A világ vezetői elszalasztottak egy óriási lehetőséget, hogy megoldást találjanak a globális menekültválságra – jelentette ki az Amnesty International miután kiderült, hogy az ENSZ új menekültügyi alkuja távolról sem váltja be a hozzá fűzött reményeket.

Késő éjjel az ENSZ tagállamok New York-i találkozójuk során véglegesítették a szeptember 19-i menekült csúcs során elfogadandó, rettenetesen felvizezett záródokumentumot. A Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár által előterjesztett Globális Szerződés végül nem került bele a dokumentumba, és így már nem is fognak róla 2018 előtt tárgyalni.

70 éve ez a legsúlyosabb menekültválság a világon, a világ vezetői mégsem érezték át a felelősségüket.” - mondta Charlotte Philips, az Amnesty International menekültek és migránsok jogaival foglalkozó tanácsadója.

A menekültügyi csúcstalálkozó egy történelmi lehetőség lett volna, hogy a régóta vár nemzetközi megoldás végre megszülessen a menekültválságra. Ehelyett az államok inkább 2018-ra halasztották a döntést. A halogatásukkal a tengerbe fulladóktól és a táborokban szenvedőktől vették a reményt.

De ezzel a kormányok nem bújhatnak ki a felelősség alól. Nem folytathatják tovább eddigi politikájukat, hogy nem segítenek a háborúk és üldöztetések elől menekülőknek.”