Az új görög fellebbviteli bizottság helyben hagyta a korábbi döntést, és menedékkérelmének elfogadhatatlanságára hivatkozva első alkalommal elrendelte egy szír menedékkérő visszatoloncolását Törökországba.

John Dalhuisen, az Amnesty International európai igazgatója így reagált a döntésre:

„Alapjaiban hibás az a döntés, amely azon alapszik, hogy egy szír állampolgár megfelelő nemzetközi védelmet kap Törökországban.”

„Fikció, hogy Törökország tiszteletben tartja a menedékkérők jogait. Az új fellebbvitel bizottságnak nem lett volna szabad Törökországot a szírek számára biztonságos országnak nyilvánítania. Minden bizonyíték arra utal, hogy az ország továbbra is gúnyt űz a nemzetközi védelem intézményéből.”

„Az ügyvédeket és a nemzetközi megfigyelőket továbbra sem engedik be azokba a zárt táborokba, ahova ezt a férfit visszaküldték, ezért még mindig erősen kétséges, hogy történt-e bármi javulás a török menekültügyi rendszerben.”

A szír férfi júniusban menekült el Szíriából, és másfél hónapot töltött Törökországban mielőtt Görögországba lépett volna. Nem kért menedéket Törökországban.

Jelenleg rendőrségi őrizetben van.

Az Amnesty International általánosságban ellenzi a „biztonságos harmadik ország” koncepciójának alkalmazását, mert azt aláássa a menedékkérelmek egyéniesített eljárás során történő teljes és tisztességes elbírálását.