Európai Bizottságnak egy javaslata, amely alapján, ha egy országban az előre meghatározott számnál nagyobb mennyiségben adnak be menedékkérelmeket, akkor automatikusan áthelyeznék az embereket más uniós országokba, egészen addig, amíg a kérelmek száma a le nem csökken. Tehát a javaslat tartalmaz két korlátot: 1. csak akkor lép életbe, ha meghatározott számnál nagyobb mennyiségben adnak be kérelmet, 2. addig tart, amíg a kérelmek száma a meghatározott szám alá csökken. Tehát nem arról van szó, minden menedékkérőt felső korlát nélkül „szétosztanának”. Fontos hangsúlyozni, hogy ez csak egy javaslat, ráadásul Juncker bizottsági elnök pozsonyi csúcson elmondott beszédében kiemelte: a szolidaritásnak "önkéntesnek kell lennie, szívből kell jönnie, ezt nem lehet kikényszeríteni", amivel valószínűsíthetően arra utalt, hogy az intézkedést nem fogják elfogadni.

A nők elleni erőszak a nők elleni diszkrimináció legszélsőségesebb megjelenése, minden formája mélységesen elítélendő és üldözendő, attól függetlenül, hogy ki az elkövető. Az Amnesty International mindig is kiállt és mindig is ki fog állni a nők emberi jogainak megsértése ellen. A borzalmas kölni események kapcsán is így tettünk. Nyilvános közleményben szólítottuk fel a hatóságokat, hogy vonják felelősségre a támadókat (függetlenül származásuktól), és módosítsák a jogszabályokat annak érdekében, hogy azok nagyobb védelmet nyújtsanak a nőknek. Arra is felszólítottunk, hogy védjék meg a menekülteket és bevándorlókat a rasszista, idegengyűlölő erőszaktól, amely a támadások miatt érhetik őket.

Minden etnikai csoporton, társadalmi rétegen és lakóhelyen belül hasonló arányban találkozunk bántalmazókkal és áldozatokkal, vagyis nem igaz az a megállapítás, hogy a menekültek, bevándorlók nagyobb veszélyt jelentenének a nőkre. Természetesen ha egy menekült, menedékkérő, bevándorló bűncselekményt követ el nők ellen, és bűnössége kétséget kizáróan bebizonyosodik egy tisztességes eljárás során, akkor kapja meg törvényes büntetését. De azt a képet sugallni, hogy a menekülő emberek, bevándorlók veszélyesebbek lennének a nőkre, nem tisztességes, és csak az amúgy is megbélyegzett és kiszolgáltatott emberekkel szembeni előítéletet növeli, miközben elfeledkezik arról, hogy éppen a menekülő nők és lányok az egyik legkiszolgáltatottabb réteg, akiket útban Európa felé és Európában is rendszeresen zaklatnak, bántalmaznak és erőszakolnak meg.

Az Amnesty International a világ legnagyobb emberi jogi mozgalma, amelyet több mint 7 millió ember alkot világszerte. Tagjaink és támogatóink olyan magánemberek, akik fontosnak érzik, hogy kiálljanak a rendszerszintű igazságtalanságok ellen. Függetlenek vagyunk mindenfajta politikai ideológiától, gazdasági vagy vallásos érdekektől. Ha érdeklik Önöket a pénzügyeink, akkor a nyilvános beszámolóinkat részletesen megtalálják a honlapunkon.

Szívesen állok rendelkezésükre, ha további kérdéseik, megjegyzéseik lennének a munkánkkal kapcsolatban.

Örömmel találkozom személyesen is Önökkel, ha legközelebb – hétvégén irodánk zárva tart - erre járnak.

Üdvözlettel:

Jeney Orsolya

igazgató

Amnesty International Magyarország