A kameruni kormány és a biztonsági erők Boko Haram elleni fellépése eredményeként több mint 1000 embert tartanak embertelen körülmények között fogva, sokukat önkényesen tartóztattak le. Fogvatartottak tucatjai halnak meg betegségek, alultápláltság és kínzások miatt - derül ki az Amnesty International jelentéséből.

· A Maroua börtönben akár nyolc ember is meghal havonta a rettenetes túlzsúfoltság következményeként

· A katonai törvényszék több mint 100 férfit és nőt ítélt halálra

· Boko Haram kameruni támadásai során tavaly csaknem 500 embert vesztette életét

A Jó ügy, rossz eszközök: az emberi jogok és az igazságszolgáltatás semmibe vétele Kamerun Boko Haram elleni harcában című jelentés részletezi, hogy a Boko Haram elleni katonai offenzíva hogyan vezetett végül a civilek emberi jogainak sorozatos megsértéséhez az ország északi részén.

Kamerun a jó célért küzd, amikor meg akarja védeni a polgárait Boko Haram brutalitásától, azonban az önkényes letartóztatásokkal, a kínzással és az erőszakos eltűntetésekkel a hatóságok rossz eszközökhöz folyamodnak” nyilatkozta Alioune Tine, az Amnesty International nyugat és közép-afrikai igazgatója.

Emberek százait tartóztatják le bármilyen bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja nélkül, a túlzsúfolt börtönökben pedig hetente halnak meg emberek. A kameruni kormánynak sürgősen lépnie kell, hogy biztosítsa: a Boko Haram elleni harc során is tiszteletben tartja az emberi jogokat.

A jelentés néhány héttel a Boko Haram egy újabb öngyilkos merénylete után látott napvilágot, amely Djakaniban, Limától nem messze 11 ember életét követelte. Ez volt a legutolsó azoknak a támadásoknak a sorában, amelyekben idén már 480 civil vesztette életét. A Boko Haram 46 öngyilkos merényletének nagyjából felét gyermekek hajtották végre.

Akár nyolc ember is meghal havonta a Maroua börtönben

Több mint 1000, a Boko Haram támogatásával vádolt embert tartanak jelenleg fogva embertelenül túlzsúfolt börtönökben, rettenetes körülmények között. A fogvatartottak jó része alultáplált. A Maroua börtönben minden hónapban 6-8 ember hal meg. Bár a börtön igyekszik javítani az ivóvízellátáson és megkezdődött a további zárkák építése is, a körülmények még így is rettenetesek:1500 embert tartanak fogva egy olyan épületben, amelyet 350 fő befogadására terveztek. A családtagok látogatásait szigorúan korlátozzák.

Önkényes letartóztatás és törvénytelen kivégzés

A biztonsági erők gyakran csekély információkon vagy önkényes szempontokon alapuló letartóztatásai, amelyek során olykor egész csoportokat vettek őrizetbe, jelentősen megnövelték a börtönlakók számát. 2015 februárjában például 32 férfit kerítettek be és fogtak el Kossában. A vád az volt ellenük, hogy a falu élelemmel látta el Boko Haramot. A legtöbbjüket később szabadon bocsátották, egy férfi azonban meghalt a fogva tartás alatt.

A letartóztatások során a katonák sokszor szükségtelenül vagy túlzott mértékben alkalmaztak erőszakot. 2014 novemberében a gyorsreagálású erők (BIR) tagjai jogellenesen megöltek hét fegyvertelen férfit a Bornori faluban végrehajtott hadművelet során, 15 másik férfit pedig letartóztattak. Később visszatértek, hogy felgyújtsák a falut. Egy másik eset: 2015 júliusában a hadsereg katonái 70 embert kerítettek be és támadtak meg Kouyapéban.

A titkos fogva tartás során halálra kínozzák a foglyokat

Az Amnesty International 2014 novembere és 2015 októbere között 29 esetet dokumentált, amikor a biztonsági erők tagjai foglyokat kínoztak, akik közül hatan meg is haltak. A legtöbb kínzást a BIR katonai támaszpontokon létesített illegális börtönökben követték el, a Maroua közelében lévő Salakban és Morában, mielőtt a fogvatartottakat tovább szállították volna a hivatalos börtönökbe. Az áldozatok arról számoltak be, hogy hosszú időn keresztül, sokszor eszméletvesztésig verték őket botokkal, korbáccsal és machétékkel. Egy Salakban fogva tartott 70 éves férfi az Amnesty Internationalnek elmondta, hogy végignézte, ahogy egy civil ruhás ember a BIR bázisán tíz napon keresztül kínozzák a fiát és azt is látta, ahogy két embert agyonvernek.

Mindannyiunkat ugyanabban a szobában kérdezett ki egyesével egy férfi, aki a BIR egyenruháját viselte. A veréseket és más kínzásokat két civil ruhás férfi végezte. Aznap két rabot annyira megvertek, hogy a szemünk láttára haltak meg. A civil ruhások rugdosták, ütlegelték és botokkal verték őket.”

Ugyanaz a 70 éves férfi számolt be a következőkről is:

Engem nem vertek meg, mert öreg vagyok, így hát nekem kellett segítenem átvinni a két holttestet a vallatószobából a zárkánkba. Aznap a holttestek mellett aludtunk. Másnap bejöttek a BIR katonái, odadobtak néhány műanyag zsákot, megparancsolták, hogy tegyük bele a testeket, aztán elvitték őket. Nem tudom, hova vitték a holttesteket, azt sem, eltemették-e őket egyáltalán.”

