A következő ENSZ-főtitkárnak javítania kell a menekültekhez való globális hozzáálláson, és mindent meg kell tennie a fegyveres konfliktusok beszüntetése és a civilek védelme érdekében – hívja fel a figyelmet az Amnesty International. Az ENSZ vezetőjének kiválasztási folyamata először zajlik a nyilvánosság előtt.

@Andrew Burton/Getty Images

Az Amnesty International hat másik civil szervezettel kiegészülve nyolc olyan fontosabb pontot szedett össze, amelyekre az új főtitkárnak koncentrálnia kellene ahhoz, hogy az ENSZ újra hatékonyan tudjon fellépni az emberi jogok érdekében, olyan súlyos krízisekben, mint a szíriai, iraki, jemeni vagy dél-szudáni.

A kiválasztási folyamat nyilvánossága érdekében a főtitkári jelöltek április 12. és 14. között az ENSZ Közgyűlése előtt fogják felvázolni a terveiket és elképzeléseiket.

A világnak olyan ENSZ-főtitkárra van szüksége, aki fellép az emberi jogokat megsértő országok ellen. Az ENSZ egyszerűen nem működhet anélkül, hogy az emberi jogok kérdésére ne helyezzen hangsúlyt. A főtitkári posztra pályázóknak már most ki kellene állnia az emberi jogokért, és nem kellene félniük az állásfoglalásuk a következményeitől. Azok a tagállamok, akik az emberi jogok iránti elköteleződést bármilyen módon szankcionálják, sértik az ENSZ Alapokmányát és az ENSZ fennmaradását is veszélyeztetik” – mondta Salil Shetty, az Amnesty International főtitkára.

Ezek az Amnesty International és a többi civil szervezet által megfogalmazott legfontosabb feladatok:

Új menekültügyi egyezség megkötése. Különböző konfliktusoknak és emberi jogsértéseknek köszönhetően az elmúlt években több embernek kellett elhagynia az otthonát, mint a második világháború óta bármikor. A Menekültügyi Egyezmény betartása érdekében a főtitkárnak egy nemzetek közötti együttműködésen és a felelősségek arányos elosztásán alapuló, új megközelítést kellene találnia a fennálló problémák kezelésére. Szükség van továbbá a jelenleg működő, nemzetközi migrációt kezelő struktúrák felülvizsgálatára is.

Tömeges bűncselekmények megelőzése. A főtitkárnak segítenie kell az olyan tömeges emberi jogsértések megelőzését és megszüntetését, mint például a civil lakosság elleni szándékos támadások a katonai műveletek során.

A civil lakosság védelme. A civil lakosság alapvető védőbástyája az elnyomó kormányokkal szembeni tiltakozásnak és ellenállásnak. Az ENSZ-főtitkárnak nyíltan el kell köteleződnie a civil társadalom, főleg az emberi jogvédők és újságírók mellett.

A marginalizált csoportok védelme. A diszkrimináció és az emberi jogok semmibevétele mélyítették a szegénységet és az egyenlőtlenségeket az egész világon. Az új ENSZ-főtitkárnak támogatnia kell a marginalizált csoportok emberi jogainak védelmét és a diszkrimináció teljes megszüntetését.

Nemi egyenlőség biztosítása. Az ENSZ-főtitkárnak minden eszközzel segítenie kell a női jogok és a nemi egyenlőség érvényesülését, és szorgalmaznia kell az olyan nemzetközi egyezményekhez való csatlakozást, mint a „Nők, béke és biztonság” program vagy a Pekingi Nyilatkozat.

Küzdjön a büntetlenség ellen. Az ENSZ új vezetője lépjen fel a harc közben elkövetett bűncselekmények büntethetetlenségével szemben. Az ENSZ biztosítson megfelelő anyagi forrásokat és politikai támogatást a Nemzetközi Büntetőbíróságnak és más nemzeti törvényszékeknek.

Halálbüntetés megszüntetése. Az elmúlt időszakban világszerte fontos lépések történtek a halálbüntetés beszüntetésére. Ezeket az ENSZ-főtitkárnak is támogatnia kell, míg a halálbüntetést mindenhol el nem törlik.

Az ENSZ emberi jogi befolyásának erősítése. Az emberi jogok, a nemzetközi béke a biztonság és a fejlesztés mellett az ENSZ harmadik pillérét alkotják. A főtitkárnak gondoskodnia kell arról, hogy az emberi jogi kérdésekre megfelelő figyelmet és forrásokat fordítsanak. Az ENSZ-nek fontos lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy az emberi jogok tisztelete – senkit sem hátrahagyva – az egész világon fejlődjön. Az ENSZ-nek továbbá megfelelő kinevezésekkel és a személyzet elszámoltathatóságával kell biztosítani integritását.

Háttér

A következő ENSZ-főtitkárnak szánt emberi jogi programot az Amnesty International mellett a CIVICUS, a Global Centre for the Responsibility to Protect, a Human Rights Watch, az International Coalition for the Responsibility to Protect, az International Federation for Human Rights és a World Federalist Movement-Institute for Global Policy elnevezésű szervezetek írták alá.

Eddig nyolc ember jelezte, hogy indulna az ENSZ-főtitkári posztért, de a következő hónapokban a jelöltek száma tovább növekedhet. A Ban Ki-moont váltó főtitkárt az ENSZ Biztonsági Tanácsa fogja jelölni az év végéig.