A yaoundéi Kutatási Főigazgatóságon (DGRE) is feljegyeztek kínzásokat. A megkínzottak között volt Ahmed Abba, a Radio International France (RFI) riportere, akit 2015 júliusában letartóztattak, majd a katonák levetkőztették és megverték.

Az Amnesty International 17 erőszakos eltüntetést dokumentált, ahol az áldozatok a tartózkodási helye az őrizetbe vétel után csaknem két évvel is ismeretlen.

Több mint 100 embert ítéltek halálra tisztességtelen katonai törvényszéki eljárás során

Azokban az esetekben, amikor a fogvatartottakat Boko Haram támogatásával vádolják, katonai törvényszék elé kell állniuk, ahol a legvalószínűbb ítélet a halálbüntetés. Maroua város katonai törvényszéke 2015 júliusa óta több mint 100 férfit és nőt ítélt halálra, bár még egyiküket sem végezték ki.

A vádlottakat gyakran kevés bizonyíték alapján is elítélik, elég lehet ehhez akár olyan névtelen informátorok vallomása is, akiket a tárgyalás során nem lehet kikérdezni, vagy ítéletet hozhatnak olyan közvetett bizonyítékok alapján, mint például az, ha a vádlott nem tudja megmagyarázni, miért utazott el a falujából vagy hogyan veszítette el a személyi igazolványát. A rosszul fizetett és túlterhelt, államilag kirendelt védőügyvédeknek nem áll rendelkezésükre elegendő forrás ahhoz, hogy megfelelően képviseljék a védelmet.

Az Amnesty International ott volt négy nő tárgyalásán, akiket 2016 áprilisában pusztán a helyi polgárőrség egyik tagjának vallomása alapján ítéltek halálra, miután visszatértek Nigériából, ahol háztartásbeli alkalmazottként dolgoztak. A vádlottak az egész eljárás során egyszer beszéltek csak ügyvéddel, a bírósági tárgyalások egyik rövid szünetében.

Miután a kameruni állampolgárokat minden ésszerű ok nélkül letartóztatják, majd a börtönökben rettenetes körülmények között várakoznak a tárgyalásra, az a veszély is fenyegeti őket, hogy a katonai törvényszék egy nyilvánvalóan tisztességtelen eljárás során minimális bizonyítékok alapján halálra ítéli őket” mondta Alioune Tine.

Drákói törvények a terrorizmus ellen A legtöbb vádlottat a 2014 decemberében hatályba lépett terrorizmus elleni törvény alapján ítélik el. Ez a törvény nem határozza meg pontosan a terrorizmus fogalmát, ami veszélyezteti a szólásszabadságot. A törvény alapján tartóztatták le a 27 éves Fomusoh Ivo Fehet is, miután egy szarkasztikus SMS-ben arról viccelődött egy barátjával, hogy Boko Haram végzett fiatalokat toboroz. Most a katonai törvényszék elé kell állnia Yaoundéban, és könnyen lehet, hogy halálra ítélik. Ha egy diákot halálra lehet ítélni egy szarkasztikus SMS miatt, akkor nyilvánvaló, hogy komoly probléma van Kamerun terrorizmus elleni törvényével és annak alkalmazásával. A hatóságoknak újra kellene gondolniuk a törvényt és biztosítaniuk kell, hogy az anélkül védje az állampolgárokat, hogy megfosztaná őket a jogaiktól” nyilatkozta Alioune Tine.

Fomusoh Ivo Feh

Az Amnesty International felszólítja a kormányt, haladéktalanul intézkedjen, hogy a Boko Haram elleni harc sorén ne sérüljenek az állampolgárok emberi jogai. Szüntessék meg a tömeges és önkényes letartóztatásokat; a gyanúsítottakat szállítsák közvetlenül a hivatalos fogdákba; vessenek véget a kínzásoknak; biztosítsák, hogy a fogvatartottak beszélhessenek a családjukkal és az ügyvédjükkel; hozzanak létre egy központi adatbázist, ahol a vádlottakat regisztrálják; javítsák a körülményeket a börtönökben; gondolják újra a terrorizmus elleni törvényt és vizsgálják ki az emberi jogokat sértő eseteket.

HÁTTÉR

2015 októbere és 2016 júliusa között az Amnesty International több mint 200 emberrel beszélt Kamerun északi részén, dokumentálta azokat az eseteket, amikor emberek százait tartóztatták le, börtönökbe látogatott, tárgyalásokat figyelt meg és részletes információt gyűjtött 82 olyan esetről, amelyben a kameruni hatóságok és a biztonsági erők megsértették az emberi jogokat. A szervezet elemzett egy faluról készült műholdas felvételt is, amelyet a biztonsági erők felgyújtottak. A jelentés végkövetkeztetéseit 2016. május 7-én írásban elküldtük a hatóságoknak, választ azonban nem kaptunk. Boko Haram jogsértései miatt több mint 170.000 kameruni, elsősorban nők és gyerekek hagyták el az otthonaikat és telepedtek le az északi régió más területein. Kamerun ezen túl befogadott 65.000 menekültet is, akik Nigériából, fegyveres csoportok támadásai elől menekülve érkeztek az országba.